Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krok zpět od jaderné katastrofy. Trump zhodnotil setkání s Kimem

Autor: ČTK - 
13. června 2018
07:14

Americký prezident Donald Trump na Twitteru ocenil schůzku se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem jako událost, která pomohla světu uniknout jaderné katastrofě.

„Svět udělal velký krok zpět od možné jaderné katastrofy! Nebudou další starty raket, testy jaderných zbraní či výzkum! Unesení se vracejí domů k rodinám. Díky předsedovi Kimovi vstoupil náš den do historie!“ napsal Trump na palubě letadla cestou ze Singapuru do Washingtonu.

„Chci poděkovat předsedovi Kimovi za první smělý krok k zářné budoucnosti svého lidu. Naše bezprecedentní setkání – první mezi americkým prezidentem a vůdcem Severní Koreje – dokazuje, že skutečné změny jsou možné,“ uvedl také šéf Bílého domu.

Trump a Kim se v úterý setkali v Singapuru, kde se KLDR zavázala spolupracovat s USA na likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově, za což dostane od Washingtonu bezpečnostní záruky. Trump hned po schůzce se severokorejským vůdcem prohlásil, že ke zrušení tvrdých sankcí vůči KLDR bude možné přistoupit až poté, co Pchjongjang začne s prokazatelným ničením jaderného arzenálu. Spojené státy nicméně pozastaví další konání vojenských manévrů s jihokorejskou armádou, které KLDR opakovaně kritizovala jako provokace a přípravu invaze.

majojo ( 13. června 2018 10:21 )

Další vrtěti psem. Dohoda úplně na houno, ale ten rachot. A Trump se teď bude prezentovat jako Kennedy, když uťal karibskou krizi.

deratizater ( 13. června 2018 08:38 )

Kim by měl být opatrný aby nedopadnl jako Kadáfí.Požadovat stažení Amerických vojsk z Jižní koree a pak jednat o sjednocení země bez účasti Američanů

petr11 ( 13. června 2018 08:12 )

....dohodli se, že se navzájem nezabijou nebo co??

Zobrazit celou diskusi