Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drsné fotky: Tyhle děti dnešní svátek neslavily. Pracují, aby přežily

Autor: Mii - 
1. června 2018
20:27

První červnový den je znám jako den, který patří dětem. Školy mají naplánované speciální programy nebo rovnou volno. Ve městech se konají akce, které jsou speciálně určené dětem – se zmrzlinou zdarma. Letošek nebyl v česku výjimkou. Jenže ne všude na světě žijí děti v takovém luxusu. Existují regiony, kde nejmenší obyvatelé na nějaké slavení nemají ani pomyšlení. Pracují, protože musí. Protože jim bezmála jde o život.

Desetileté dítě s lopatou v ruce, které v parném vedru osm hodin okopává záhony. Byť podobná scéna zní jak z minulého století, není tak neobvyklá, jak by se mohlo zdát. Dětská práce je stále problém mnoha částí světa, který se nedaří efektivně vymýtit.

Podle Organizace spojených národů musí nucené práce vykonávat 151,6 milionů dětí ve věku 5 až 17 let po celém světě. Z toho 72,5 milionů dětí vykonávají práci, která je nebezpečná a zdraví ohrožující.

Nejhorší situace panuje v subsaharské Africe, Asii a Pacifiku. Problém se však vyskytuje i ve vyspělých zemí – jen v Evropě takto žije 4,1 procent dětí. Většina z nich pracuje v zemědělství, kde mnohdy péči o zvířata nebo o pole stráví i 43 hodin týdně. Třetina dětských pracovníků navíc žije úplně mimo vzdělávací systém, takže se jim nedostane potřebných znalostí.

Trend je nicméně pozitivní. Od roku 2000 čísla klesla o 94 milionů a OSN chce docílit toho, aby z nich do roku 2025 byla nula. Časem se tak snad všechny děti dočkají pořádného Dne dětí.

Desterz ( 2. června 2018 08:59 )

Když ono je to leckdy dost těžké. Řekněme kolem 1970 bylo v Somálsku nějakých 3.5 milionu lidí, kteří nezřídka hladověli a natahovali ruku. A svět obětavě pomáhal, posílal humanitární dávky a plakal nad utrpením afričánků. No, dnes tam je takových natažených dlaní přes 10 milionů. Závěr ať si udělá každý sám...

Zobrazit celou diskusi