Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pilotka nouzově přistála přímo uprostřed ulice. Letadlu vypověděl motor

Autor: nkov - 
2. června 2018
11:23

Neobvyklé pozdvižení zažili obyvatelé jedné z ulic městečka Huntington Beach v americkém státě Kalifornie. Uprostřed ulice totiž v pátek nouzově přistálo malé letadlo, které přivolaní strážníci identifikovali jako jednomotorovou Cesnu, píše server abc7.

Stroj přistál přibližně 8 kilometrů severozápadně od letiště, ze kterého původně vzlétl. Podle mluvčího Federální letecké správy (FAA) provedla pilotka nouzové přistání, když do motoru při letu přestal proudit vzduch. Situaci nadále prošetřují.

Letadlo nouzově přistálo uprostřed ulice Letadlo nouzově přistálo uprostřed ulice | Reuters

Své přistání v ulici oznámila, letadlem nakonec dojela až na místní křižovatku. Pilotka byla jediným pasažérem a nezpůsobila si žádná zranění.

„Máme přímo tady kanceláře a slyšeli jsme nějaký hluk a výkřiky. Když jsme vyběhli ven, viděli jsme, jak letadlo přistává a přijíždí na křižovatku. Po přistání pilotka zůstala ještě chvíli uvnitř se zapnutým motorem, řešila něco na telefonu, pravděpodobně mluvila s někým z letištní věže. Křičeli jsme na ni, aby motor vypnula,“ popisuje svůj zážitek očitý svědek Phil Castelblanco pro OCRegister. „Dráty vysokého napětí musely být velkou překážkou. Vypadalo to, že se jí povedlo dostat pod ně, takže byla dostatečně nízko. I tak je zázrak, že se to [pilotce] povedlo,“ dodává Castelblanco.

„Jak je možné, že nehavarovalo? Jak to, že se nezamotalo do elektrických drátů?“ diví se místní Alex Perazzo pro abc7.

Neobvyklou podívanou si fotili i lidé v projíždějících vozidlech. „Mohlo to dopadnou velice špatně,“ řekl abc7 svědek nehody Tory Johnson. „Proletět těmi dráty je obtížné. Jsou celkem nízko a mohla tak vypadnout elektřina pro celou ulici,“ dodává. Letadlo bylo nakonec odtaženo a nyní technici plánují stroj rozebrat, aby mohli zjistit, k jaké závadě došlo.

pjotri ( 3. června 2018 18:44 )

Kua, ".. do motoru při letu přestal proudit vzduch.." Zajimavej ukaz. ja jsem mel za to, ze pokud Cessna leti kolem 160km/h, vzduch nema jinou moznost, nez proudit, i do motoru.. Asi maji v USA jinej vzduch. Motor, evidentne, bezel, kdyz ho po pristani musela vypinat. Kdo vi, oc tam slo. Mozna se ji jen chtelo curat.

Zobrazit celou diskusi