Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lavrov tlačí na konec sankcí vůči Kimovi. Ještě před jaderným odzbrojením

Autor: ČTK - 
31. května 2018
07:20

Řešení jaderného problému Korejského poloostrova nemůže být úplné, dokud nebudou zrušeny sankce proti KLDR. Po jednání se severokorejským ministrem zahraničí Ri Jong-hoem to v hlavním městě Severní Koreje Pchjongjangu řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

„Řešení nemůže být úplné, dokud nebudou sankce zrušeny. Jak toho dosáhnout, je problém vyjednavačů, ale během jedné schůzky denuklearizaci zajistit nelze. Musejí existovat etapy a v každé z nich musí být patrný vstřícný pohyb,“ komentoval ruský ministr perspektivu setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Lavrov poznamenal, že „severokorejská strana zná historii posledních let a jistě bude určovat své stanovisko s přihlédnutím ke všem faktorům“. Reagoval tak na dotaz novinářů, zda vyjednávací pozici Pchjongjangu ovlivní rozhodnutí USA vypovědět jadernou smlouvu s Íránem. Podle některých analytiků může KLDR nabýt dojmu, že Washington přijaté dohody neplní.

O konkrétní úvahy severokorejského vedení se prý Lavrov při rozhovorech s Ri Jong-hoem nezajímal. „Považoval bych to za nekorektní,“ řekl.

Severní Korea je v těchto dnech v ohnisku zájmu světových mocností. Spojené státy s představiteli severokorejského režimu jednají v New Yorku, v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi a v Singapuru, kde se má 12. června uskutečnit historické setkání prezidenta USA Donalda Trumpa s Kim Čong-unem.

Cílem diplomatického úsilí je řešení problémů kolem severokorejského jaderného a raketového programu. Washington prohlašuje, že hlavním výsledkem červnového summitu má být dohoda o denuklearizaci Korejského poloostrova.

Zobrazit celou diskusi