Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Trpké ovoce“ brexitu: Britům zoufale chybí lidi, kteří by sklidili úrodu

Autor: base, ČTK - 
6. června 2018
21:54

Agentury, které shánějí sezonní pracovníky do zemědělství v Británii, mají problém sehnat dostatek lidí na sběr letošní úrody. Oznámil to svaz těchto pracovních agentur. Podle webu BBC pochází 99 procent sezonních pracovníků na britských farmách z východní Evropy a dvě třetiny z nich jsou z Rumunska a Bulharska. Do Anglie na sklizeň úrody vyráželo dříve i hodně Čechů. Zájem Východoevropanů o práci v Británii poklesl po referendu o vystoupení Británie z Evropské unie.

Podle Národního zemědělského svazu loni poklesl počet sezonních zaměstnanců o 17 procent a část úrody kvůli tomu shnila nesklizená.

Náborová agentura působící v Rumunsku zajišťuje zaměstnance pro 80 britských farem. V příštích měsících musí najít 4000 lidí na sběr jahod, malin, jablek a hrušek. Zájemců je ale málo a agentura obvolává své klienty v Británii, aby jim sdělila, že nezajistí dostatek personálu.

Estera Ameszová z vedení agentury řekla, že zájem o práci v Británii prudce opadl kvůli nadcházejícímu brexitu a že klíčovým důvodem je pokles kurzu libry. Dalším faktorem je nejistota, protože lidé nevědí, jaké dokumenty potřebují. „V Bukurešti před naší kanceláří stávaly fronty, denně přicházelo 30 až 40 lidí. Dnes, pokud je dobrý den, jich přijde hrstka. Brávali jsme jenom ty nejlepší, teď vyškrabáváme dno hrnce,“ řekla Ameszová.

Agentura měla ve zvyku kontrolovat případnou trestní minulost zájemců a nechala uchazeče podstoupit test manuální zručnosti. Ameszová řekla, že nyní se kritéria rozvolnila a že stačí, když mají zájemci dvě ruce a dvě nohy. Agentura také začala vyjíždět na rumunský venkov a sama pracovníky vyhledávat.

Video  Sklizeň úrody v brněnském kraji  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

hejpockej ( 7. června 2018 04:48 )

Brexit s tim nema nic spolecneho, takze nepropagujte ze odchod z unie je spatny. Anglie predtim nebyla v Unii a problemy s lidma na praci nemela. Za prve, prace nato jaka je to otrocina, je malo placena. S lidmi se zachazi jak podranym dobytkem. Ubytovani jak pro prasata. Kdo tam byl jednou, a zkusil co to obnasi, uz tam znovu nepojede. Za druhe, Aglie je diky muslimum nebezpecna, lidi se boji aby nedopadli jako Cech kteryho tam Britove zabili retezem od kola, a britsky soud vraha osvobodil, protoze vychodni blok jsou pro ne podradny povl.

Zobrazit celou diskusi