Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Přijel v naději na lepší život, zachránil dítě visící ze 4. patra! Macron mu slíbil občanství i práci

Autor: shp, ČTK - 
28. května 2018
13:24

Hrdinský čin Malijce Mamoudou Gassama (22), který v sobotu vylezl během pár okamžiků po fasádě pařížské budovy, aby zachránil malé dítě, nezůstane bez odměny. Dva dny po události, která se stala ostře sledovanou na sociálních sítích, byl přistěhovalec bez dokladů pozván do Elysejského paláce, kde se setkal s prezidentem Emmanuel Macron.

Mladý přistěhovalec se dočkal pochvaly od pařížské starostky i pozvánky do Elysejského paláce. Francouzský prezident Emmanuel Macron mu na dnešním setkání řekl, že získá francouzské občanství. Gassama by měl podle Macrona začít v rámci takzvané občanské služby pracovat u hasičů. Vše se odehrálo o sobotním večeru, okolo osmé hodiny, kdy kolemjdoucí, kteří viděli dítě visící z balkonu ve čtvrtém patře domu na severu francouzského hlavního města, upozornili hasiče.

Ti na místě zjistili, že asi čtyřletému dítěti už pomohl z nesnází mladý muž. "Naštěstí se tu vyskytl někdo, kdo byl v dobré kondici a měl odvahu pro dítě vyšplhat," řekli hasiči agentuře AFP. Úžasnou akci natočili ohromení kolemjdoucí, kteří se shlukli u budovy. Zachycuje, jak muž s holýma rukama se během asi 30 vteřin vyšplhá přes čtyři patra, aby popadl dítě, visící z balkonu, a vtáhl je do bezpečí.

Na sociálních sítích se toto video rychle šířilo a v neděli večer mělo na kontě více než čtyři miliony zhlédnutí. Hrdina dne si mezi uživateli vysloužil přezdívku komiksového hrdiny Spidermana, s připomínkou, že tentokráte jde o opravdového pavoučího muže. "Viděl jsem spoustu lidí, kteří křičeli, houkala auta. Udělal jsem to, protože to bylo dítě. Vyšplhal jsem se tam a bohudíky jsem je zachránil," řekl dvaadvacetiletý Mamoudou Gassama novinářům. Strach dostal, až když dítě bylo v bezpečí.

"Když jsme vešli do obývacího pokoje, začal jsem se třást, nemohl jsem se udržet na nohou, musel jsem si sednout," dodal. Podle prvních poznatků z vyšetřování bylo dítě na balkonu samo, rodiče v té době nebyli doma. Netrvalo dlouho a přišly reakce politiků chválících odvahu mladého zachránce.

"Velké bravo pro Mamoudoua Gassamu za statečnost," zareagovala na twitteru socialistická pařížská starostka Anne Hidalgo, která hrdinovi dne poděkovala telefonicky. "Řekl mi, že přijel před několika měsíci z Mali se snem, že si tu vybuduje život. Řekla jsem mu, že jeho hrdinský čin je příkladem pro všechny občany a že ho město Paříž určitě a rádo podpoří v úsilí usadit se ve Francii," uvedla starostka.

Na twitteru zachránci malého dítěte poblahopřála k jeho odvaze také šéfka regionu Ile-de-France Valérie Pécresse. Krátce po dramatických událostech byl otec ohroženého dítěte podle zdrojů z francouzské justice zadržen kvůli zanechání potomka bez dozoru. O dítě se nyní stará sociální zařízení. Jeho matka během dramatických chvil nebyla v Paříži.

Video  Hrdina dne: Přistěhovalec v Paříži zachránil dítě před pádem z balkonu  -  Amazing OrFunny/Youtube.com
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Michal_33 ( 30. května 2018 18:38 )

https://twitter.com/verifie/status/1001769202938675200

hejpockej ( 30. května 2018 04:49 )

fraska jak delo, matka nezajem, fotr na balkone si dava nacas, a vyckava na migranta dle planu...

hejpockej ( 30. května 2018 04:46 )

video je fraska... lidi na balkone v klidu cekaj na migranta, pohodicka, zadny strach, panika, trapna saskarna...

hejpockej ( 30. května 2018 04:44 )

vsechno je sehrana propaganda... na balkone je jasne videt jinej chlap jak ceka az migrant doleze, aby jako mighrant byl ten co zachrani decko... a 4 lety kluk se dokazal udrzet za ruku na balkone nez migrant doleze? A proc ten na balkone cekal na migranta? Sam preci mohl kluka vytahnout. Nebo ta druja osoba na balkone... proste sehrana propaganda...

vihor ( 29. května 2018 00:58 )

A pak že multikulturní obohacení nic nepřináší. Místo drahých plošin a teleskopických žebříků naberou francouzští hasiči Afričany, kteří nemají šplhací geny ještě tak zdegenerované jako Evropani a ušetří spoustu peněz. Pak přijde na řadu francouzská pošta, která místo drahých a nekologických dieselových dodávek nabere africké běžce na rozběhávání zásilek. A nesmí se zapomenout ani na válečné loďstvo, místo drahých korvet nakoupí Francie čínské nafukovací čluny, nalodí na ně tisíce hladových Afričanů a vyšle k nepříteli, který je nakrmí, ubytuje, přidělí sociální dávky a bez boje jim předá svou zem.

Zobrazit celou diskusi