Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Útočník z Lutychu vraždil už den před střelbou. Spoluvězně umlátil kladivem

Autor: ČTK - 
30. května 2018
10:10

Muž, který v úterý v centru belgického města Lutych zastřelil dvě policistky a jednoho civilistu, zabil den před tím ještě jednu osobu. Šlo o jeho někdejšího spoluvězně, oznámil ve středu belgický ministr vnitra Jan Jambon. Obyvatelé Lutychu budou za oběti útoku držet ve středu ve 13 hodin minutu ticha.

Útočníkův bývalý spoluvězeň byl podle Jambona nalezen mrtev ve svém bydlišti v obci On na jihu Belgie. Podle policejních zdrojů, které citovala belgická média, mu vrah zasadil smrtelný úder do hlavy, patrně kladivem.

Pachatelem úterního útoku byl podle belgické prokuratury jednatřicetiletý  Belgičan Benjamin Herman, který byl ve výkonu trestu mimo jiné za obchod s drogami. Čin spáchal během jednodenní propustky z vězení. Prokuratura případ podle mluvčí vyšetřuje jako vraždu a pokus o vraždu s teroristickým pozadím.

Muž ozbrojený nožem podle prokuratury zezadu napadl dvě policistky ve věku 45 a 53 let, které pak zastřelil jejich vlastní zbraní. Potom zabil i dvaadvacetiletého muže v nedalekém autě. Útočník poté utekl do nedaleké školy, kde vzal jako rukojmí ženu. Muže, který ještě zranil čtyři policisty, krátce nato zásahová jednotka zastřelila.

Žena, kterou útočník držel jako rukojmí, vyvázla bez zranění. V nemocnici ji navštívil premiér Charles Michel i král Philippe. „Byla velmi odvážná a možná - i když to ještě musíme ověřit - zabránila dalším obětem ve škole,“ řekl dnes ministr vnitra Jambon.

Podle televize RTBF úřady muže od loňského roku vedly v evidenci jako bezpečnostní hrozbu, protože se ocitl v podezření, že se ve vězení dostal do kontaktu s islamisty a sám se stal radikálem, to potvrdila i speciální prokuratura. Policie nyní pátrá po tom, zda jednal sám.

Video  Ozbrojený muž v Lutychu zastřelil dva policisty a mladého muže  - Reuters
Video se připravuje ...

pp10 ( 30. května 2018 10:46 )

No tak hlavne, ze jej urady vedly jako bezpecnostni hrozbu, to jo, to je dulezite ..... Uf, jak by to teda vypadalo, kdyby jej urady nevedly jako bezpecnostni hrozbu

Zobrazit celou diskusi