Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kim a Trump si rozverně padli kolem ramen. Dvojníka diktátora kvůli schůzce vyslýchali

Autor: ČTK - 
8. června 2018
12:31

V Singapuru dnes zatkli dvojníka severokorejského vůdce Kim Čong-una. Muž z Hongkongu, který si říká Howard X, oznámil, že byl zadržen po příletu do Singapuru a odveden k výslechu. Propuštěn byl po dvou hodinách. A sejít se tak mohl s dvojníkem Donalda Trumpa - před vrcholnou schůzkou Kima s americkým prezidentem. Pravý summit se má konat má příští týden.

Howardův kolega, který sehrál roli Trumpa, při příjezdu neměl potíže. „Ptali se mne na mé politické názory a zda jsem se účastnil protestů v jiných zemích. Věděli, kdo jsem, a řekli mi, aby se držel stranou ostrova Sentosa a (hotelu) Shangri-La,“ sdělil Howard X agentuře.

Americko-severokorejský summit se má konat na Sentose a předpokládá se, že v Shangri-La by se mohl ubytovat Trump. Na Facebooku Howard X napsal, že byl dotazován, zda se účastnil hongkongských protestů známých jako deštníková revoluce. Odpověděl jsem, že ano, protože věřím ve svobodu slova, tu musíme bránit, napsal Howard X.

Setkání dvojníků Kim Čong-una a Donalda Trumpa v Merlion Parku v Singapuru (8.6.2018) Setkání dvojníků Kim Čong-una a Donalda Trumpa v Merlion Parku v Singapuru (8.6.2018) | Reuters

Vzkaz režimu

„Jsem zde, abych propagoval Singapur, takže si myslím, že je lepší, když mne nechají vstoupit než naopak. Jinak by se totiž muselo oznámit, že 'dvojník Kim Čong-una byl deportován ze Singapuru' a takovou zprávu by nechtěli. I když v Singapuru panuje diktátorský režim, záleží jim na jejich mezinárodní pověsti; jsou závislí na cestovním ruchu,“ citoval muže hongkongský web HKFP.

V Singapuru vládne Strana lidové akce od roku 1959 a podle HKFP tam stále platí zákon omezující shromažďování, jímž je umlčována opozice. Howard X také prohlásil, že nyní má chuť jít právě na ta místa, kam mu řekli, že chodit nemá. „Ptal jsem se jich totiž, zda je protiprávní tam jít, a oni řekli, že ne, ale že mi to nedoporučují,“ sdělil.

Oproti diktátorovi je vyšší a štíhlejší

Howard X se objevil i na zimní olympiádě v Jižní Koreji v únoru rovněž se svým kolegou coby Donaldem Trumpem, ale podle listu Japan Times ho tehdy policie z dějiště olympijských her vyvedla. Howard X postavil na svém dvojnictví od Kimova nástupu k moci v roce 2011 lukrativní kariéru zejména v reklamě a ve filmu.

Oproti Kimovi je vyšší a štíhlejší. Přibírat na váze ale prý nechce, protože nehodlá ohrozit své zdraví. Svou původní práci producenta brazilské hudby nazpívané čínsky ale neopouští. Spolupracuje s Trumpovým dvojníkem Dennisem Alanem. Už v květnu oznámil, že se ještě před červnovým summitem v Singapuru sejdou, aby událost mezi běžnými obyvateli oživili.

Video  Když Kim potkal Muna: Severní a Jižní Korea ukázaly světu „doják“  - Twitter / @TheBlueHouseKR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi