Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ONLINE: Trump o dohodě s Kimem: „Válka dosud neskončila, ale skončí“

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová, ČTK, simao, zst - 
12. června 2018
09:58

Celý svět upírá zrak na historické setkání mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, které právě probíhá v hotelu Capella na singapurském ostrovu Sentosa. Jejich společné jednání by mělo ukončit korejskou krizi a napětí mezi oběma státy. Dění v Singapuru pro vás sledujeme ONLINE.

  • Hlavními tématy jsou formy denuklearizace Korejského poloostrova a odvolání sankcí. USA zastává naprosté a neodvratitelné odzbrojení. 
  • USA výměnou za ukončení jaderného programu a odevzdání atomových zbraní nabídly KLDR bezpečnostní záruky a hospodářskou pomoc.
  • Diskutovalo se i o podpisu mírové smlouvy, která ukončí válku z let 1950-53.
  • Oba lídři dorazili na místo s předstihem. Kim dorazil první v neděli 10. června dopoledne, pár hodin po něm, v neděli 10. června večer, přiletěl Trump.
  • Summit začal v úterý 12. června v 9:00 singapurského času, tedy ve 3:00 našeho středoevropského času.

Summit USA-KLDR
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
11:30
12. 6. 2018

Děkujeme za pozornost, to je z historického setkání amerického prezidenta a vůdce KLDR vše. Hezký den.

11:24
12. 6. 2018

„Teď musíme tu práci dokončit, dát ten gól,“ prohlásil 45. americký prezident na závěr zhruba hodinové tiskové konference.

11:13
12. 6. 2018

Sestřih top okamžiků ze summitu tak, jak je zveřejnil na Twitteru Donald Trump:

11:10
12. 6. 2018
!

„Ten arzenál je nepochybně veliký. Doufám, že to (ničení) bude rychlé. Máme dost informací, abychom věděli, že mají velkou kapacitu,“ řekl Trump v odpovědi na otázku, kolik jaderných a biologických zbraní KLDR má.

11:02
12. 6. 2018

Trump to schytává od svých odpůrců za možnou legitimizaci režimu severokorejského vůdce. Jeden z novinářů se ptal s odkazem na desetitisíce politických vězňů v KLDR. „Ne, myslím, že jsem jim (vězňům) pomohl, protože věci se změní. Snad se mě jednou budete moci zeptat pozitivněji. Ti lidé budou jednou vítězi,“ řekl stručně prezident USA.

11:00
12. 6. 2018
!

Smrt amerického studenta Otty Warmbiera, který po návratu z vězení v KLDR zemřel, nebyla podle Trumpa zbytečná, protože vedla k dnešnímu summitu. Trump také připomněl tři propuštěné Američany z KLDR v poslední době.

Oto Warmbier v březnu 2016 odchází od soudu v KLDR
10:51
12. 6. 2018
!

Podle Trumpa bylo málo času na to, zajistit v dohodě i pojistky směrem ke skutečné denuklearizaci. Je to podle něj otázka dalších jednání, jinak by ale podle svých slov žádný dokument nepodepsal.

Absenci těchto pojistek kritizuje řada amerických analytiků. Ti považují dohodu za velmi vágní a i pro optimisty jen „pouhým začátkem“.

10:54
12. 6. 2018
!

Co se stane, pokud Kim Čong-un dohodu o konci jaderných zbraní nedodrží? „I don't want to be threatening (= nechci vyhrožovat),“ reagoval na tiskovce Donald Trump.

Tisková konference Donalda Trumpa po summitu v Singapuru, kde jednal se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. (12.6.2018)
10:45
12. 6. 2018

Americký prezident na tiskové konferenci prohlásil, že kvůli summitu a jednáním i se svými kolegy 26 hodin nespal.

10:42
12. 6. 2018
!

Trump dříve označil severokorejský režim za „brutální“. I na toto jeho prohlášení přišel jeden z dotazů novinářů. „Víme, jaká je tam situace. Ale nejen tam. My jsme o tom dnes hovořili. Na mysli jsme měli především denuklearizaci. Myslím, že se to změní,“ odbil reakci Trump.

V jiné z odpovědí dodal, že chce se Severní Koreou přestat hrát „hry na válku“. Trump v minulosti opakovaně vyhrožoval KLDR válečnou akcí.

10:38
12. 6. 2018

Podle Trumpa bylo jeho přáním, aby v dohodě byla repatriace ostatků padlých amerických vojáků z Korejské války. Prezident USA zmínil řadu telefonátů, dopisů i jiných proseb lidí, aby získali ostatky svých příbuzných. 

Zároveň Trump prý ve „správný okamžik“ nejen pozve Kima do Bílého domu, ale také se sám vypraví do Severní Koreje. „Hodlám pozvat pana Kima do Bílého domu ve správnou dobu. Až uděláme kus práce. V té dohodě ještě není vše,“ poznamenal a zopakoval, že sankce trvají, ale budou snad brzy zrušeny. Trump se prý na ten okamžik těší.

10:31
12. 6. 2018
!

Jeden z novinářů se Trumpa ptal, jaké má záruky, že Severní Korea dohody už poněkolikáté neobejde. „Zmínil, že v minulosti zastávali určité postupy a k ničemu to nevedlo. Byly to miliardy dolarů k ničemu. To vůdce Kim sám řekl. Pevně říkal, že toho chce dosáhnout, možná víc než já. Nikdy nevíte. Věřím, že ten dokument naplníme. Až přistane, spustí ten proces okamžitě,“ reagoval americký prezident.

Tisková konference Donalda Trumpa po summitu v Singapuru, kde jednal se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. (12.6.2018)
10:27
12. 6. 2018
!

„Je to bezprecendentní setkání mezi americkým prezidentem a vůdcem Severní Koreje. Skutečná změna je skutečně možná. Setkání bylo příjemné, dobře jsme se poznali. Hodláme započít novou historii, novou kapitolu mezi našimi zeměmi. Před 70 lety krvavý konflikt zpustošil Korejský poloostrov. Ta válka vlastně dodnes neskončila, ale doufáme, že brzy skončí. A ona skončí. Minulost nemusí určovat budoucnost. Včerejší konflikty nemusí být zítřejší válkou. Můžeme uctít oběti svých předků a hrůzy války budou překryty požehnáním míru,“ řekl Trump.

