Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„USA získaly všechno.“ Trump si libuje nad smlouvou s Kimem, mají si volat

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
15. června 2018
18:20

Americký prezident Donald Trump uzavřel se Severní Koreou smlouvu, v níž Spojené státy „dostaly všechno“. Řekl to v pátek ve Washingtonu novinářům z televize Fox News. KLDR už podle něj začala vracet pozůstatky amerických vojáků padlých v době korejské války. Se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem hodlá šéf Bílého domu o víkendu telefonicky hovořit, besedovat chce rovněž s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Prezident pokračoval v energické obhajobě úterního setkání s Kimem, jehož výsledky kongresmani z Trumpovy Republikánské strany přijali většinou vlažně a demokraté je kritizovali. V médiích byl šéf Bílého domu napadán, že při summitu v Singapuru ignoroval osud tisíců Severokorejců vystavených věznění a mučení.

V pátek Trump prohlásil, že na severokorejského diktátora kvůli lidským právům netlačil proto, že si „nepřeje jadernou válku“. Svého předchůdce v Bílém domě Baracka Obamu naopak obvinil, že byl odhodlán se Severní Koreou do války jít.

Trump by ocenil, kdyby měl u lidí pozornost jako Kim

Prezident televizi Fox News řekl, že když Kim Čong-un mluví, jeho lidé zpozornějí. „Chtěl bych, aby moji lidé udělali totéž,“ konstatoval. Kritiku ohledně příliš obecného vyznění společného prohlášení ze Singapuru odmítl s tím, že v uzavřené dohodě dostal „všechno“.

Kimovi, stejně jako Macronovi, hodlá Trump telefonovat v neděli. Novinářům se svěřil, že severokorejskému vůdci na sebe dal přímé telefonní číslo.

Trump chystá schůzku s Putinem

Šéf Bílého domu rovněž potvrdil, že má v plánu schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V médiích se objevily zprávy, že by se mohla uskutečnit ve Vídni. Dnes Trump řekl, že by se s kremelským vůdcem mohl sejít během léta.

Dannero ( 15. června 2018 18:30 )

že by konečně po tolika letech Amíci zjistili že diplomacie není o hrozbách, sankcích a provokacích ale o jednání?

Zobrazit celou diskusi