Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Světový unikát v metru. Na přestupní stanici v Římě mají archeologické muzeum

Autor: nkov - 
27. května 2018
10:45

V římském metru teď mohou pasažéři cestovat nejen prostorem, ale i časem. Takovou příležitost jim nabízí nově otevřená stanice linky C San Giovanni, která je zároveň archeologickým muzeem. Zahrnuje ty nejzajímavější z více než 40 tisíc artefaktů nalezených při stavbě, které jsou pro návštěvníky vystavené v osvětlených vitrínách mapujících historii antického města, píše The Telegraph.

Nová stanice propojuje rostoucí linku C s trasou A dokončenou v roce 2000.  a měla by tak zefektivnit problematickou římskou dopravu, která minimálně na povrchu hřeší na známou nedochvilnost Italů.

Mezi pozůstatky, které odkrývají životy Římanů mnoha generací, naleznete například železná kopí, zlaté mince s vyraženým portrétem císaře, křehké lahvičky od parfému nebo sbírku 2 000 let starých broskvových pecek z dob, kdy zdejší oblast bohatá na luxusní suroviny zásobovala potravinami imperiální elity.

Ve třech patrech sestupujících až do hloubky 27 metrů si cestující projdou dějiny od středověku, přes římskou říši až do dob první republiky. Čím hlouběji půjdou, tím dále do historie sestoupí. Pro větší přehlednost jsou zdi „metromuzea“ navíc opatřeny nápisy s důležitými letopočty.

„Nahlédli jsme do hloubek, o kterých se nám nesnilo“

„Chtěli jsme pro cestující vytvořit opravdu podmanivý zážitek,“ vysvětluje pro list The Telegraph Francesco Prosperetti, ředitel místního archeologického ústavu. Stavba metra navíc vědcům umožnila dostat se se svým výzkumem mnohem hlouběji, než je běžně možné. Mohli tak studovat všechny vrstvy Říma až do dob, kdy ještě nebyl obydlený lidmi. „Projekt nám umožnil nahlédnout do hloubek, o kterých se nám dříve ani nesnilo,“ říká Prosperetti.

Stanice metra San Giovanni byla otevřena teprve v polovině května, stavba linky C se nebývale protáhla z části právě kvůli bohatým archeologickým nálezům. Zbytek linky by měl být dokončen do roku 2021.

3 patra vás zavedou hluboko do historie 3 patra vás zavedou hluboko do historie | profimedia

Přestřižení pásky se ujala starostka města Virginia Raggiová, členka protisystémového Hnutí Pěti hvězd, která se tímto krokem snad snažila odvrátit pozornost od více než rok starých obvinění ze zneužití pravomocí při udělování postů na úřadě. 

„Řím a Itálie se posouvají,“ řekla v emotivním projevu Raggiová a dodala: „Slavnostně otevíráme muzeum na stanici metra. Bude nám závidět celý svět.“

Video  Přiblížení nového projektu výstavby trasy metra D  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi