Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zabil dva policisty a chodce, uklízečku vzal jako rukojmí. Útočníka v Belgii zastřelili

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
29. května 2018
11:22

Ozbrojený muž dnes v centru belgického města Lutych zabil dva policisty a civilistu. Poté utekl do nedaleké školy, kde vzal jako rukojmí ženu. Krátce nato ho zásahová jednotka zastřelila. Případ převzala belgická federální prokuratura, která se zabývá terorismem. Uvedl to její zástupce na tiskové konferenci.

Podle prokuratury muž ozbrojený nožem zezadu napadl dva policisty, které pak zastřelil jejich zbraní. Přitom zastřelil i dvaadvacetiletého muže v nedalekém autě. „Případ se vyšetřuje jako teroristický čin, převzala ho federální prokuratura,“ uvedl její zástupce na tiskové konferenci.

Podle belgických médií útočil asi šestatřicetiletý Belgičan, který byl v pondělí podmínečně propuštěn z vězení nedaleko Lutychu. Odsouzen byl mimo jiné za obchod s drogami. Podle sdělovacích prostředků nebyl dosud vyšetřován kvůli podezření z radikalismu.

Video  Ozbrojený muž v Lutychu zastřelil dva policisty a mladého muže  - Reuters
Video se připravuje ...

Belgická média také uvedla, že útočník před činem křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký), což ale úřady zatím nepotvrdily.

Tragická událost se stala podle belgické televize RTL kolem 10:30 SELČ. Po napadení policistů se schoval v blízké střední škole, kde vzal jako rukojmí uklízečku. Krátce po jedenácté hodině policie informovala, že útočník byl zneškodněn.

Guvernér provincie Lutych později na twitteru uvedl, že rukojmí i studenti ve škole jsou v pořádku. Nikdo z nich podle něj nebyl zraněn. Belgické krizové centrum agentuře AP sdělilo, že situace v Lutychu je zcela pod kontrolou a že není důvod zvyšovat stupeň ohrožení terorismem.

Útok v Lutychu

Belgické město Lutych, které má zhruba 200.000 obyvatel, zažilo podobný útok střelce v roce 2011. Tehdy útočník střílel a házel granáty na lidi na ulici, kde čtyři lidi zabil a stovku další zranil. Pak spáchal sebevraždu.

gabreta ( 29. května 2018 17:14 )

Belgická média také uvedla, že útočník před činem křičel Alláhu akbar. To ale do večera přehodnotí, že mu bylo blbě rozumět a že to bylo "Za stranu a rodinu". A navíc, že měl v ruce novičok na přímej příkaz Putina!!

agfor ( 29. května 2018 15:15 )

Tak tohle tady zatím nemáme, díky Milošovi.

anka ( 29. května 2018 14:03 )

jasne jenom ve svazu a ve strane zadni nejsou

Deneček ( 29. května 2018 12:09 )

Počítám,že to bude psychicky narušený jedinec.

Zobrazit celou diskusi