Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemřel muž, který jako čtvrtý dobyl Měsíc! Alan Bean (†86) podlehl krátké nemoci

Autor: ČTK, lm - 
26. května 2018
22:02

Ve věku 86 let v sobotu v americkém Houstonu zemřel čtvrtý muž na Měsíci, astronaut Alan Bean. Informovala o tom ve svém prohlášení americká vesmírná agentura NASA. Podle rodiny Bean zesnul po krátké nemoci obklopen svými bližními.

Alan Bean byl pilotem lunárního modulu na kosmické lodi Apollo 12, která odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě směrem k Měsíci 14. listopadu 1969. Tříčlennou posádku tvořili ještě velitel letu Charles Conrad a pilot velitelského modulu Richard Gordon.

O pět dní později sestoupil Conrad a Bean jako v pořadí třetí a čtvrtý člověk v lunárním modulu na povrch Měsíce, zatímco Gordon zůstal v mateřské lodi kroužící po oběžné dráze Měsíce. Conrad a Bean přistáli na rozhraní Oceánu bouří a Moře poznaného, poblíž místa, kde v roce 1967 přistála americká sonda Surveyor 3.

Na měsíčním povrchu strávili 31 hodin a 31 minut, z toho sedm hodin a 45 minut mimo kabinu modulu. Absolvovali dvě vycházky, během nichž nachodili přes dva kilometry a nasbírali přes 34 kilogramů vzorků měsíčních hornin. Na povrchu Měsíce rovněž nainstalovali sadu vědeckých přístrojů. Poté se v lunárním modulu vrátili k mateřské lodi, s níž se spojili, a 21. listopadu se všichni tři vydali zpátky k Zemi, kam tři dny na to v pořádku dorazili. Celkem Bean strávil ve vesmíru 69 dní, uvedla agentura AP.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi