Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stěžovala si šéfovi na šikanu. Skončila přivázaná k židli a s roubíkem v ústech

Autor: Darina Jíchová - 
24. května 2018
22:45

DeeAnn Fitzpatricková (48) upozornila na šikanu, které musela čelit, když pracovala pro skotskou vládní agenturu Marine Scotland. Uvedla, že dělala v rasistickém a misogonním prostředí. Její kolegové ji prý utlačovali, šikanovali a zastrašovali. Jenže muži si její kritiku nenechali líbit, přivázali Fitzpatrickovou lepenkou k židli a do pusy jí dali roubík. „To má za to, že šla proti klukům,“ komentovali to útočníci, informoval deník Daily Mail.

Všechno se to seběhlo v roce 2010. Fitzpatricková uvedla, že už to v práci nemohla vydržet a šla za manažerem, který měl na starost jejich pobočku ve městě Scrabster. „Popsala jsem, jak hrozně se ke mně chovají, jak mě šikanují. Manažer nad tím mávnul rukou a řekl, že to kluci tak určitě nemyslí. Jeho jednání mě znechutilo,“ vypověděla žena, aby dodal: „Řekl, že s muži promluví. Mělo mě napadnout, že se situace ještě zhorší.“

„Zesměšňovali mě, měli poznámky na můj vzhled i na můj partnerský život. Nic jim nebylo svaté. Nejvíce mě ale sebralo, když na mě zaútočili kvůli potratu, který jsem prodělala. Snášela jsem to 10 let, ale tohle bylo moc a udala jsem je,“ sdělila novinářům.

Šikana a výsměch

Její spolupracovníci si na ni ale počíhali. Nelíbilo se jim, že se svou stížností šla za manažerem. Násílím ji dovedli k židli, ke které ji přivázali lepenkou a do pusy jí nacpali roubík. „Řekli, že jsem donašečka a že mi to patří,“ zavzpomínala.

Fitzpatricková po letech sebrala odvahu a celý případ předala vládě. „Mám i důkazy, fotky toho, co mi udělali. A kopie mého udání, které jsem sepsala u manažera. Vláda má naši agenturu na starosti a měli by vědět, co se tam děje. Její zaměstnanci nerespektují ženy, chovají se k nim až rasisticky a lokální vedení s tím nic nedělá,“ prohlásila.

Fotografie však nemůže být u soudu použita jako důkaz, neboť byla pořízena tři roky předtím, než Fitzpatricková incident ohlásila centrálnímu vedení společnosti. „Lidé musí vidět, co se stalo, a ta fotka vydá za tisíc slov. Podívejte se na ni, byli jsme znechucení a v šoku, když jsme viděli, co DeeAnn udělali,“ řekla Sherry Fitzpatricková, švagrová oběti.

Útočníci obvinění popírají

„Nevzdáme se. DeeAnn má naši plnou podporu a dosáhneme spravedlnosti. Viníci musí nést odpovědnost za svoje činy,“ dodala Sherry. Případem se zabývá i skotská labouristka Rhoda Grantová. „Došla mi slova, když jsem ten snímek viděla. Situace na pobočce se vymkla kontrole,“ uvedla Grantová. Fitzpatricková novinářům sdělila jména mužů, kteří ji napadli. Jednalo se o Reida Andersona a Jodyho Paska.

Anderson pro Marine Scotland stále pracuje, nedávno byl dokonce povýšen. K obvinění se však nevyjádřil. Paske ve společnosti už nepůsobí. „Jsou to lži, vůbec si nepamatuju, že by k něčemu takovému došlo. Pokud ano, určitě to byl jen nějaký vtípek. Nešlo o nic násilného,“ řekl reportérům.

Mluvčí skotské vlády neposkytl k případu žádné komentáře. Dodal však, že pro všechny státní zaměstnance jsou stanovené určité normy chování, které musí dodržovat. Jejich porušování podle jeho slov nebude tolerováno. Vláda celou věc pečlivě prošetřuje. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová chování mužů odsoudila.

Zobrazit celou diskusi