Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Potraty i po znásilnění: Ano, či ne? Irové volí v referendu, v Evropě se přístup liší

Autor: ČTK, simao - 
25. května 2018
08:44

Irové stojí opět před historickým milníkem - zmírní zákaz potratů? Ty jsou nyní v zemi možné pouze v momentě ohrožení života matky. Interrupce jsou tam ale zakázané např. i v momentě, kdy k otěhotnění ženy dojde po znásilnění. Výsledek irského referenda se však odhaduje jen těžko. Irsko není přitom jediné, kde jsou potraty značně omezené. A i v Evropě se najdou země, kde jsou zakázané úplně.

Už počtvrté za poslední čtyři desetiletí hlasují dnes voliči v Irsku o možné změně legislativy týkající se potratů. Ty jsou nyní v zemi povoleny pouze v případech, kdy je ohrožen život matky. Pokud v referendu převáží hlasy „ano“, hodlá vláda irským ženám umožnit přerušit těhotenství do 12. týdne, v případech vážného ohrožení matky nebo dítěte i později.

Výsledek plebiscitu má být známý v sobotu dopoledne. Ze začátku emotivní kampaně před referendem měli výrazný náskok v průzkumech veřejného mínění zastánci zrušení přísného osmého dodatku ústavy. V posledních týdnech se ale rozdíl v podpoře obou táborů zmenšil natolik, že odhadovat výsledek referenda si netroufají ani lídři z jedné či druhé strany, napsal deník The New York Times.

Překvapí znovu Irové?

Podle posledních průzkumů byla navíc téměř pětina voličů nerozhodnutá. Referenda se mohou zúčastnit 3,1 miliony oprávněných voličů. Hlasovací místnosti budou otevřené od sedmi hodin ráno místního času (08:00 SELČ) do deseti večer a hlasy budou sečteny až v sobotu dopoledne. Tradičně římskokatolické Irsko v roce 2015 překvapilo mnohé, když v referendu podpořilo sňatky osob stejného pohlaví, a po loňském nástupu Lea Varadkara jakožto prvního homosexuálního premiéra se hovořilo o nefalšované sociální revoluci.

Odpor vůči potratům je ale v místní společnosti hluboce zakořeněný a zastánci současných pravidel vidí v dnešním hlasování poslední šanci postavit se tomu, co považují za evropskou normu „potratů na počkání“, napsala agentura AP. Pro opačný tábor je změna zákona zásadním momentem pro stanovení práva žen na volbu a stoupenci liberalizace mají podle časopisu The New Yorker podporu mnoha předních irských politiků.

Irky jezdí potratit do Británie

Ve čtvrtek se například v tomto smyslu na webu deníku Irish Independent vyjádřil místopředseda vlády Simon Coveney. Mnoho irských žen podle něj jezdí kvůli potratům do Británie nebo si bere tablety na ukončení těhotenství zakoupené na internetu. „Položil jsem si otázku, zda je v pořádku, aby tohle pokračovalo. Věřím, že není,“ napsal.

Dodatek irské ústavy, který dává nenarozenému dítěti stejné právo na život, jaké má matka, byl odhlasován v roce 1983 a Irové o jeho osudu hlasují již počtvrté. Pakliže většina účastníků referenda podpoří jeho zrušení, bude vláda usilovat o prosazení příslušné legislativy do konce roku.

Země, které umožňují potraty

Většina členských zemí EU povoluje potrat do deseti až 12 týdnů těhotenství, v Nizozemsku a Británii je to například až do 24 týdnů, ve Švédsku do 18 týdnů, ve Španělsku 14 týdnů. V katolické Itálii je to dokonce do tří měsíců ze zdravotních a sociálních důvodů. Výklad je ale tak široký, že zahrnuje většinu případů.

Některé země potraty umožňují i po těchto lhůtách, jedná se o případy, kdy je ohrožen život matky nebo v ohrožení plodu. V České republice platí zákon povolující umělé potraty od roku 1957, v roce 1986 byl novelizován. Hranici pro ukončení těhotenství zákon určuje podle důvodu. Při ukončení těhotenství na žádost matky je nejzazším termínem 12. týden těhotenství, při indikaci genetické vady lze těhotenství ukončit až do 24. týdne.

Země, které omezují potraty

V katolickém Irsku, kde se koná referendum, není až na výjimku ohrožení života matky možné uměle přerušit těhotenství po znásilnění, incestu ani při vážném poškození plodu. Voliči v referendu rozhodnou, zda dodatek ústavy z roku 1983, který „uznává právo nenarozeného dítěte na život“ zachovat, anebo ne. Pokud se Irové vysloví pro zrušení dodatku, o podobě zákona o interrupci bude jednat parlament.

Také v Severním Irsku legislativa umožňuje potraty pouze v případě ohrožení života matky. To zákon v katolickém Polsku dovoluje potrat v případech, kdy těhotenství ohrožuje zdraví nebo život matky, když je následkem znásilnění či incestu nebo jestliže na plodu budou zjištěny malformace nebo zvláště závažná nevyléčitelná nemoc.

Nyní se v Polsku vede bouřlivá debata kvůli plánovanému zpřísnění zákona o potratech. Záměr podporovaný konzervativní vládou a katolickou církví kritizovali zástupci OSN a Rady Evropy.

Na Kypru je potrat nezákonný a může být proveden pouze v případě, že lékaři potvrdí, že těhotenství představuje riziko pro matku a nenarozené dítě. Potraty jsou umožněny v případě znásilnění a incestu.

Země, ve kterých jsou potraty zakázány

V Evropě jsou potraty ilegální na Maltě, v Andoře, Vatikánu a San Marinu. Mimo Evropu platí absolutní zákaz podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) v dalších 15 zemích: Salvador, Nikaragua, Surinam, Haiti, Dominikánská republika, Filipíny, Palau, Senegal, Guinea-Bissau, Gabon, Kongo, Madagaskar, Džibutsko a Mauritánie.

V některých zemích hrozí za potraty i desítky let vězení. Letos například salvadorský nejvyšší soud propustil po více než deseti letech z vězení ženu, která byla odsouzena ke 30 letům vězení za vraždu novorozeného dítěte. Žena vždy tvrdila, že je nevinná, protože spontánně potratila. 

Video  Na potraty nechodí jen ženy ze sociálně slabších skupin, říká odbornice  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi