Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Naháči mají povolení. Spencer Tunick může nafotit další hromadnou „nůďu“

Autor: pk - 
17. června 2018
20:43

Australský řetězec supermarketů Woolworths povolil americkému umělci Spencerovi Tunickovi využít parkoviště na střeše jednoho z jeho obchodů pro nevšední umělecké dílo. Firma tak zrušila svůj předešlý nesouhlas s vytvořením hromadné fotografie nahých lidí. 

Woolworths v dubnu zamítnul umělcovu žádost o kontroverzní dílo, neboť by tvorba fotografie „mohla způsobit komplikace“ zejména v sobotu, kdy si fotograf svůj happening naplánoval. 

Proti tomuto rozhodnutí vznikla petice, načež Woolworths povolil. Umělec ovšem musí fotografování stihnout během jedné hodiny v pondělí ráno. 

Toto často diskutované fotografování je součástí Chapel Street Provocare festivalu, pořádaného v hlavním městě státu Victoria. 

Naháči nesmějí narušit běžný chod obchodů

„Po dalších diskuzích s organizátory této připravované akce přistoupili k tomu, že budou více flexibilní, co se času a data plánované akce týká. Snažíme se tím zajistit co nejmenší obtěžování našich zákazníků a nenarušit tím běžný chod během rušného víkendového obchodování,“ řekl mluvčí obchodního řetězce Woolworths. 

Přibližně 11 tisíc lidí se přihlásilo jako „nazí modelové“ pro fotografování 9. července. Je to ovšem mnohem víc, než by se mohlo vejít na parkoviště na střeše obchodního řetězce. Tunick plánuje, že vybere okolo 500 lidí. 

„Samozřejmě se také zeptáme účastníků chystané akce, jestli by mohli použít místo aut veřejnou dopravu, abychom zabránili přeplněným parkovištím, které jsou k dispozici v této oblasti a nebyly by pak nepřístupné nakupujícím osobám v přilehlých supermarketech,“ oznámil ředitel festivalu  John Lotton.

Umělec Spencer Tunick, který sídlí v New Yorku, je známý svými snímky  nahých davů, které se někdy vyskytují na světových památkách. Tunick vytvořil více než 120 instalací nahých skupin ve více než 30 zemích, včetně fotografování v operní budově v Sydney v roce 2010.

5200 naháčů před slavnou operou v Sydney:

Video  5200 naháčů před slavnou operou v Sydney.  - Valenta Vít
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cocumysvole ( 17. června 2018 23:50 )

Jó když má někdo tlačenku, tak si může dovolit všechno a dokonce to nazvat uněním. Odpusťte velebnosti jdu blejt.

bre-burda ( 17. června 2018 21:00 )

Jsou to normální hambáři!

Zobrazit celou diskusi