„Nejsou omezení toho, co Severní Korea může udělat. Vůdce Kim má před sebou nevídanou příležitost. Všichni na něj mohou pamatovat jako na toho, který zajistil prosperitu svému lidu. Vůdce Kim říká, že už nyní ničí testovací místo pro jaderné zbraně. Řekl mi to. A to je důležité, že bude tato základna zrušena. Je to tvrdý proces, ale mír za to stojí. Tohle se mělo vyřešit už před lety. Korejci ze Severní a Jižní Koreje jsou talentovaní lidé, mají stejnou kulturu, dědictví i osud. Teď mohou spojit své rodiny, když hrozba jaderných zbraní bude odstraněna. Sankce zatím zůstávají v platnosti. Je to významný okamžik v dějinách světa. Předseda Kim už se vrací do Severní Koreje. Je tu velké shromáždění médií, cítím se velmi nepříjemně,“ zakončil svou úvodní řeč.

Trump ukazuje dohodu s Kimem
10:17
12. 6. 2018
!

„Pokusili jsme se udělat, co je možné. Je to obrovská příležitost. Setkali jsme se s Kimem, strávili jsme spolu několik náročných hodin a podepsali jsme dokument, se kterým se seznámíte.“

Trump zahájil tiskovou konferenci.

10:11
12. 6. 2018

Čínské ministerstvo zahraničí v reakci na podpis společného prohlášení Trumpa a Kima navrhlo zvážit uvolnění sankcí proti Severní Koreji.

10:09
12. 6. 2018

„Úspěch summitu je údajně v tom, že se podařilo sejít takto vysokým představitelům se zástupcem Severní Koreje. Důvod, proč se s ním nesešli předchůdci Donalda Trumpa je, že byli ochotni přistoupit na schůzku až po splnění nějakých podmínek. Trump ale žádné podmínky nedal. Otázka je, v čem je ten úspěch, když nebylo splněno vůbec nic. Pokud by Američané skutečně slíbili stáhnout své vojáky a odstranit radarový systém, to jsou zase věci, o které moc stojí Čína. Čí hra se vlastně hraje, se ukáže až později,“ uvedl ve vysílání ČT24 bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Jednání Sněmovny: Lubomír Zaorálek (ČSSD)
10:04
12. 6. 2018

Na Trumpovu tiskovku už je mezitím vše připraveno:

9:57
12. 6. 2018
!

Hlavními body podepsané deklarace jsou:

- „USA a KLDR se zavazují k navázání nových USA-KLDR vztahů v souladu s touhou lidu obou zemí po míru a blahobytu.“

- „Spojené státy a KLDR spojí síly k vybudování trvalého a stabilního mírového režimu na Korejském poloostrově.“

- „Potvrzujíc Pchanmundžomskou deklaraci z 27. dubna 2018 se KLDR zavazuje k úsilí o úplnou denuklearizaci Korejského poloostrova.“

- „USA a KLDR se zavazují k vyzvednutí ostatků válečných vězňů, včetně okamžité repatriace těch, kteří již byli identifikováni.“

- „Spojené státy a KLDR se zavazují k navazujícím vyjednáváním, jež povede americký ministr zahraničí Mike Pompeo a odpovídající vysoce postavený představitel KLDR, a to v nejbližším možném termínu, aby byly závěry summitu USA-KLDR uplatněny.“

9:52
12. 6. 2018

Ministr zahraničí Mike Pompeo a jeho protějšky budou v jednáních při nejbližší možné příležitosti pokračovat, píše CBS v odkazu na podepsaný dokument.

9:11
12. 6. 2018

V Singapuru se čeká na Trumpovu tiskovou konferenci, ta by měla začít v deset hodin našeho času.

8:29
12. 6. 2018

Otázky visí nad tím, co je konkrétně v dokumentu, který oba lídři svých zemí po téměř pěti hodinách rozhovorů podepsali. Ten byl měl být později veřejně přístupný.

„Zjistil jsem, že je to velmi talentovaný muž a že velmi miluje svou zemi,“ řekl po jednání Trump o Kimovi.

8:21
12. 6. 2018

Summit byl zřejmě úspěšný. Trump už dříve hovořil o tom, že pokud se tak stane, může se Kim objevit v Bílém domě. Dnes prohlásil, že ho „určitě pozve“.

8:15
12. 6. 2018

Podle nejmenovaného amerického činitele Severokorejci úzkostlivě dbali na to, aby byli na summitu prezentováni jako zcela rovnocenný partner USA. „Chtěli, aby se i při ceremoniálu i v bezpečnostních opatřeních ukázali světu stejně důležitě jako Američané,“ řekl.

Týkalo se to i počtu činitelů na každé straně a počtu amerických a severokorejských vlajek při zahajovacím ceremoniálu. „Výjimkou“ se stalo logo summitu - to vytvořili Američané a Severokorejci ho poté schválili. 

8:06
12. 6. 2018
!

Na opakovanou otázku novinářů ohledně denuklearizace Severní Koreje ale odmítal vůdce odpovědět.

7:55
12. 6. 2018
!

„Naše jednání bylo historické, rozhodli jsme se na něm, že zapomeneme na minulost a uzavřeme ho podepsáním důležitého dokumentu,“ řekl skrze tlumočníka Kim Čong-un.

Závěrečné podání ruky: Denuklearizace Severní Koreje začne velmi, velmi brzy, řekl při podpisu Trump. (12.6.2018)
7:53
12. 6. 2018
!

Obsah prohlášení není známý. Trump ho označil za komplexní, podrobnosti chce poskytnout na tiskové konferenci. Poznamenal však, že denuklearizace KLDR začne „velmi, velmi rychle“.

Na závěr summitu v Singapuru podepsal Trump s Kimem dohodu. (12.6.2018)
7:46
12. 6. 2018
!

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un právě podepsali dohodu, ve které oceňují pokrok dosažený při rozhovorech a zavazují se, že budou v započatém úsilí dál pokračovat. „Jsme velmi hrdi na to, čeho jsme dnes dosáhli. Navázali jsme speciální vztah,“ uvedl Trump.

7:39
12. 6. 2018

Místnost, kde dojde k podpisu dohody mezi KLDR a USA, je připravená.

7:08
12. 6. 2018
!

Kim Čong-un a Donald Trump podepíší dohodu, ve které potvrdí „pokrok, k němuž na summitu dospěli“. Součástí dokumentu bude také oficiální prohlášení, kterým se zavazují, že budou pokračovat v započatém úsilí, řekl televizi CNN nejmenovaný americký činitel.

