Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Chlapec (4) visel z balkónu, táta lovil pokémony. Proto zasáhl až migrant

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
29. května 2018
19:20

Otec chlapce (4), který v Paříži visel z balkónu, šel místo hlídání potomka nakupovat a hrát hru Pokémon Go. Podle agentury AP to uvedly místní úřady. Otec je teď obviněn ze zanedbání péče, v září jej čeká soud. Dítě zachránil až kolemjdoucí přistěhovalec z Mali, který pro něj neváhal vyšplhat.

Hoch na balkóně ve čtvrtém patře přežil zřejmě jen díky tomu, že si ho všiml migrant z afrického Mali Mamoudou Gassama, který ve Francii pobývá nelegálně. Vylezl přes nižší balkóny až k dítěti, vzal ho do náručí a snesl dolů. Fandil mu při tom dav lidi, který neobvyklý úkaz zachytil na kameru. Video se následně rychle rozšířilo po internetu, kde migrant získal přezdívku po komiksovém hrdinovi spidermanovi.

Nejmenovaný otec dítěte byl ihned policií vypátrán a zadržen. Žaloba ho viní ze zanedbání péče. Podle žalobce Francoisse Molinse totiž nechal doma syna o samotě, protože šel nakupovat a hrát hru Pokémon Go. Dítě v jeho absenci objevilo způsob, jak se dostat na balkón bytu, ze kterého pak vypadlo.

Matka doma nebyla taktéž, jelikož zrovna navštěvovala příbuzné na francouzském ostrově Réunion v Indickém oceánu. „Návrat domů mu trval dlouho, protože když vyšel z obchodu, rozhodl se zahrát si hru na chytrý mobilní telefon Pokémon Go,“ sdělil Molins místní televizi BFM-TV. „Je z toho hrozně špatný a uvědomuje si, co udělal a jaké tragické následky to mohlo mít,“ konstatoval. O dítě se aktuálně stará sociální služba.

Macron migranta pochválil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí označil afrického zachránce dítěte za hrdinu a nabídl mu francouzské občanství. Rovněž mu nabídl práci u pařížského hasičského sboru, ve které by mohl uplatit své záchranářské schopnosti, a zlatou medaili za kuráž a odhodlání.

Mamoudou Gassama s Emmanuelem Macronem Mamoudou Gassama s Emmanuelem Macronem | ČTK

„Moc jsem nad tím nepřemýšlel, prostě jsem přeběhl silnici a rozhodl se ho zachránit,“ popisoval Gassama Macronovi, co ho vedlo k hrdinskému činu. „Šplhal jsem a prosil o boha o pomoc. Ten mě vyslyšel, a jak jsem šplhal výš a výš, měl jsem větší odhodlání. Tak to bylo,“ dodal.

Gassama v současnosti vlastní povolení pro legální pobyt v Itálii, kde se v roce 2014 vylodil. Tam se dostal přes Libyi a Středozemní moře. Do Francie přišel až v září minulého roku, kdy se rozhodl přijít za svým bratrem, který zde dlouhodobě žije. Putování bylo podle něj velmi náročné, ale nenechal se odradit.

Macron uznal, že Gassama si za svůj čin zaslouží speciální zacházení. Zároveň ale zmínil, že to neznamená, že by odstoupil od navrhovaného zákona, který má zpřísnit francouzskou migrační politiku. „Výjimečný čin neznamená, že se z toho stane standard,“ sliboval prezident francouzským médiím. Stále prý platí, že Francie stojí na svých principech a nelegální migraci neuznává.