Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Záhadné zvukové útoky: USA stahuje další diplomaty z Číny, přitížilo se jim

Autor: ČTK, Mii - 
7. června 2018
13:09

Americké ministerstvo zahraničí stáhlo z jihočínského města Kanton skupinu amerických diplomatů se zdravotními problémy, které jsou připisovány nezvyklému zvuku, jemuž byli vystaveni. Co přesně ho způsobilo, zatím není známé. Američtí zdravotníci nicméně vyšetřují i další a další Američany, kteří ve městě pracují. Ke zvukovým útokům na americké diplomaty došlo v minulosti i na Kubě. Ve čtvrtek o tom informuje agentura Reuters.

Ministerstvo vypravilo na americký konzulát v Kantonu tým lékařů, kteří americké diplomaty a jejich rodiny vyšetřují. Jak uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová, „několik osob“ bylo odvezeno do Spojených států. Kolik přesně lidí bylo evakuováno či problémy postiženo, to ale neupřesnila.

Zdravotní testy byly podle ní nabídnuty „komukoli, kdo zaznamenal znepokojivé příznaky, nebo chce podstoupit základní vyšetření“. Čínské úřady uvedly, že nemají informace o tom, co za incidentem stojí.

Minulý rok utrpělo v Havaně zdravotní újmu po „záhadných útocích“ 24 Američanů. Jednotlivé případy se od sebe velmi lišily, od vážného poškození či ztráty sluchu až po závratě, únavu, neschopnost soustředění či nevolnost. Diplomaté byli mnohdy po velmi krátkém pobytu v Havaně nuceni vrátit se do vlasti.

Na podobné potíže si minulý měsíc stěžoval i americký zaměstnanec amerického konzulátu v Kantonu. Postižený byl poslán do USA na podrobné lékařské vyšetření. „Výsledky vyšetření odpovídají lehkému mozkovému poranění (v anglosaské literatuře označovanému jako mild traumatic brain injury, MTBI),“ informovalo velvyslanectví Spojených států v Pekingu.

Stejní lékaři jako u kubánské kauzy

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v úterý informoval, že byla ustavena pracovní skupina, která dosud nevysvětlené zdravotní problémy prošetří.

List The New York Times identifikoval posledního z evakuovaných Američanů jako Marka A. Lenziho, který zemi opustil ve středu v noci společně se svou ženou a dvěma dětmi. Lenzi deníku řekl, že bydlel ve stejné budově jako jiný zaměstnanec evakuovaný již v dubnu a že v posledních měsících trpěl něčím, co nazval „neurologické příznaky".

Nejmenovaný americký zdroj agentuře AP prozradil, že evakuovaní Američané jsou vyšetřováni na univerzitě v Pensylvánii, což je stejné místo, kde lékaři vyšetřovali osoby evakuované z velvyslanectví v Havaně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 7. června 2018 19:18 )

 Myslim ze se Americanum pritizi za chvili uplne vsude😂

TrojanSlovakia ( 7. června 2018 14:56 )

 Česká krvavá Madlena z Kosova testuje novú zbraň.

lisakjirka ( 7. června 2018 13:22 )

Jak jen to ten Putin dělá ???

Zobrazit celou diskusi