Trump s Kimem se dohodli na podpisu blíže nespecifikované dohody.
6:49
12. 6. 2018
!

Trump oznámil, že po skočení oběda dojde k „podpisu“ dohody mezi USA a KLDR, bližší informace však zatím nejsou známé. „Jednání předčilo všechna naše očekávání,“ uvedl Trump.  Až do 16:00 singapurského času (10:00 SELČ), kdy americký prezident vystoupí na tiskové konferenci, nejsou naplánované žádné další oficiální akce.

Po pracovním obědě si Kim Čong-un a Donald Trump vyšli na další procházku.
6:30
12. 6. 2018
!

Kim Čong-un dnešní historický summit označil za „ skvělý začátek míru“ mezi KLDR a USA. „Také si to myslím,“ přitakal mu Trump.

Historický summit KLDR-USA zahájilo potřesení rukou dvou osobností: Amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una.
6:16
12. 6. 2018

Oběd se nesl v uvolněném duchu. Prezident Trump si dovolil i jeden vtípek a požádal fotografy, aby Kima i jeho vyfotili tak, aby vypadali „krásní a hubení“.

Snímek ze společného oběda Kim Čong-una a Donalda Trumpa v hotelu Capella.
6:10
12. 6. 2018
!

Srdečný stisk Kim Čong-una a Donalda Trumpa se dočkal množství kritických reakcí na sociálních sítích. Podle kritiků šéf Bílého domu diktátorovi země, která hrubě porušuje lidská práva, pomáhá legitimně vystupovat na světové scéně. „Tady máme prezidenta ze svobodné části světa, jak si potřásá rukou s jedním z nejbrutálnějších diktátorů v dějinách, s mužem obviňovaným ze zločinů proti lidskosti. Stojí společně před americkými a severokorejskými vlajkami, kterým je dána stejná důležitost,“ píše komentátor Steve Grzanich.

Donald Trump a Kim Čong-un přepsali historii: V Singapuru se sešli ke společnému jednání (12.6.2018)
6:05
12. 6. 2018

Stejně jako do Pchanmundžomu i do Singapuru si Kim přivezl vlastní přenosnou toaletu. Podle jihokorejského deníku Čoson ilbo tak chce zabránit tomu, aby cizí rozvědky mohly zjistit podrobnosti o jeho zdravotním stavu. Přenosné zařízení ochrání „stolici nejvyššího vůdce“, aby se k ní nedostali „odhodlaní čističi stok“, tvrdí list.

Historické setkání vůdce Severní Koreje a prezidenta Jižní Koreje na jižní straně poloostrova. Donald Trump a Kim Čong-un přepsali historii: V Singapuru se sešli ke společnému jednání (12.6.2018)
5:45
12. 6. 2018

Kim s Trumpem zasedli znovu ke společnému stolu, tentokrát jde ale o stůl jídelní. Mezi jednáními přišel také čas na oběd. Jejich menu obsahuje jak západní, tak asijské pochoutky. Jako předkrm mají krevetový koktejl s avokádovým salátem, salát kerabu (pálivý okurkový salát) se zeleným mangem a chobotnicí, nebo korejskou plněnou okurku. Hlavní chod představuje konfitované hovězí žebro s gratinovanými brambory a dušenou brokolicí, sladkokyselé vepřové se smaženou rýží a restovaná treska v sojové omáčce s asijskou zeleninou. Sladkou třešinkou bude zákusek: vanilková zmrzlina, čokoládové košíčky nebo nadýchaný koláč „Tropezienne“, který Češi znají pod názvem „nedělní“ nebo „pražský“ koláč.

Historický summit KLDR-USA zahájilo potřesení rukou dvou osobností: Amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una.
5:20
12. 6. 2018

Kim Čong-un a Donald Trump společně přepisují historii: Jejich první setkání začalo podáním ruky, měli přitom na tváři rezervovaný úsměv. Trump se neubránil a položil Kimovi ruku na rameno a později i na loket. Na společné procházce už působili uvolněně. Krátce promluvili i k tisku. „Věřím, že jednání bude úspěšné, nemám o tom pochyby,“ uvedl Trump. „Nebylo to jednoduché, ale jsme dnes tady,“ přizvukoval mu Kim.

Kim Čong-un a Donald Trump.
5:05
12. 6. 2018
!

„Spoustu lidí po celém světě si bude myslet, že tohle je fantazie…scéna ze sci-fi filmu,“ popsal Kim Čong-un setkání s Trumpem během jejich procházky. „Samozřejmě, budeme čelit dalším výzvám, ale jsem připravený to udělat,“ sdělil Kim Trumpovi a jeho týmu o vyjednávání.

Kim s Trumpem vyrazili před druhým kolem vyjednávání na krátkou procházku.
4:52
12. 6. 2018

„Podání ruky mezi Kimem a Trumpem se zapíše do dějin. Pchjongjang to bude vnímat jako okamžik, kdy Spojené státy se Severní Koreou jednaly jako se sobě rovným státem,“ komentovala dnešní summit odbornice na KLDR Jean H. Leeová. „Trump Kimovi hraje do karet. Kim ho chtěl dostat k jednacímu stolu, proto provokoval testovacími odpaly. Teď má Trumpa, kde ho chtěl mít,“ dodala Leeová.

4:30
12. 6. 2018

Trumpův tým tvoří: ministr zahraničí Mike Pompeo, bezpečnostní poradce John Bolton, personální šéf Bílého domu John Kelly a tlumočnice, kterou je podle zdrojů tisku doktorka Jun-hjang Lee, ředitelka tlumočnického oddělení ministerstva zahraničí.

Druhé kolo vyjednávání začalo dalším potřesením ruky mezi Kimem a Trumpem. K mužům se nyní připojily jejich poradní týmy.
4:21
12. 6. 2018

Kimův tým: místopředseda ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce a přední severokorejský diplomat Kim Jong-čchol, další člen Ústředního výboru Korejské strany práce Ri Su-jong a ministr zahraničí Ri Jong-ho. U jednacího stolu chybí Kimova mladší sestra Kim Jo-čong, která ho jindy na významná setkání doprovází.

Druhé kolo vyjednávání začalo dalším potřesením ruky mezi Kimem a Trumpem. K mužům se nyní připojily jejich poradní týmy.
4:14
12. 6. 2018
!

Kim Čong-un se zdržel odpovědi na otázku, zda je ochotný vzdát se svých atomových zbraní. Prezident Trump a jeho poradci takovou reakci předpokládali. „Společně budeme pracovat na vhodném řešení. Je to velký problém a velké dilema, ale vyřešíme ho,“ řekl Trump na začátku druhého kola vyjednávání.

Kim a Trump z balkonu hotelu Capella zamávali novinářům.
4:05
12. 6. 2018
!

Druhé kolo jednání mezi Kimem a Trumpem začalo dalším třesením rukou. Tentokrát se k mužům připojí i jejich poradní týmy. Trump osobní schůzku s Kimem označil za „velmi, velmi dobrou“. „Čeká nás skvělé partnerství,“ dodal z balkonu hotelu Capella.

3:56
12. 6. 2018

Trump a Kim se po osobní schůzce vydali na krátkou procházku kolem hotelu Capella. Kim se v procházkách vyžívá, vyzval k ní i jihokorejského prezidenta Mun Če-ina při mezikorejském summitu 27. dubna v Pchanmundžomu.

Kim a Trump společně vyrazili na procházku kolem hotelu Capella.
3:49
12. 6. 2018

Bývalá hvězda basketbalové ligy NBA a přítel severokorejského vůdce Dennis Rodman emotivně prohlásil: „Dnešek je skvělý den“. Během rozhovoru s novináři stanice CNN dodal: „Dnes se píší nové dějiny a já jsem tady u toho, abych to viděl. Jsem tak šťastný, Obama mě tak šťastným nikdy neudělal.“

Bývalý basketbalista Denins Rodman.
3:38
12. 6. 2018

Trump a Kim spolu budou hovořit asi 40 minut, v 10 hodin tamního času (4:00 SELČ) začne summit mezi oběma delegacemi, na který naváže pracovní oběd v 11:30 (5:30 SELČ). Přesný konec jednání nebyl určen, předpokládá se, že se hovory završí někdy odpoledne. Oba lídři ze Singapuru odletí ještě dnes.

Historický summit KLDR-USA zahájilo potřesení rukou dvou osobností: Amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una. Historický summit KLDR-USA zahájilo potřesení rukou dvou osobností: Amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una.
3:25
12. 6. 2018
!

Trump podle vlastních slov předpokládá, že summit bude „velmi úspěšný“. Jeho optimismus sdílí i Kim Čong-un. „Máme před sebou báječné partnerství,“ uvedl Trump. „Překonali jsme nesčetně překážek, abychom se mohli sejít, a jsme tady,“ dodal Kim.

Trump a Kim na soukromé schůzce, před jejím zahájením ještě krátce promluvili s tiskem. Oba se domnívají, že jednání budou úspěšná. Trump a Kim na soukromé schůzce, před jejím zahájením ještě krátce promluvili s tiskem. Oba se domnívají, že jednání budou úspěšná.
3:12
12. 6. 2018
!

Potřesení rukou trvalo zhruba 10 vteřin, Trump se následně dotknul Kimova ramena. Muži neposkytli tisku žádný komentář a rovnou se odebrali na osobní schůzku, u které budou jen jejich tlumočníci.

3:05
12. 6. 2018
!

Historický summit mezi KLDR a USA právě začal. Trump a Kim si slavnostně potřásli rukama a zahájili společné jednání.

Kim a Trump zahájili historický summit.
2:47
12. 6. 2018

Jen pár minut před zahájením summitu s Kim Čong-unem sdílel prezident Trump na svém Twitteru zprávu o tom, že ekonomický poradce Larry Kudlow prodělal infarkt.

2:30
12. 6. 2018
!

Oba hlavní protagonisté summitu, Kim Čong-un a Donald Trump, už jsou v hotelu Capella. Za půl hodiny vypukne historické jednání mezi KLDR a USA.

Vše je připraveno na začátek historického summitu mezi KDLR a USA. Poslední úpravy před začátkem historického summitu mezi USA a KLDR.
2:10
12. 6. 2018
!

Na cestě už je také i Kim Čong-un, cesta z hotelu St Regis do místa konání summitu, hotelu Capella, mu zabere okolo 20 minut. Trump mezi tím už dorazil na místo.

Kim Čong-un na cestě na historický summit s Donaldem Trumpem.
2:09
12. 6. 2018
!

Trump právě vyrazil ze svého hotelu Shangri La.

Donald Trump ve své limuzíně vyrazil na setkání s Kim Čong-unem.
1:54
12. 6. 2018

Bílý dům oznámil, že Trump telefonoval s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a japonským premiérem Šinzem Abem. S oběma se domluvil na další úzké spolupráci v otázce Severní Korey. Slíbil, že se s nimi znovu spojí po skončení summitu a společně proberou závěry jednání.

Americký prezident Donald Trump a japonský premiér Šinzó Abe. Prezident USA Donald Trump Jihokorejský prezident Mun Če-in.
1:36
12. 6. 2018

Novináři ze všech koutů světa jsou připraveni na zahájení historického summitu, singapurské bezpečnostní složky je vyzvaly, aby nepoužívali sledovací zařízení, jako jsou například drony. Policie upozornila řidiče, že všechny cesty kolem hotelů St Regis, kde sídlí Kim Čong-un, a Shangri La, kde se ubytoval Donald Trump, jsou pro civilní vozidla uzavřené.

Novináři jsou již na místě konání summitu, na singapurském ostrovu Sentosa. Novináři jsou již na místě konání summitu, na singapurském ostrovu Sentosa, a čekají na příjezd obou delegací.
1:26
12. 6. 2018
!

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo oznámil, že „americký tým je připravený vyrazit na dnešní jednání“. Pompeo už vyrazil z hotelu Shangri La, kde se americká delegace v čele s prezidentem Trumpem ubytovala.

 

1:18
12. 6. 2018

„Maximální nátlak“ jsou dvě slova, která podle odborníků na dnešním summitu  na 100 % nezazní. Trump se nechal slyšet, že se jedná o „přátelské setkání“, kde takové hrozby nejsou třeba. „Pokud mě uslyšíte tato slova znovu použít, bude hned jasné, že vyjednávání s KLDR nedopadlo dobře,“ prohlásil Trump.

Společné jednání mezi Trumpem a Kimem proběhne v Singapuru.
0:57
12. 6. 2018

Severokorejského vůdce během noční procházky Singapurem nadchlo, jak je město čisté. „Singapur je čisté a krásné město, každá budova je moderní a stylová,“ řekl podle agentury KCNA Kim Čong-un. V budoucnosti by rád dál rozvíjel vztahy s městským státem.

Kim Čong-un na procházce nočním Singapurem. Kim Čong-un na procházce nočním Singapurem.
0:42
12. 6. 2018

Na co Kim konkrétně narážel? Za nepřátelské poznámky Trumpa na adresu kanadského premiéra Justina Trudeaua, které vzešly ze sporu o zavedení amerických cel na ocel a hliník dovážený z Kanady, ale i Evropy, kritizoval nyní prezidenta i americký herec Robert De Niro. Trumpovo chování označil za "idiotské". Trudeau Trumpa popudil slovy o tom, že se Kanada nenechá nikým komandovat, prezident USA kontroval tím, že to bylo "nečestné a slabošské". Již při nedělním předávání cen Tony podporovatel Hillary Clintonové De Niro Trumpovi rázně vzkázal: "Fuck Trump".

Do Trumpa se ostra pustil herec Robert De Niro
0:38
12. 6. 2018

Kim Čong-un se při rozhovoru s novináři nechal slyšet, že je ochotný hostit „mírové jednání“ mezi USA a Kanadou. „Napětí mezi sousedními státy v Severní Americe a hrozba obchodní války ohrožují světový mír,“ uvedl Kim. Rovněž navrhl, aby mezi oběma zeměmi vznikla demilitarizovaná zóna, vyzval také prezident Trumpa, aby se v hovoru s kanadskými politiky zdržel útočné rétoriky.

Kim Čong-un na procházce nočním Singapurem.
23:31
11. 6. 2018

"Setkání mezi štáby a zástupci probíhají dobře a rychle... ale na tom nakonec nezáleží. Všichni budeme brzy vědět, zda se skutečná dohoda, na rozdíl od minulosti, může domluvit," vzkázal ze Singapuru Donald Trump.

22:58
11. 6. 2018

Krátký pohled do minulosti: Jak vypadalo prolamování ledů mezi USA a KLDR? Přímo do Pchjongjangu přijel v červnu 1994 na třídenní soukromou návštěvu americký exprezident Jimmy Carter, který se setkal s tehdejším severokorejským vůdcem Kim Ir-senem. Až v říjnu 2000 však navštívila KLDR americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, jednalo se o prvního takto vysokého představitele USA, který oficiálně navštívil KLDR. Jednala tehdy s vůdcem Kim Čong-ilem. Právě její schůzka byla průlomovou.

Někdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová se v roce 2000 sešla v Pchjongjangu s Kim Čong-ilem Exprezident USA Jimmy Carter (třetí zleva) a jeho žena Rosalynn (třetí zprava) při setkání s Kim Ir-senem v roce 1994
22:38
11. 6. 2018

Za summit "dvou diktátorů" označila v televizi Fox News setkání Kima s Trumpem moderátorka Abby Huntsmanová. Dcera amerického velvyslance v Rusku Jona Huntsmana se později za svůj výrok omluvila ve vysílání i na Twitteru. "Nehledě na to, co se na této schůzce dvou diktátorů odehraje, to, čeho jsme nyní svědky, se týká historie," uvedla doslova v pořadu Fox & Friends. "Omluvila jsem se v show. Nikdy nebudu tvrdit, že jsem dokonalá lidská bytost. Všichni máme v životě nějaké uklouznutí, já jich mám mnoho," napsala na sociální síti.

22:07
11. 6. 2018

Pchjongjang by měl podle analytiků v následujících měsících rovněž předložit úplný seznam svých jaderných zařízení, na čemž minulé dohody se Severní Koreou selhaly. "Kdybych měla říct, co by se dalo považovat za velký úspěch summitu, pak by jedním z našich hlavních cílů měl být návrat inspektorů do KLDR," prohlásila Suzanne DiMaggiová z nadace New America, která vedla zákulisní jednání se Severokorejci.

Severní Korea pod vedením diktátora Kim Čong-una v minulosti pohrozila světu dalšími a dalšími raketovými a jadernými testy
22:00
11. 6. 2018

Ukončení severokorejského jaderného programu by vzhledem k jeho rozsahu znamenalo jednu z nejnáročnějších operací svého druhu na světě, která by mohla trvat až 15 let. Podle Trumpa je právě denuklearizace cílem singapurského summitu. Toto slovo má ale jiný význam ve Washingtonu a jiný v Pchjongjangu, upozornil dnes list The New York Times.

V KLDR je podle zprávy politologické společnosti Rand Corporation 141 míst spojených s výrobou nebo testováním zbraní hromadného ničení. V Jongbjonu, hlavním z nich, je podle analýz satelitních snímků 663 objektů. Jaderné středisko má rozlohu téměř osm čtverečních kilometrů.

21:38
11. 6. 2018

Zatímco Donald Trump v Singapuru nabírá síly na ranní historickou schůzku s Kimem, jeho rodina řeší jiné záležitosti. Synové Eric a Donald junior se totiž vydali otevřít luxusní golfový klub v New Yorku.

Zatímco Donald Trump se vydal do Singapuru na jednání s Kimem, jeho synové Eric a Donald Jr. vyrazili vrtulníkem na otevření golfového klubu v New Yorku Zatímco Donald Trump se vydal do Singapuru na jednání s Kimem, jeho synové Eric a Donald Jr. vyrazili vrtulníkem na otevření golfového klubu v New Yorku
21:05
11. 6. 2018

Donald Trump je zatím k průběhu své návštěvy Singapuru a chystanému summitu na svém profilu na sociální síti značně střídmý v příspěvcích, za přijetí poděkoval singapurskému premiérovi.

20:22
11. 6. 2018

Vedle diktátora Kima nechybí v Singapuru ani jeho mladší sestra Kim Jo-čong. Před summitem navštívila Singapurské zahrady u zálivu Marina Bay Sands. Podle Fox News dorazila do Singapuru v jiném soukromém letadle než vůdce z KLDR. A to kvůli bezpečnostním opatřením ve vládnoucí dynastii.

"Severní Korea má svou vlastní královskou rodinu - rodinu Kimů - a tak je přirozené, že Kim Jo-čong cestovala do Singapuru odděleně od svého bratra," uvedl odborník na KLDR Christopher Green.

