Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nová zbraň Palestinců: Zapálení létající draci. Izraelci je nezvládají ani s drony

Autor: Mii - 
16. června 2018
12:54

S novým levným bojovým řešením přišli Palestinci protestující v Pásmu Gazy. Vyrábějí obyčejné létající draky, které napouštějí hořlavou tekutinou a posílají do Izraele s cílem zapálit co největší množství úrodných polí. Během posledních týdnů takto zapálili na tisíc hektarů půdy. Izraelská armáda se problém snaží řešit speciálními drony. Informuje o tom agentura Reuters.

„Začalo to spontánně. Dokud bude Pásmo Gazy okupované, budeme tyto draky posílat každý den. Nepřestaneme, než se podvolí našim požadavkům,“ vyprávěl Shadi, jeden z palestinských teenagerů, kteří draky vyrábějí. Jejich konstrukce je jednoduchá – několik dřívek slepených k sobě, potažených plátnem nebo igelitem, který je namočený v benzinu a mazacím oleji.

Od 30. března, kdy protesty začaly, bylo kolem Pásma Gazy zabito nejméně 124 Palestinců. Nápad s draky přišel zhruba ve stejnou dobu a protestující věří, že našli velice efektivní zbraň. Žádného Izraelce výmysl ještě nezabil, ale škodí jejich polím, která jsou letos v Izraeli mimořádně suchá, tudíž se snadno zapálí. 

Izraelská vláda již vypočítala, že požáry způsobené draky vytvořily škody za více než 2,5 milionu dolarů (zhruba 54 milionů korun).

Tamní armáda proto vymyslela způsob, jak se bránit – drony se sítěmi, do kterých draky chytá. Vyzvala dokonce civilisty, kteří také vlastní drony, ať s chytáním pomůžou. „Pokud se jim dron v průběhu poškodí nebo o něj přijdou, proplatíme jim to,“ řekl agentuře izraelský generál, který si nepřál být jmenován. Uznává nicméně, že podobné opatření má své limity. „Asi na draky budeme muset i střílet,“ řekl.

Izrael viní hnutí Hamás

K poslednímu velkému boji v Pásmu Gazy došlo 8. června. Izraelská armáda tehdy reagovala na rozsáhlé protesty, které Palestinci pořádali k příležitosti Dne Jeruzaléma a v rámci kterých pouštěli právě létající draky. Výsledkem střetu byli čtyři mrtví na palestinské straně a stovka zraněných.

Izrael podporovaný USA demonstrace vnímá jako snahu hnutí Hamás o prolomení hranice v Gaze. Smrtelné zásahy jsou tak podle něj nevyhnutelné.

Zatím nejkrvavější protesty z května si vyžádaly desítky mrtvých:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi