Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na pískovišti se místo dětí rochní kanci. Myslivci varují: Můžou hned zaútočit

Autor: Darina Jíchová - 
25. května 2018
15:15

Místo dětského křiku a smíchu prasečí ryk. Tak to vypadá na dětském pískovišti v severopolském městě Koszalin. Místní si na to už zvykli, Polsko se totiž potýká s problémem přemnožení divokých prasat. Přestože lidé s nimi zatím neměli žádné problémy, začali tlačit na úřady, aby situaci vyřešily. Někteří Koszaliňané se přece jen bojí o bezpečí svých dětí. Jejich ratolesti se totiž pokoušejí ochočit pobíhající prasata, informovala polská televizní stanice TVP3 Szczecin.

Starosta Koszalinu Piotr Jedliński vydal povolení k odlovu 40 divokých prasat, která se usídlila přímo uprostřed města. Myslivci je však budou nejdříve muset dostat z města do lesa, aby mohli zvířata odstřelit.

Za dobu, co kanci pobývají v Koszalinu, si na lidi zvykli a skoro se jich nebojí. Myslivci ale upozornili, že pokud by se cítili v nebezpečí, okamžitě zaútočí.

Divočáci si užívají na pískovišti:

 

Zatím se podařilo odlákat a zneškodnit jen osm zvířat, ostatní si dál užívají na dětských hřištích nebo se procházejí po sídlišti. Situace v Koszalinu ale není v Polsku nic neobvyklého i jiná města se potýkají s obdobným problémem. Na pobřeží Baltského moře jsou divočáci pravidelně vidět u hotelů i mezi turisty.

Městský úřad vydal povolení k odlovu zvířat:

Zobrazit celou diskusi