Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Špeh na schůzce „vládců světa“: Novinářka prozradila, co řešili na tajném setkání

17. června 2018
06:20

Minulý týden se vůbec poprvé podařilo novináři dostat na přísně střežené setkání mýty opředené skupiny Bilderberg, které se konalo 7.–10. června v italském Turíně. Přední osobnosti světové politiky, vědy a byznysu zde debatovaly především o nárůstu populismu v Evropě, situaci ve Spojených státech nebo výzvách, které budoucnost přinese pro trh práce. Kvůli jejich klidu a bezpečnosti probíhaly rozsáhlé policejní manévry. O novináři, přesněji novinářce, světové osobnosti nevěděly. 

Letošní setkání skupiny Bilderberg se konalo v prostorách čtyřhvězdičkového hotelu NH Lingotto, který vznikl přestavbou továrny automobilového koncernu FIAT. Bezpečnostní opatření si přitom v ničem nezadala s nejvýznamnějšími událostmi planety  - hotel byl doslova obsypán po zuby ozbrojenými policisty, zatímco speciálně vycvičení psi pilně pátrali po jakémkoliv náznaku výbušnin. Přístup k přísně střeženému vchodu byl možný pouze po důkladné kontrole na kontrolních stanovištích, novináři by se však o vstup pokoušeli marně. Jakýmkoliv médiím je účast na setkání přísně zakázána.

Špinavá skulinka mezi vypulírované

Sian Boyleová z britského bulvárního deníku Daily Mail však nepřišla hlavním vchodem, určeným pro vážené hosty, zato získala několik dní před začátkem akce místo hotelové číšnice. Špinavý a úzký labyrint chodeb, kterými se mimo pozornost hostů do hotelu dostávají zaměstnanci, tak bohatě stačil k tomu, aby jako vůbec první novinářka pronikla do bezprostřední blízkosti lidí často označovaných za nejmocnější osobnosti euroatlantického světa.

Skupina Bilderberg se poprvé sešla roku 1954 ve stejnojmenném hotelu v Nizozemsku, aby na popud tamního prince Bernarda diskutovala o tom, jak se postavit tehdy sílícímu antiamerikanismu v Evropě. Dnes jako svůj cíl uvádí „pěstování dialogu mezi Evropou a severní Amerikou“.

Hotel Bilderberg v Nizozemsku, kde to kdysi začalo Hotel Bilderberg v Nizozemsku, kde to kdysi začalo | Profimedia.cz

Setkání a diskuse probíhají důsledně za zavřenými dveřmi, aby účastníci během jednání mohli mluvit skutečně upřímně, bez toho, aby byli vázáni svým úřadem nebo strachem z médií. Tomu napomáhá i tzv. pravidlo Chatham House, podle kterého účastníci mohou citovat to, co bylo na setkáních řečeno, v žádném případě však nesmějí říci, kdo konkrétně danou informaci nebo názor vyslovil. Jinými slovy je známo, o čem se na setkání mluví, ale jak kdo o tom mluví, zůstává tajemstvím.

Jak už tomu tak bývá, čím více se spolek snaží uchránit svá tajemství, tím větší budí mediální pozornost. Díky své tajnůstkářské povaze se navíc stal „Mekkou“ konspiračních teoretiků, kteří jej často považují za stínovou světovou vládu, která za zády veřejnosti rozhoduje o osudu planety. Na svém kontě má mít Bilderberg například pád amerického prezidenta Richarda Nixona (aféra Watergate), vraždu prezidenta Kennedyho nebo rezignaci britské premiérky Margaret Thatcherové.

Jakkoliv jsou taková obvinění absurdní, není pochyb o tom, že v turínském hotelu se letos sešly osobnosti, které významným způsobem ovlivňují dění v euroatlantickém prostoru i ve světě. Nejspíše není náhodou, že letos se setkání Bilderbergu konalo ve stejném termínu jako schůzka skupiny G7.

