Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Před domem na ženu zaútočil rys. Zabila ho holýma rukama, bránila vnučku (5)

Autor: Mii - 
18. června 2018
21:24

Incident, na který policie dlouho nezapomene, se odehrál v americkém státě Georgia. Na ženu (47) zaútočil venku před jejím domem rys červený, kterého holýma rukama v sebeobraně zabila. Bála se totiž, že se zvíře pokusí zaútočit i na její pětiletou vnučku, která se v té době nacházela v domě. Místní šerif potvrdil, že žena s rysem skutečně bojovala.

Ke střetu došlo vpodvečer 7. června na severovýchodě Georgie, v oblasti Hart. DeDe Phillipsová šla na své auto nalepit samolepku, když se k ní přiblížil rys a začal se po ní sápat. „Sousedům začal štěkat pes, což mě na rysa upozornilo. Uviděla jsem ho a vyfotila. Pak udělal dva kroky a byl na mě… šel přímo po mém obličeji,“ vyprávěla žena místnímu deníku Athens Banner-Herald.

O rysech určité povědomí měla, protože její švagr v minulosti tyto zvířata lovil. Tušila tak, jak se chovají a co od nich může čekat. „Pomyslela jsem si dnes ještě ne. Rozhodně se nenechám zabít,“ říkala. Kočku chytila za krk a už nepustila. O pomoc nevolala, protože v domě se nacházela její 5letá vnučka a bála se, že by z něj vyšla ven.

Nakonec se jí zvíře podařilo ubít tak, že se nehýbalo. „Jakmile jsem si byla jistá, že se nehýbe, začala jsem volat na svou snachu, ať vytočí policii,“ řekla Phillipsová. Její syn rysa v mezičase ještě čtyřikrát bodl nožem, aby se ujistili, že je skutečně mrtvý. Ani jednou sebou ale necukl, takže Phillipsové se ho skutečně podařilo zabít.

Rys byl nakažený vzteklinou

Místní šerif pro Athens Banner-Herald potvrdil, že policie na začátku června skutečně řešila incident, který se týkal rysa. Mrtvé zvíře strážníci odvezli a provedli na něm testy pro vzteklinu. Ty se ukázaly jako pozitivní, takže Phillipsová aktuálně podstupuje drahou léčbu. Kromě toho ze střetu vyšla ještě se zlomeným prstem a několika kousanci a škrábanci.

Rys americký je na území USA a jižní Kanady hojně rozšířené zvíře. Obvykle se lidem straní, ale jsou známé případy, kdy na lidi útočí. Zvláště agresivní rysové jsou, když jsou nemocní. Loni zvíře napadlo v Arizoně dva muže a psa a později se ukázalo, že bylo nakažené vzteklinou.

janka69 ( 18. června 2018 22:40 )

no neviem , ale ten rys čo si ho vyfotila vyzerá hrozne biedne - taká mačka , tie druhé fotky sú už krásne šelmy....

11karel11 ( 18. června 2018 22:21 )

Super.

Zobrazit celou diskusi