Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Brýlatí lidé jsou chytřejší, mohou za to geny, uvádí studie. Hipsterské brýle neplatí

Autor: Darina Jíchová - 
2. června 2018
22:31

V rámci popkultury se dlouho používá metaforické tvrzení, že lidé s brýlemi jsou chytřejší. Vědecká studie Edinburské univerzity však potvrdila, že se nejedná o „prázdná slova“. Vědci zkoumali přes 300 tisíc lidí a z výsledků vyplynulo, že ti chytřejší používají kvůli oční vadě při čtení brýle. Je u nich totiž až o 30 % větší pravděpodobnost, že mají vrozenou oční vadu, informoval deník Guardian.

V rámci výzkumu pracovali vědci s genetickými a kognitivními daty od více než 300 tisíc jedinců ve věkovém rozpětí 16 až 102 let. Podle jejich závěrů mají lidé s vyšší kognitivní schopností nejen problémy se zrakem, ale také geny prospěšné pro kardiovaskulární systém. Spojitost mezi těmi třemi jmenovateli se jim ale objevit nepodařilo.

Edinburští vědci nejsou jediní, kdo souvislost nošení brýlí a inteligence zkoumal. Experti z Univerzity v Mohuči sledovali vztah oční vady, krátkozrakosti, a dosaženého vzdělání. Jejich vzorek tvořilo 4658 Němců ve věku od 35 do 74 let s genetickou predispozicí ke špatnému zraku. Skupinku si rozdělili na lidi se základním vzděláním, s ukončeným středoškolským vzděláním a jedince s vysokoškolským titulem.

Inteligence a oční vada

Ukázalo se, že v první skupince je pouze 24 % lidí, u kterých se krátkozrakost projevila a musí nosit brýle, ve druhé skupince jich bylo 35 % a v poslední skupince dokonce 53 %. V závěru své práce uvedli, že dispozice k oční vadě nestačí, známkou vyšší inteligence je podle nich postupné zhoršování se dané vady.

Odborníci rovněž připomínají, že pojem inteligence je velmi subjektivní a špatně posuzovatelný, mnoho lidí se dokonce domnívá, že míra inteligence se nedá změřit vůbec. Když se ale pomine genetika, psychologické studie prokázaly, že lidé s brýlemi jsou obecně považováni za chytřejší, spolehlivější, pracovitější a upřímnější. Což je jeden z důvodů, proč obhájci nutí své klienty, aby si k soudu vzali brýle.

Psychologie brýlí

„Brýle zjemní vzezření člověka. Najednou obviněný nevypadá, že by byl schopný spáchat zločin. Prošel jsem mnoha procesy, kdy proti mým klientům mluvily skoro všechny důkazy, na radu psychologa jsme jim nasadili brýle a dosáhli jsme zproštění viny,“ uvedl právník Harvey Slovis.

Tradiční symbolika brýlí – tedy spojitost s inteligencí – se ale pomalu začíná měnit. Nedioptrické brýle se staly běžným módním doplňkem a základním kamenem hipsterského hnutí. Někteří lidé jsou toho názoru, že díky tomu se děti, převážně dívky, které brýle nosit musí, za svůj „povinný doplněk“ přestaly stydět.

 

Lubica258 ( 14. května 2023 05:21 )

Nošení brýlí už není dávno ostuda. Spousta lidí nosí brýle bez diptrií jako doplněk. Já mám 0,5 dioptrie na blízko, což sice není moc, ale je to znát. Objednal jsem si brýle z http­s://ww­w.ho­tove­bryle­.cz/ a mám je doma na nočním stolku. Beru si je jenom na čtení, jinak je nenosím.

Zobrazit celou diskusi