Do Singapuru přicestovala s výpravou z KLDR i Kimova sestra Kim Jo-čong Diktátor Kim před summitem s Trumpem během procházky po Singapuru
19:49
11. 6. 2018

Do Singapuru na summit Kima s Trumpem přiletěl i kontroverzní basketbalista a někdejší spoluhráč Michaela Jordana v americké NBA, potetovaný Dennis Rodman. Vůdce KLDR považuje za svého přítele, v Severní Korey byl na návštěvě již pětkrát. "Poskytnu svým přátelům Donaldu Trumpovi a maršálu Kim Čong-unovi jakoukoliv podporu, která bude potřeba," vzkázal před odletem na Twitteru. Podle samotného Trumpa však bývalá basketbalová hvězda oficiální pozvánku nedostala. "Ne, nebyl pozván, ale je to milý chlapík, mám ho rád," řekl prezident podle Daily Mailu.

Do Singapuru na summit Kima s Trumpem přiletěl i basketbalista Dennis Rodman
19:18
11. 6. 2018

Své chvilky slávy zažívá i Kimův dvojník Howard X, který neváhá a fotí se v Singapuru na ulici takřka na každém rohu či v mrakodrapu Orchard Towers. A o zájemce a zájemkyně nemá nouzi.

Kimův dvojník Howard X v Singapuru před summitem Kim Čong-una s Donaldem Trumpem Kimův dvojník Howard X v Singapuru před summitem Kim Čong-una s Donaldem Trumpem Kimův dvojník Howard X v Singapuru před summitem Kim Čong-una s Donaldem Trumpem
18:30
11. 6. 2018

Došlo i na selfie s diktátorem Kimem. Příležitosti při procházce městem využil singapurský ministr zahraničí Vivian Balakrishnan během návštěvy Merlion Parku.

Kim Čong-un se vydal před summitem s Trumpem na prohlídku města Singapurský ministr zahraničí Vivian Bakakrishnan využil příležitosti a udělal si selfie s diktátorem Kim Čong-unem
17:59
11. 6. 2018

Varování před jakýmkoli jednáním s Trumpem dnes vůdci KLDR Kimovi naopak adresoval Írán. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Ghasemí prohlásil, že KLDR by měla k rozhovoru s americkým prezidentem přistupovat obezřetně vzhledem k tomu, že Bílý dům odstoupil od jaderné dohody s Íránem. Teherán podle mluvčího pohlíží na USA s "velkým pesimismem" jako na zemi, která "opouští smlouvy a porušuje své závazky".

17:49
11. 6. 2018

Donald Trump a Kim Čong-un by měli využít příležitosti k "podpoře mírového, prosperujícího, bezpečného a ověřitelně denuklearizovaného Korejského poloostrova". Novinářům to dnes v New Yorku řekl generální tajemník OSN António Guterres. Světová organizace je podle Guterrese připravena takový proces všemožně podpořit včetně podílu na ověřování jaderného odzbrojení, budou-li si to obě strany přát. Trump a Kim by měli "rozbít nebezpečný kruh napětí, který loni vyvolal tolik obav". Guterres také prozradil, že minulý měsíc zaslal oběma státníkům dopis, v němž je upozornil, že "cesta kupředu bude vyžadovat spolupráci, kompromis a vzájemnost".

17:01
11. 6. 2018

Kima při jeho projížďce po Singapuru provází početná suita bodyguardů. Jeho přesuny neunikají pozornosti novinářů, turistů ani místních.

Kim Čong-un se vydal před summitem s Trumpem na prohlídku města Kim Čong-un se vydal před summitem s Trumpem na prohlídku města
16:45
11. 6. 2018

Kim Čong-un opustil hotel a v koloně asi 30 automobilů se vydal na prohlídku Singapuru. Při odchodu z hotelu se na přítomné novináře usmíval, napsala agentura Reuters. Severokorejský vůdce si prohlédl pobřežní park, kde se nachází největší skleník a nejdelší krytý vodopád na světě. Podle listu The Straits Times se vydal i na vyhlídkovou terasu na střeše hotelu Marina Bay Sands, odkud je velkolepý pohled na centrum města.

Kim Čong-un se vydal před summitem s Trumpem na prohlídku města Kim Čong-un se vydal před summitem s Trumpem na prohlídku města Kim Čong-un se vydal před summitem s Trumpem na prohlídku města Kim Čong-un se vydal před summitem s Trumpem na prohlídku města
16:03
11. 6. 2018

Bílý dům dnes oznámil, že Trump ze summitu v Singapuru odcestuje už v úterý večer místního času - a svůj pobyt tak zkrátí o 15 hodin. "Jednání mezi Spojenými státy a Severní Koreou pokračují a posunula se kupředu rychleji, než se očekávalo," uvedl Bílý dům. O jakém pokroku je řeč, není podle agentury AP jasné.

15:32
11. 6. 2018
!

Kim Čong-un by rád ze Singapuru odletěl ve 14:00 tamního času (8:00 SELČ), tedy už 5 hodin po začátku jednání s Trumpem.

15:23
11. 6. 2018

Podle aktuálních informací Kim Čong-un vyrazil do města. Na večer má naplánovou prohlídkovou cestu po Singapuru, chce si prý užít všechny jeho krásy. Část Kimovy delegace už odpoledne v autobusu vyrazila do města na nákupy. Kim Čong-un se singapurským ministrem zahraničí Vivianem Balakrishnanem a singapurským ministrem školství (vpravo):

Kim Čong-un má na dnešek naplánoval prohlídku Singapuru. Část Kimovy delegace už v autobusu vyrazila do města na nákupy. Část Kimovy delegace už v autobusu vyrazila do města na nákupy.
15:06
11. 6. 2018

Pro proces jaderného odzbrojení je klíčový časově ohraničený plán denuklearizace a způsoby jejího ověřování. Takové závěry však od úterního summitu podle odborníků nelze očekávat. Sám Trump připouští, že vrcholná schůzka bude mít spíš seznamovací charakter. Úspěchem bude souhlas Severokorejců s návratem západních inspektorů do KLDR.

Summit mezi Kimem a Trumpem sledují všechna světová média. Živě informace přináší například jihokorejská televize. Likvidace hlavní jaderné střelnice u obce Pchunggje. Likvidace hlavní jaderné střelnice u obce Pchunggje. Likvidace hlavní jaderné střelnice u obce Pchunggje. Likvidace hlavní jaderné střelnice u obce Pchunggje. Likvidace hlavní jaderné střelnice u obce Pchunggje.
14:55
11. 6. 2018

Summitu využívají i singapurští obchodníci, restaurace a bary. Lidé si mohou objednat speciální drinky nesoucí jména jednajících vůdců, pro abstinenty obchodní řetězce nabízejí vodu se speciální „summitovou“ etiketou. V prodeji jsou také památeční mince.

Singapurské bary nabízejí drinky inspirované chystajícím se summitem. Design památečních mincí summitu mezi KLDR a USA. Singapurské bary nabízejí drinky inspirované chystajícím se summitem. Na snímku koktejly Trump a Kim.
14:42
11. 6. 2018
!

Tisková kancelář Bílého domu zveřejnila plán zítřejšího jednání mezi Kimem a Trumpem, které začne v 9:00 tamního času (3:00 SELČ). Jako první proběhne slavnostní pozdravení obou delegací. Následně se Trump s Kimem odeberou na soukromou schůzku, kam je doprovodí pouze jejich tlumočníci. Teprve pak dojde k summitu mezi oběma vůdci a jejich týmy. V plánu je také rychlý pracovní oběd.

O summit KLDR-USA je velký zájem. Lidé se snaží zachytit každý okamžik historické schůzky. Takto čekali na prezidenta Trumpa, když po jednání se singapurským premiérem opouštěl palác Istana.
14:29
11. 6. 2018

Reakce Izraele na sebe nenechala dlouho čekat, byla ale velmi mírná: „Když to vezmeme z té světlejší stránky, sledujete nás na Twitteru a reagujete. Bohužel nás ale bezdůvodně urážíte. Izrael chce mír a brání se brutálnímu nenávistnému íránskému režimu, který si přeje naše zničení,“ napsal na Twitteru mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emmanuel Nahšon.

14:17
11. 6. 2018
!

Blížící se summit KLDR-USA v Singapuru má první skandál. Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho dnes na Twitteru označil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za „smradlavého sionistu“ a obvinil ho, že lže a nese odpovědnost za zabíjení Palestinců v Gaze. Není však jasné, zda se jednalo o ministrův pravý účet.

Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho se svým singapurským protějškem Vivianem Balakrishnanem. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
14:10
11. 6. 2018

Kim Čong-un má zajímavé vyjednávací taktiky: Moment překvapení, ten použil třeba při jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, kdy vzal Muna za ruku a odvedl jej zpět k hranici a na severní stranu. Místo toho, aby pokračoval společně s Munem na jižní stranu, jak bylo domluveno. Experti dodávají, že Kim vyniká v přípravě na jednání, své oponenty naopak rád nechává tápat. Nebojí se ani využívat svého charismatu. To ukázal v Pchanmundžomu, kde nešetřil úsměvy a získal média na svou stranu.

Jihokorejský prezident Mun Če-in (vpravo) a vůdce KLDR Kim Čong-un se setkali v demilitarizované zóně (26. 5. 2018) Historické setkání prezidenta a vůdce obou polovin Korejského poloostrova. Severokorejský vůdce Kim Čong-un.
13:58
11. 6. 2018

Kim Čong-una do Singapuru doprovodila jeho armáda bodyguardů. Upozornili na sebe na mezikorejském summitu, který proběhl v pátek 27. dubna v Pchanmundžomu. Novináře upoutal jejich běh kolem Kimovy limuzíny. Stejný akt si zopakovali i dnes v Singapuru.


13:48
11. 6. 2018

Singapurský premiér Lee Hsien Loong na tiskové konferenci oznámil, že summit vyjde městský stát na 329 milionů korun.

Singapurský premiér Lee Hsien Loong.
13:43
11. 6. 2018
!

USA jsou připraveny poskytnout KLDR bezprecedentní bezpečnostní záruky výměnou za úplnou, ověřitelnou a nezvratnou denuklearizaci, řekl americký ministr zahraničí Pompeo. „Severokorejce chceme ujistit, že denuklearizace není záležitost, která by pro ně měla špatný konec,“ dodal Pompeo.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a severokorejský vůdce Kim Čong-un během jednání v Pchjongjangu.
13:20
11. 6. 2018

V Singapuru jsou také dvojníci Kim Čong-una a Donalda Trumpa, kteří se těší velké oblibě. Dvojník Kima Howard X z Hongokongu byl po svém příletu dokonce zadržen a vyslýchán. „Ptali se mne na mé politické názory a zda jsem se účastnil protestů v jiných zemích. Řekli, abych se držel stranou ostrova Sentosa,“ řekl tisku.

Setkání dvojníků Kim Čong-una a Donalda Trumpa v Merlion Parku v Singapuru (8.6.2018) Setkání dvojníků Kim Čong-una a Donalda Trumpa v Merlion Parku v Singapuru (8.6.2018) Setkání dvojníků Kim Čong-una a Donalda Trumpa v Merlion Parku v Singapuru (8.6.2018) Setkání dvojníků Kim Čong-una a Donalda Trumpa v Merlion Parku v Singapuru (8.6.2018)
13:15
11. 6. 2018

Zahraniční média zaznamenala, že v apartmá „drahého vůdce“ z KLDR v hotelu St Regis svítí české křišťálové lustry. Jablonecká sklářská společnost Preciosa potvrdila, že se jedná o její výrobky.

V apartmá Kim Čong-una v hotelu St Regis visí jablonecké křišťálové lustry. V apartmá Kim Čong-una v hotelu St Regis visí jablonecké křišťálové lustry. V apartmá Kim Čong-una v hotelu St Regis visí jablonecké křišťálové lustry.
13:06
11. 6. 2018

Papež František vyjádřil naději, že jednání přispějí k „budoucímu míru pro Korejský poloostrov a pro celý svět“. Vyzval věřící, aby se s ním modlili za ochranu Panny Marie pro singapurské rozhovory.

Papež František věří v pozitivní závěry jednání Trumpa s Kimem.
12:57
11. 6. 2018

Při společném obědě s premiérem Leem Hsienem Loongem dostal Trump, který ve čtvrtek oslaví 72. narozeniny, s předstihem narozeninový dort.

Trump v Singapuru předčasně slavil 72. narozeniny. Singapurský premiér Lee Hsien Loong mu nechal připravit dort. Trump v Singapuru předčasně slavil 72. narozeniny. Singapurský premiér Lee Hsien Loong mu nechal připravit dort.
12:49
11. 6. 2018

Trump se během dneška sešel se singapurským premiérem. Vyjádřil optimismus před úterním americko-severokorejským summitem. Stejně jako Kim poděkoval premiérovi za pohostinnost a profesionalitu, s jakou Singapur k summitu přistupuje.

I Trumpa přivítal premiér Singapuru Lee Hsien Loong.
12:37
11. 6. 2018

Trump přijetěl do Singapuru pár hodin po Kimovi, má za sebou dlouhou cestu ze summitu G7, který se o víkendu konal v Kanadě. Na palubě společně s ním byli také ministr zahraničí Mike Pompeo, bezpečnostní poradce John Bolton, personální šéf Bílého domu John Kelly a mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Trump se svou delegací povečeřel se singapurským premiérem Leem Hsienem Loongem. Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová Personální šéf Bílého domu John Kelly.
12:21
11. 6. 2018

Hlavními členy Kimova týmu jsou jeho ministr zahraničí, ministr obrany a mladší sestra Kim Jo-čong. Přicestovala také náměstkyně šéfa severokorejské diplomacie Čche Son-hui, která výrok amerického viceprezidenta Penceho, ve kterém přirovnal KLDR k Libyi, nazvala „ignorantský a hloupý“ a samotného Penceho označila za omezence. Tento komentář přispěl k debatě o odvolání summitu.

Viceprezident USA Mike Pence. Náměstkyně šéfa severokorejské diplomacie Čche Son-hui. Severokorejská delegace v čele s diktátorem Kim Čong-un po příletu do Singapuru.
11:57
11. 6. 2018

Organizátoři summitu čekají, že do země dorazí na 3 tisíce zahraničních novinářů, pro které jsou připravené speciální balíčky s vějířem a bločkem. Na vějíři jsou vyobrazeni Kim a Trump. Bloky připomínají zápisníky, které sebou nosí Kimovi poradci.

Mediální centrum připravené pro novináře přejíždějící na summit KLDR a USA. Akreditace připravené pro přijíždějící novináře, balíček mimo jiné obsahuje vějíř s fotkou Kima a Trumpa a "severokorejský" zápisník. Vějíř s fotkami Kima a Trumpa.
12.09
11. 6. 2018
!

Kim Čong-un dorazil do Singapuru v neděli dopoledne, do země ho dopravilo vypůjčené letadlo společnosti Air China. Severokorejská delegace je ubytovaná v hotelu St. Regis. Ještě v neděli se Kim sešel se singapurským premiérem Leem Hsienem Loongem.

Severokorejská delegace přiletěla do Singapuru vypůjčeným letadlem společnosti Air China. Kim do Singapuru přiletěl vypůjčeným letadlem. Rovnou z letiště vyrazila Kimova kolona za přísných bezpečnostních podmínek k hotelu, kde bude delegace bydlet. (10. 6. 2018) Kim Čong-un přiletěl do Singapuru letadlem společnosti Air China (10. 6. 2018) Kim se sešel se singapurským premiérem Leem Hsienem Loongem.
11:45
11. 6. 2018

Kvůli setkání Kima a Trumpa platí v Singapuru ta nejvyšší bezpečnostní opatření. O klidný průběh summitu se starají jak singapurské bezpečnostní složky, tak osobní ochranka obou vůdců, přizvání byli také pověstní nepálští Gurkhové patřící k armádní elitě. Dva jihokorejští reportéři už byli ze Singapuru deportováni, jeden Australan nebyl kvůli své teroristické minulosti do městského státu vůbec vpuštěn.

Kim Čong-una a jeho delegaci chrání početná ochranka. Kim Čong-una a jeho delegaci chrání početná ochranka. O bezpečí na summitu mezi KLDR a USA v Singapuru se budou starat také elitní nepálští Gurkhové.
11:33
11. 6. 2018

Důvodem dočasného zrušení summitu byly otevřené projevy nepřátelství ve výrocích Kim Čong-una na adresu Bílého domu a jeho poradců. Kim do Washingtonu vyslal svého zástupce s dopisem, který vše urovnal, a přípravy na summit mohly pokračovat. O své ochotě sejít se s Trumpem jednal Kim také s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

Video  
Video se připravuje ...
Jihokorejský prezident Mun Če-in (vlevo) a vůdce KLDR Kim Čong-un se setkali v demilitarizované zóně (26. 5. 2018).
11:25
11. 6. 2018

Přípravy na summit se neobešly bez komplikací. Dokonce hrozilo jeho úplné zrušení kvůli neshodám ohledně typu plánované denuklearizace. Jednání potvrdil Trump až 1. června po setkání s emisarem KLDR, poté co ho 24. května v dopisu Kimovi odřekl.

Prezident USA Donald Trump se setkal v Bílém domě se severokorejským vyslancem Kim Jong-čcholem (1.6.2018) Prezident USA Donald Trump se setkal v Bílém domě se severokorejským vyslancem Kim Jong-čcholem (1.6.2018) Prezident USA Donald Trump se setkal v Bílém domě se severokorejským vyslancem Kim Jong-čcholem (1.6.2018)
11:17
11. 6. 2018
!

Dobrý den, sledujeme pro vás summit mezi Donaldem Trumpem a Kim Čong-unem. ONLINE přenos bude probíhat po celou dobu jejich jednání, které začíná v úterý 12. června ve 3:00 našeho času.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump.

sores ( 12. června 2018 13:50 )

Záprdek vyžraný, několika násobný vrah svých příbuzných a těžkého komunismu brutálního a obr z velmi vyspělého státu kde lidi mohou říci nahlas pravdu! U Kima se ti chudáci bojí i up.r.dnout.

vaber ( 12. června 2018 08:43 )

 naši novinářští řiťolezci najednou začnou Kima ukazovat jako moudrého a prozíravého politika

xxxx678 ( 12. června 2018 08:13 )

Tak si vzájemně vysekli poklony. Zajímalo by mě, co si opravdu jeden o druhém myslí. Donald je starý komediant, rád pochlebuje, dobře se to poslouchá. Věřila bych mu to? Kim nesnáší narkomany, alkoholiky, děv..kaře, a přitom jeho největší "zahraniční" kámoš je Rodman. ( )

mamlas ( 12. června 2018 07:05 )

Jenže Trumpeťák vytáhne větší! A Kymčok bude namydlenej.

gabreta ( 11. června 2018 19:44 )

Jaký Selfie s diktátorem? Vždyť to není Trump !!!

Zobrazit celou diskusi