Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jako v Pompejích: Erupce v Guatemale pohřbila město pod nánosem prachu

Autor: Mii - 
14. června 2018
14:59

Jak to asi vypadalo v italských Pompejích krátce po výbuchu Vesuvu, ukazují snímky, které byly pořízené po výbuchu sopky Volcán de Fuego na Guatemale. Místní vesnici San Miguel Los Lotes erupce doslova zaplavila sopečným prachem, který pozabíjel zvířata a bydlení v oblasti učinil nemožným. Fuego vybouchla na začátku června, zatím je potvrzených 114 obětí.

Vše začalo v brzkou ranní hodinu 3. června, kdy se pod Fuego začala otřásat zem. V poledne ze sopky začal padat popel, následovaný jedovatým pyroklastickým proudem a lávou. Erupce přišla tak rychle, že lidé nestihli evakuovat svá obydlí a jen utekli. Někteří nestihli ani to.

Snímky proto ukazují život ve vesnici tak, jak byl. V domech jsou rozestlané postele, na stolech rozjedené jídlo, na zemi hračky. Jen nyní je vše pokryté silným nánosem prachu, který někde dosahuje až hloubky tří metrů.

Jedním z obyvatel San Miguel Los Lotes, kterého erupce potkala, byl 49letý Elmer Vazquez. Byl se projít do lesa, když kolem jedné hodiny odpolední uslyšel ohromnou ránu. Jeho žena tou dobou vařila doma oběd a jejich pět dětí si hrálo a plnilo školní povinnosti. Okamžitě přispěchal domů, ale jejich dům už byl po jeho návratu opuštěný a plný sopečného prachu.

Podobné scény se odehrávaly v ostatních rodinách. V jednom domě rodina zanechala na stole typickou guatemalskou snídani – košík tortill, misku fazolí a hrnky kávy. Jinde zůstala otevřená lednice, rozebraný sporák nebo částečně povlečená postel. Všichni zanechali to, co dělali, a okamžitě před smrtícím vulkánem utekli.

Sopka otřásá politickou situací v zemi

Záchranáři aktuálně evidují 114 obětí výbuchu a 300 zraněných. Dvě stovky lidí se stále pohřešují, jak ale úřady upozornily, naděje na jejich přežití je mizivá. Sopka je stále aktivní, což ztěžuje záchranářské i úklidové práce. Valí se z ní takzvané lahary, mohutné rychlé tekoucí vlny, které jsou směsicí popela, lávy a vody. Mají takovou sílu, že strhávají i stromy.

O víkendu tisíce lidí v několika městech Guatemaly demonstrovaly proti vládě prezidenta Jimmyho Moralese. Viní ji z nezvládnutí situace a špatné připravenosti na podobné problémy. Tvrdí také, že úřady jim poskytují nepravdivé informace a počet pohřešovaných je ve skutečnosti mnohem vyšší.

Zobrazit celou diskusi