Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přiletěla na pohřeb, Babčenko „obživl“. Plánovali zabít 30 lidí, tvrdí jeho kamarádka

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
31. května 2018
18:00

Kolegyně Arkadije Babčenka Kateryna Lisunová, korespondentka pro ukrajinskou televizi Prjamij žijící v New Yorku, přiletěla do Kyjeva, kde ji zastihla zpráva o smrti jejího dobrého známého Babčenka. Pohřeb se ale nakonec nekonal, jeho vražda byla zinscenovaná. Právě ona zachytila reakci Babčenkových kolegů z televizního kanálu ART, když se dozvěděli, že je jejich přítel naživu. Následně se jí podařilo nahrát i jeho první telefonát do redakce.

Lisunová se pro Blesk Zprávy vyjádřila ke kritice, které teď novinář za svou spolupráci s tajnou službou čelí. Jednou z hlavních věcí, které Babčenkovi vyčítá například organizace Reportéři bez hranic je to, že jeho čin posloužil k manipulaci veřejnosti a k šíření falešných zpráv. „Co je pro novináře nejdůležitější? Je to pravda? Ano, ale myslím, že kritici možná trochu ztratili podstatu té skutečné pravdy,“ uvedla Lisunová.

„Vražda byla naplánovaná, protože se vědělo, že Arkadij je v ohrožení. Ukrajinská tajná služba dostala informaci, že ruská tajná služba vydala rozkaz k jeho likvidaci. Arkadij ale nebyl jediným cílem, plánovali zabít 30 lidí. Díky jejich akci se podařilo zjistit, kdo všechno byl na listině obětí a zadržet podezřelého, který vraždu organizoval,“ dodala.

Pokrytectví kritiků

Upozornila také na to, že novinářský svět by mělo spíše zajímat, kdo přesně vydal rozkaz k vraždě a kdo a proč se měl stát obětí. „Novináři by se měli řídit fakty, ne emocemi,“ prohlásila. Uvedla také, že mnoho investigativních reportáží prestižních novinářů vzniklo na základě prvotní lži a částečné manipulace. Řekla, že reportéři rovněž často lžou, aby ochránili své zdroje.

„Anna Erellová, které vyšetřovala evropské džihádisty, i Chris Terrill, který odhalil pašeráky s lidmi, lhali a manipulovali se svými subjekty, aby odhalili skutečné pachatele a zabránili dalším zločinům. Jejich příběh stejně jako příběh Arkadije Babčenka má hlubší podstatu, a to je ta skutečná pravda,“ domnívá se novinářka.

Radost Babčenkových kolegů byla nefalšovaná, poskakovali po místnosti a jásali. Několik z nich se s ním po oznámení vraždy přišlo rozloučit do márnice a společně s jeho manželkou začali připravovat pohřeb. Novináři neskrývali své emoce, někteří byli v šoku, jiní se hlasitě radovali. Dnes se jim podařilo se s Babčenkem spojit.

Tělo v márnici

„Moc se vám všem omlouvám,“ řekl jim Babčenko. Kolegové ho vítali zpět mezi živými a ptali se ho, kdy za nimi přijde do redakce. „Zítra už tě uvidíme? Přijdeš?“ chtěla vědět jedna z redaktorek. „Ne, zítra ještě ne,“ uvedl Babčenko, který zřejmě ještě zůstává pod ochranou Ukrajinské tajné služby SBU. „Měl bys vědět, že až přijdeš, umlátíme tě všemi kytkami, co jsme ti koupili. Fakt tě nesnášíme, ale jsme rádi, že žiješ,“ prohlásil do telefonu další.

„Teď ale důležitá otázka, Boris za tebou byl v márnici, viděl tvoje tělo. Co to bylo? Byls to ty?“ zajímalo novináře. „To jsem byl já. Strávil jsem s agenty celou noc v márnici,“ oznámil Babčenko. „A tos nemohl něco naznačit,“ vykřikl další z reportérů ART.

Během hovoru se ozývalo spoustu výkřiků: „Nesnášíme tě!“ a „Nenávidíme tě!“, jednalo se však o nadnesené reakce reportérů, v závěru hovoru dodali, že se moc těší, až se mezi ně zase vrátí.

Babčenkova „vražda“

V úterý 29. května tiskem proběhla zpráva, že v Kyjevě někdo zastřelil ruského opozičního novináře Babčenka, který necelý půlrok pobýval také v Praze. Ukrajinská policie následující den informovala o průběhu vyšetřování, zobrazila portrét podezřelého a na středeční odpoledne svolala tiskovou konferenci, během níž SBU oznámila, že vražda byla zinscenovaná, neboť o plánovaném útoku, který podle ní nařídily ruské tajné služby, věděla.

Babčenko je naživu a policie už zadržela ukrajinského občana, který údajně z ruského popudu vraždu organizoval a sehnal jejího vykonavatele. Vyšetřovatelé zatčenému referovali jako Občan G. O chystané operaci nevěděl nikdo, ani Babčenkova manželka.

Kritika novinářů

Kauza ale vyvolala i kritiku. „Reportéři bez hranic vyjadřují své nejhlubší rozhořčení v souvislosti s manipulací ukrajinských tajných služeb, což je novým krokem informační války. Pro vládu je vždy velmi nebezpečné hrát si s fakty, zvláště pak využívat novináře pro své falešné zprávy,“ napsal na svém Twitteru generální tajemník RSF Christophe Deloire. Následně se k němu přidali i další novináři.

Antonin Blaha ( 31. května 2018 21:53 )

 Co je moc ,to je moc.Co slovo to lez a ti blbove z CT opet zari.Okamzite zrusit poplatky👿

Zobrazit celou diskusi