Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Macron si koleduje: Se snížením rychlosti na 80 km/h mimo obec tvrdě narazil

Autor: AKu - 
16. června 2018
11:37

Od 1. července se maximální povolená rychlost na francouzských silnicích mimo dálnice sníží ze současných 90 km/h na 80. Podle představitelů vlády má opatření přispět k dalšímu snížení počtu mrtvých na francouzských silnicích. Většina Francouzů však schválené změny tvrdě kritizuje, neboť jim podle jejich názoru pouze zkomplikuje život a povede maximálně ke zvýšení počtu vybraných pokut. Zprávu přinesl server BBC.

Změna, za kterou stojí především premiér Edouard Philippe, zasáhne přibližně 400 000 kilometrů francouzské „sekundární“ silniční sítě, přičemž bude muset být vyměněno zhruba 20 000 dopravních značek. Snížení maximální povolené rychlosti by podle vlády mělo zachránit zhruba 300–400 lidských životů ročně, neboť auta budou potřebovat k zabrzdění kratší dobu a k případným nehodám bude docházet v menších rychlostech. V roce 2017 zemřelo na francouzských silnicích 3684 lidí.

Vláda prezidenta Emmanuela Macrona se snaží navázat na úspěchy svých předchůdců, kterým se od 70. let minulého století podařilo snížit úmrtnost na silnicích o více než 80 procent. Poslední takový velký skok nastal po roce 2000, kdy kabinet prezidenta Chiraca zavedl do provozu radary a vyhlásil nulovou toleranci vůči překračování povolené rychlosti. V posledních letech však již ke kýženému poklesu počtu mrtvých na silnicích docházelo jen v malé míře.

Zdánlivě bohulibá snaha prezidenta a jeho ministrů se však u francouzské veřejnosti nesetkala s pochopením. Jérôme Fourque z Francouzské agentury pro výzkum veřejného mínění (IFOP) uvedl pro BBC, že změny odmítá přibližně 70 procent obyvatel, přičemž nic nenasvědčuje tomu, že by toto číslo mělo poklesnout. Většina francouzských řidičů tvrdí, že snížení maximální povolené rychlosti je zcela zbytečněé a pouze jim zkomplikuje každodenní život. Přitom obviňují prezidenta, že se chová jako „člověk z města“ a že jeho vláda je problémům obyčejných lidí stejně vzdálená jako její předchůdkyně.

Proti snížení maximální povolené rychlosti vystupují i Macronovi příznivci a členové jeho strany Republika vpřed! Podle Christopha Jerretieho, zastupitele za převážně venkovský departament Corrèze, povede pouze k tomu, že lidé budou platit více pokut a častěji. „A v mém volebním obvodu bez řidičského průkazu práci nenajdete“, uvedl Jerretie pro BBC.

Z podpory nepopulárního opatření již opatrně couvá i samotný Macron. V nedávném televizním rozhovoru uvedl, že dopady snížení rychlosti po dvou letech vyhodnotí a pokud se ukáže, že se neosvědčilo, nehodlá jej držet při životě.

 

akko ( 16. června 2018 17:16 )

Na silnicich budou lidi bohuzel porad umirat...at snizi rychlost jak chce...nezabrani tomu...je to na lidech,aby jezdili opatrne...ale vzdycky se najdou idioti,kteri se preceni a zaplati za to "ten druhy"...80km neni reseni...je to blbost...a dalsi nesmysl od "spagetky"...

lebedak2 ( 16. června 2018 12:15 )

Snížit rychlost invaze parazitujích imigrantů nedokáže,tak si to na vlastních lidech kompenzuje alespoň takhle

Zobrazit celou diskusi