V seznamu účastníků pro letošní rok bychom skutečně našli špičky současné euro-atlantické elity. Dorazili členové královských rodin včetně britských princů Charlese a Filipa, bývalí i současní premiéři, přední generálové, akademici, bankéři a byznysmeni. Poprvé byl přítomen také zástupce Vatikánu.

Britský princ Philip Britský princ Philip | Reuters

Vedle příslušníků tradičního establishmentu nechyběli ani představitelé technologických gigantů jako např. Google. Mezi osobnosti, se kterými se Sian Boylová během své služby v hotelu setkala, byli např. bývalý ředitel CIA David Petreus, bývalý ministr zahraničí USA Henry Kissinger, bývalý předseda evropské komise Jose Barroso, který v současnosti šéfuje bance Goldman Sachs.

Tématy letošních sezení Bilderbegu byly nárůst populismu v Evropě, situace v USA, budoucnost práce nebo uvadající volný obchod. Diskutována byla také tajemně znějící otázka „Kde se nacházíme?“. Překvapivě chybělo například téma migrace. Každý dostal také formulář, kde mohl jednotlivé tematické okruhy zhodnotit. Mezi nabízenými kritérii byly např. důležitost tématu, úroveň moderátora, úroveň diskuse, nebo zda téma přineslo nové nápady.

Konání konferencí skupiny Bilderberg zpravidla doprovázejí protesty proti schůzce mocných. Konání konferencí skupiny Bilderberg zpravidla doprovázejí protesty proti schůzce mocných. | Profimedia.cz

Boylová strávila mezi účastníky Bilderbegu celé tři dny, proniknout na samotná jednání se jí však nepodařilo. Všechna svá tajemství tak ani letos mýty opředený spolek nevydal. Můžeme se jen dohadovat, jestli se nějakému novináři podaří v budoucnu zjistit, jak si mocní dnešního světa povídají, když jsou přesvědčeni, že se nikdo nedívá. 

gabreta ( 17. června 2018 20:27 )

"Diskutována byla také tajemně znějící otázka „Kde se nacházíme?“ Na to jsem jim mohl odpovědět klidně já. V perdeli pánové. V perdeli!!!

pekaaaros ( 17. června 2018 16:49 )

Oni se jako setkávají ve čtyřhvězdičkových hotelech jo? Já myslel, že pořádají své srazy na tajemných hradech kdesi hluboko v Alpách, na hlavách mají kapuce, sedí u podlouhlého stolu osvíceného loučemi, u stropu vřeští netopýři a za okny duní klikaté blesky.. Pánové bohatí, takhle to není vůbec romantický ale! Zamyslete se.

pekaaaros ( 17. června 2018 16:27 )

Titulek: Špeh na schůzce "vládců světa: "Novinářka prozradila, co řešili na tajném setkání. A pak článek: Boylová strávila mezi účastníky Bilderbegu celé tři dny, proniknout na samotná jednání se jí však nepodařilo. Všechna svá tajemství tak ani letos mýty opředený spolek nevydal. a takhle se sbírají body za clickbaity.

surez ( 17. června 2018 13:00 )

Trapte se vy dole i o neděli.

ivoadler ( 17. června 2018 10:20 )

O schůzce tohoto klubu pochopitelně nečtu poprvé. Spíš než setkání "vládců světa" mi to připadá jako sešlost "bývalých" nebo rádoby mocných. Ať se mocní schází jak chtějí, lidi si nakonec udělají, co chtějí. Havlovo Forum byl pokus o něco podobného v malém českém měřítku, nějaká sešlost, tentokrát ekonomická, se koná v Davosu, kam s oblibou jezdí Klaus a podobných by se našlo víc. Jestli si tihle pánové a dámy namlouvají, že určují běh světa, tím hůř pro ně, tím hůř pro nás. Tajnůstkářství jim rozhodně neprospívá.

Zobrazit celou diskusi