Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

S nebezpečnými požáry lesů u Černobylu bojují hasiči třetí den. Nasadili i letadla

Autor: ČTK - 
7. června 2018
13:07

Velký lesní požár vypukl v třicetikilometrové ochranné zóně okolo odstavené jaderné elektrárny Černobyl na severu Ukrajiny. Hasiči zde se svou technikou zasahují již třetím dnem. Nasadili vrtulníky, letadla.

Premiér Volodymyr Hrojsman uklidňoval obyvatelstvo, že není důvod se znepokojovat. Hasiči nasadili vedle klasické techniky i letadla a vrtulníky.

Požár podle ministerstva ochrany životního prostředí a přírodních zdrojů vypukl na ploše deseti hektarů v zóně, zřízené po explozi čtvrtého reaktoru v roce 1986, představující nejhorší jadernou havárii na světě.

Video  Místa, kde dozimetry šílí: Pripjat u Černobylu, město duchů  - Tomáš Sovinský, Marian Balog
Video se připravuje ...

Z okolí se museli vystěhovat lidé, ochranná zóna je nadále oficiálně neobývaná. Radioaktivita se v zóně kontroluje na 39 místech. Naměřené údaje přicházejí do dispečinku za běžných okolností každou hodinu, za výjimečné situace, jako je nyní, každé dvě minuty, uvedlo ministerstvo. V komuniké ujistilo, že naměřené hodnoty ukazují, že k žádnému zhoršení nedošlo.

Premiér podle listu Ukrajinska pravda doporučil lidem neznepokojovat se, požár podle něj nepředstavuje nebezpečí pro obyvatelstvo a naměřené hodnoty radiace jsou jak v Kyjevě, tak v Černobylu hluboko pod přípustnou mírou. „Situaci plně kontrolujeme,“ zdůraznil šéf vlády Hrojsman.

Video  Cesta radioaktivního mraku nad Evropou: Takhle zamořil i Česko!  - Youtube
Video se připravuje ...

Požáry v okolí Černobylu ale nejsou nijak vzácné. V roce 2015 oheň zachvátil 1500 hektarů. V tehdejším suchém a horkém létě zaznamenali hasiči v okolí Černobylu desítky požárů, avšak méně rozsáhlých. Ani tehdy podle úřadů radiace nestoupla.

Zobrazit celou diskusi