Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Vyšetřovatel vraždy novinářky končí. Kvůli střetu zájmů, je ženatý s ministryní

Autor: ČTK, pk - 
12. června 2018
15:46

Hlavní vyšetřovatel vraždy maltské novinářky Daphne Caruanové Galiziové musí kvůli střetu zájmů z případu odstoupit. Rozhodl o tom v úterý místní soud. Vyšetřovatel Silvio Valletta je ženatý s ministryní vlády a kromě toho byl také členem rady Finanční zpravodajské analytické jednotky (FIAU), uvedla agentura Reuters. Zesnulá investigativní novinářka přitom kritizovala vládu i FIAU. Její rodina už dlouho žádala, aby byl Valletta z vyšetřování právě z tohoto důvodu stažen.

Caruanová Galiziová zemřela při výbuchu bomby nastražené v jejím voze loni v říjnu. Z její vraždy byli obžalováni tři muži, kteří vinu odmítají. Policie stále pátrá po osobě, která atentát zosnovala.

Pokud má vyšetřovatel takového případu politické vazby a zároveň vedl jednotku FIAU, je přirozené, že to vzbuzuje pochybnosti, uvedl soudce Silvio Meli. Vallettu z případu odvolal a jeho nástupce má přezkoumat jeho roli v dosavadním vyšetřování.

Syn zavražděné novinářky Matthew rozhodnutí soudu uvítal a označil ho za „důležitý a nezbytný krok k naplnění spravedlnosti“.


Zobrazit celou diskusi