Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ženy, odhoďte podprsenky, je to symbol útlaku, vyzývá hnutí. Instagram zavalily fotky bez

Autor: ČTK, nkov - 
2. června 2018
15:21

Stále více žen odmítá a odkládá to, co považuje za symbol útlaku: podprsenku. Hnutí #NoBra se pro mnohé stalo ztělesněním každodenního feminismu v praxi. Na Facebooku či Instagramu se to jen hemží podobnými stránkami. Vzniklo i hnutí #NoBraChallenge, aby motivovalo ty, které se ještě rozhodujícího kroku neodvážily, upozornil web frankofonního belgického rozhlasu a televize RTBF.

Na internetu se také objevují blogy, jejichž autorky sdílejí zkušenosti z „roku bez podprsenky“ či z „pomalé podprsenky“, což je zpravidla nevyztužené či bezešvé spodní prádlo, pomáhající hladkému zvládnutí cesty mezi podprsenkou a jejím odložením.

Francouzský profesor: Bez podprsenky pevnější poprsí

Na všech těchto fórech se vyměňují rady, jak čelit obtěžování těch, kteří ženu bez podprsenky považují za koketu. Hnutí volá na internetu, v práci i na ulici po osvobození prsou od kousku prádla, který považuje za zbytečný a nepohodlný.

Škodí podprsenka zdraví? Kvůli ní má značný počet žen sklon se hrbit. Toto chybné držení těla by podle některých lékařů mohlo vést k dýchacím či trávícím potížím, jako je pálení žáhy.

Profesor Jean-Denis Rouillon z fakultní nemocnice v Besançonu po patnáctiletém výzkumu dospěl k poznatku, že ženy, které nenosí podprsenku, mají postupem věku pevnější prsa i lepší držení těla. Vyrazit ven bez ní by tedy mělo mít samé plusy: ušetříte peníze a ještě si ochráníte zdraví.

Škola potrestala dívku bez podprsenky

Nenošení podprsenky mohou ale někteří lidé vnímat jako nedostatek profesionality v práci. Tento pohled je jasný i na ulici a ve volném čase. Některé ženy se svěřily, že jim bylo jejich oblékání vytýkáno.

V Argentině střední škola potrestala dívku za to, že nenosila podprsenku, což rozpoutalo bouři hněvu. Koncem dubna škola v Buenos Aires poslala domů studentku jménem Bianca s důtkou, kterou museli podepsat její rodiče. O dva dny později se na protest před ministerstvem školství odehrálo velké odhazování tohoto kousku prádla.

V jihoamerické zemi uběhly tři roky od chvíle, kdy feministky daly o sobě vědět. Čím dál mladší dívky požadují svá práva. Boj, který začal kritikou ženského údělu, se rozšířil o povolení potratů, zavedení sexuální výchovy ve školách a potírání pouličního obtěžování.

Pro hodně žen přepnutí do módu „bez podprsenky“ představuje další způsob, jak si uvědomit, nakolik jsou ženy nuceny podřizovat se zvláštním požadavkům ohledně svého vzhledu, ať v zaměstnání, ve škole či na veřejných místech.

Video  Podívejte se jakou podprsenku nosily naše prababičky  - Glamour magazine
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

andorea ( 2. června 2018 22:24 )

No, děvčata, jen nevím, zda vám to přesvědčení vydrží i za dalších 20 let...

vlasta1 ( 2. června 2018 18:38 )

Konečně něco rozumného.

lokii ( 2. června 2018 18:37 )

Tohle uz tu bylo - za naseho mladi to byl velikansky trend - mne uz ty revoltujici zeny jdou na nervy - a to k nim take patrim. Kdyz se nekomu chce chodit bez podprsenky, tak at chodi - jen at se - proboha - podiva drive, nez opusti domov, do zrcadla.

Zobrazit celou diskusi