Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mobilní hra českých tvůrců pomůže dětem v Sýrii. Za nastřádané peníze se vrátí do škol

Autor: Jakub Veinlich - 
4. června 2018
17:35

Čeští herní vývojáři stojí za charitativní aplikací, která má pomoci připravit do života děti v Sýrii zmítané občanskou válkou. Zájemci si mohou kupovat takzvanou herní měnu – výtěžek ze hry se pak použije na rekonstrukci starých škol a sociálně psychologickou pomoc dětem ze zasažené oblasti.

Místo toho, aby si užívaly dětství a vzdělávaly se, Syrské děti vyrůstají v tvrdých podmínkách občanské války. Situace v zemi se ale podle pozorovatelů dostává postupně k normálu a lidé se vrací zpět.

„Snažíme se, aby nevznikla takzvaná ztracená generace,“ řekl Blesk Zprávám Zbyněk Wojkowski ze společnosti ADRA.

Video  Srdcervoucí záběry ze Sýrie. Zlomený táta si vyzvedává tělo svého syna před pohřbem  - Tobias Schneider
Video se připravuje ...

Děti syrských uprchlíků jsou dnes často na území Libanonu. Na jeho území sice funguje vzdělávací centrum, kde se mohou učit matematice, arabštině, angličtině, nebo přírodopisu a dalším vědám. Učení jim jde ale podle Wojkowskiho pomalu, protože se vyrovnávají také se situací ve své rodné zemi.

„Aby se mohly zapojit do vzdělávání úplně, potřebují se také vyrovnat s traumatem, které během války zažily,“ dodal. Nutná je proto práce s psychologem, kterého má pomoci zaplatit právě vyvinutá mobilní hra  Husky: The Savior. „Většina zisku půjde na vzdělávací a sociálně-psychologickou pomoc dětem zasaženým následky probíhající občanské války v Sýrii,” řekl k novince ředitel české pobočky organizace ADRA Radomír Špinka.

Hru je možné stáhnout do mobilů zdarma. Peníze generuje nákup takzvané herní měny.

„Žijeme v 21. století - době sociálních médií, neuvěřitelného vědeckého pokroku, pokročilé zdravotní péče a celkovém luxusu. Všichni víme, co se děje v Sýrii, přesto nejsme schopni to zastavit,” uvádí Game Designer Šimon Pánek k motivaci jeho týmu, proč s vývojem hry před dvěma roky začali. „Husky nabízí skvělý způsob, jak se může zapojit opravdu každý,“ dodal.

Chybí okna, lavice i tabule

Češi už dnes pomáhají také přímo v Sýrii. V oblastech, kde už je nějakou dobu po bojích a kam se pomalu začínají vracet lidé. Je ale potřeba, vybudovat vše od základu – v oblasti chybí kanalizace, bydlení, a školy. „Opravujeme školní místnosti. Tam kde pracujeme, tak se snažíme zajistit okna, opravit střechy, aby do nich nepršelo a v zimě nesněžilo. Chybí také vybavení, včetně lavic, tabulí,“ dodal pro Blesk Zprávy Zbyněk Wojkowski, který má ze Sýrii vlastní zkušenosti. Místní školy použili také takzvaní vnitřní uprchlíci – kteří prchali v rámci země do klidnějších míst jako ubytovny.  

Hlavním hrdinou hry je přítel člověka – tedy pes – v tomto případě Husky. Který s vestou ADRY zachraňuje štěňata a jeho úkolem je zachránit co nejvíc štěňat a uběhnout co největší vzdálenost. Kdo hraje, ten vydělává peníze nejen na školství, ale také silnice nebo zdravotnictví v Sýrii.

Pomoc přes vládní program

Česká republika pomáhá v Sýrii už několik let „a to díky vládnímu programu Poskytnutí humanitární, rozvojové a rekonstrukční asistence Sýrii v období 2016–2019, který celkově představuje částku 195 miliónů korun,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Připomněla, že Česko pomáhá buď přímo, nebo prostřednictvím různých mezinárodních organizací. A finančně přispívá také do fondů EU  pro syrské uprchlíky v Turecku nebo do Svěřeneckého fondu EU pro Sýrii.

Video  Srdcervoucí záběry ze Sýrie. Zlomený táta si vyzvedává tělo svého syna před pohřbem  - Tobias Schneider
Video se připravuje ...

„V roce 2017 Česká republika pomohla zrekonstruovat školku pro syrské děti v Damašku. Rekonstruovaná budova nahradila předchozí zařízení, které muselo být v důsledku bojů uzavřeno. Školka díky české pomoci poskytla zázemí téměř 200 dětem ve věku od 3 do 5 let. Další z projektů realizovaný v roce 2017 představoval stavební úpravy v provizorní škole nacházející se rovněž v Damašku,“ dodala Lagronová, díky české pomoci se tak podle ní mohlo vrátit do škol na 2 a půl tisíce dětí.

Letos mají Češi vybavit sirotčinec v Damašku a opravit a vybavit školku v obci Jdeidet Artouz. „Největší materiální podpora určená dětem v roce 2017 spočívala v několika dodávkách kojeneckého mléka, celkem šlo o 3,7 tun, které jsme v Sýrii distribuovali za pomoci Syrského arabského červeného půlměsíce,“ nastínila letošní plány pomoci v oblasti mluvčí ministerstva.  

Syrské děti se nemají téměř kde učit. S opravou škol po válce má pomoct i česká mobilní hra od společnosti ADRA. Syrské děti se nemají téměř kde učit. S opravou škol po válce má pomoct i česká mobilní hra od společnosti ADRA. | ADRA ČR/Blesk Zprávy

Zobrazit celou diskusi