Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Soros „upekl“ plán, jak udržet Brity v EU. Zmínil i kvóty na migranty

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
31. května 2018
07:30

Americký miliardář maďarského původu George Soros a jeho nadace Open Society Foundation (OSF) podporují britské protibrexitové hnutí. Na jeho kampaň Soros věnoval miliony a netají se tím, že brexit považuje za škodlivý pro obě strany. Při projevu na výročním zasedání Evropské rady pro zahraniční vztahy v Paříži se nechal slyšet, že hnutí proti brexitu s jeho podporou dosáhne nového hlasování o odchodu z EU, informoval deník Guardian.

Soros uvedl, že čím déle Británie jedná o odchodu z EU a o výhodné „rozvodové smlouvě“, tím více času mají Britové na to, aby si uvědomili, že zachování členství v Unii je v jejich zájmu. Miliardář řekl, že prvním krokem bylo to, že Sněmovna lordů schválila dodatek k zákonu o brexitu, který dává parlamentu pravomoci zablokovat či odložit konečnou dohodu o odchodu země z Evropské unie. 

„Brexit je nesmírně zdlouhavý proces, který ve svém závěru uškodí oběma stranám. Podle mě se potáhne více než pět let, než Británie a Unie dospějí vůbec k nějaké dohodě. A pět let v politice? To je věčnost, zvláště v revolučním čase, který teď prožíváme,“ prohlásil Soros. „Konečné rozhodnutí by mělo přijít od samotných Britů, ti by měli rozhodnout, zda chtějí zůstat nebo odejít,“ dodal, že přesně o to se snaží nadace Best for Britain.

„Práva se začnou dožadovat běžní občané“

„Plně podporuju Best for Britain a doufám, že jim boj o brexit pomůžu vyhrát. Politici už Mayové a její vládě sebrali plnou moc v rozhodování o odchodové smlouvě. Nebude to trvat dlouho a práva rozhodovat o členství v Unii se začnou dožadovat i běžní občané. Pak bude nové referendum, které jasně ukáže, kdo je pro a kdo proti,“ řekl Soros. Doplnil, že Best for Britain chystá manifest, ve kterém detailně vysvětlí své záměry. Dokument vyjde 8. června.

Podle Sorose nárůst populismu a migrační krize způsobily existenční problémy Evropské unie, ty se rychle mohou projevit v podobě finanční krize. Jeho slova potvrdil fakt, že italské akcie v úterý kvůli politické nejistotě sestoupily až na desetiměsíční minimum. Soros proto představil tříbodový program, jak EU reformovat a posílit.

I Soros chce konec kvót

Podle Sorose by Evropa měla začít migrační krizí a upustit od systému kvót, na jehož základě musí unijní státy přijmout určitý počet běženců z uprchlických táborů v Itálii a Řecku. „Členské státy by neměly být nuceny přijímat uprchlíky, pokud to nechtějí, a uprchlíci by neměli být nuceni usazovat se tam, kam nechtějí jít,“ uvedl Soros. Prakticky se tak ztotožnil s pozicí české diplomacie.

Představa Evropy jako nedobytné pevnosti je podle něj nereálná. EU by měla chránit své vnější hranice, ale nechat je otevřené pro legální migraci, dodal. Finančník dále načrtl plán pro financování školství a nezaměstnanosti v Africe v hodnotě 30 miliard eur, což by podle něj migraci omezilo.

EU by tak mohla využít svou „do značné míry nevyužitou“ úvěruschopnost. Soros upozornil také na to, že geopolitické napětí a oslabení vztahů s Washingtonem může vést k dalšímu hospodářskému zpomalení Evropy. Investice do afrických států by tak mohly zmírnit některé ekonomické problémy a snížit obavy věřitelů.

Konec vícerychlostní Evropy

V posledním bodě se Soros zaměřil na „územní rozpad, jehož příkladem je odchod Británie z Unie. Brusel by tak měl vytvořit pro EU novou značku, která by měla představovat sdružení, do kterého země vstoupit chtějí. Toho může dosáhnout tím, že přijme, že euro jako měna má mnoho nevyřešených problémů a že dvoustupňový status zemí v eurozóně a mimo ni musí skončit.

Brusel by podle Sorose měl upustit i od projektu takzvané vícerychlostní Evropy a nahradit ho „Evropou více cest“. Členové Unie by tak měli větší vliv na její politický a ekonomický směr.

bylo-nebylo ( 31. května 2018 09:37 )

Smutné, že už i Evropu řídí tento podivný týpek mající na rukách hektolitry krve a zničené země. Již v mládí se na své vlasti i rase natrénoval.

salto ( 31. května 2018 09:31 )

Tady je vidět, kdo řídí EU a ty pitomce z Bruselu

Zobrazit celou diskusi