Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Výbuch narušil výjimečné afghánské příměří. Pro české vojáky stejně neplatí

Autor: ČTK - 
16. června 2018
16:12

Afghánští vládní vojáci a bojovníci Tálibánu v sobotu společně oslavovali příměří, které obě strany v pátek začaly dodržovat při příležitosti muslimského svátku íd al-fitr. V řadě afghánských provincií si ozbrojenci z obou stran gratulovali ke konci postního měsíce ramadánu, objímali se a pořizovali si selfie. Při jedné společné schůzi vojáků a Tálibánu však explodovala nálož a zabila nejméně 20 lidí. Afghánský prezident i přes tento incident jednostranně prodloužil příměří s Tálibánem a vyzval hnutí ke stejnému kroku. Vláda také propustila z vězení 46 tálibů.

„Díkybohu nejsou žádné útoky hlášeny,“ řekl ráno v Kábulu novinářům náměstek afghánského ministra vnitra Masúd Azízí. Příměří, bezpříkladné v historii afghánského konfliktu, se podle něj dodržovalo po celé zemi. Později však agentury informovaly, že při výbuchu na shromáždění zástupců radikálního hnutí Tálibán a afghánských bezpečnostních sil ve městě Nangarhár na východě země zahynulo na 20 lidí. 

Příměří i pro zahraniční vojáky? Ani náhodou  

Příměří, které oznámil Tálibán předem už minulý víkend, následovalo po stejném kroku kábulské vlády. Ze strany protivládního hnutí šlo o první podobnou nabídku. Afghánský prezident Ašraf Ghaní vyjádřil naději, že příměří, jež má trvat tři dny, bude prodlouženo. Vyzval bojovníky Tálibánu, aby místo dalších bojů zasedli s vládou k jednacímu stolu.

Vyhlásit příměří vojenským silám mezinárodní koalice Tálibán odmítl. V Afghánistánu má česká armáda svou nejpočetnější misi, v zemi působí 236 vojáků. Většina jich chrání leteckou základnu Bagrám v provincii Parván. Jejich úkolem je hlídkovat v bezprostředním okolí základny, zabraňovat raketovým útokům nebo získávat zpravodajské informace. Při střetech s povstalci se musí vypořádat se střelbou rebelů i s nástrahami v podobě nástražných výbušných zařízení.

Zobrazit celou diskusi