Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Charita Oxfam na Haiti kvůli sexuálním orgiím končí, vláda už ji do země nepustí

Autor: Darina Jíchová - 
14. června 2018
15:26

Britská charitativní organizace Oxfam oficiálně nesmí působit na Haiti, rozhodla tak haitská vláda v souvislosti se sexuálním skandálem z roku 2010. Pracovníci Oxfamu měli obyvatelům ostrovního státu pomáhat po ničivém zemětřesení, které zemi zasáhlo. Kromě toho si však za peníze určené na charitativní účely platili prostitutky a pořádali orgie, napsal deník The Guardian.

Haitská vláda označila jednání Oxfamu za „hrubé porušení zákona a narušení důstojnosti člověka“. Podle výpovědí mnoho žen bylo k prostituci přinuceno. Například šéf haitské mise Roland van Hauwermeiren si k sobě pravidelně zval tehdy 16letou dívku a za sex jí a její rodině sliboval pomoc.

Ministři pro vnitřní a vnější spolupráci Jean Marie Reynaldo Brunet, Aviol Fleurant a Joseph Guyler Delva tento týden oznámili, že ze seznamu nevládních organizací působících na území Haiti odebrali britskou charitu Oxfam a její činnost tak na ostrově končí. „Nejenže její zaměstnanci porušovali naše zákony, ale zasahovali do principů lidské důstojnosti,“ stojí v jejich prohlášení.

Tisk prvně o skandálu informoval v únoru letošního roku, Haiti okamžitě pozastavilo činnost všech misí Oxfamu na jejich území. Vedení Oxfamu zprávu haitské vlády přijalo. „Jsme zklamaní, ale naprosto tomu rozumíme. Chování některých členů mise Haiti 2010 je nepřijatelné,“ reagovala tisková kancelář charity.

Správní rada Oxfamu dál vyšetřuje všechna obvinění, která proti jejich pracovníkům byla vznesena.

Zobrazit celou diskusi