Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kimova pravá ruka je prý na cestě do USA. Dojedná konání summitu s Trumpem?

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
29. května 2018
10:11

Bývalý šéf severokorejské tajné služby generál Kim Jong-čchol, který nyní řídí agendu vztahů s Jižní Koreou, míří přes Peking do Spojených států. Dnes o tom informovala jihokorejská agentura Jonhap s tím, že návštěva USA se zřejmě týká přípravy možného setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s vůdcem KLDR Kim Čong-unem.

„Dali jsme dohromady velký tým pro naše rozhovory se Severní Koreou. Nyní probíhají schůzky týkající se summitu, a víc. Severokorejský místopředseda Kim Jong-čchol teď míří do New Yorku. Solidní odpověď na můj dopis, děkuji!“ napsal Trump na svém twitteru.

Kim Jong-čchol je jeden z nejvlivnějších Severokorejců mimo vládnoucí rodinu. Jonhap o jeho cestě do USA spekulovala již dříve s tím, že by se v americké metropoli měl setkat s ministrem zahraničí Mikem Pompeem.

Reuters poznamenal, že takováto návštěva by byla dalším důkazem toho, že přípravy na summit pokračují. Americký prezident sice minulý týden konání summitu zrušil, ale takřka ihned opět připustil, že by se 12. června v Singapuru přece jen mohl uskutečnit.

O summitu se jedná, přípravy ale pokračují

V Singapuru by se dnes měly podle Jonhapu sejít zástupci USA a KLDR, aby před vrcholnou schůzkou projednali otázky bezpečnosti a protokolu. Mezitím také jedná americká delegace se severokorejskou stranou v Pchanmundžomu na hranicích mezi Severní a Jižní Koreou.

Velkým lobbistou za konání summitu mezi KLDR a USA je jihokorejský prezident Mun Če-in, který ujistil prezidenta Trumpa, že Kim Čong-un stále souhlasí s denuklearizací Korejského poloostrova a je ochoten zastavit svůj jaderný program a odevzdat všechny atomové bomby i jejich dokumentaci. 

Video  Když Kim potkal Muna: Severní a Jižní Korea ukázaly světu „doják“  - Twitter / @TheBlueHouseKR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi