Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Palác hasí pomluvy o atentátu na korunního prince, o zatýkání aktivistek ale mlčí

Autor: Darina Jíchová - 
24. května 2018
21:38

Sociální sítě zaplavily spekulace, že na korunního prince Saúdské Arábie Mohameda bin Salmána byl spáchán atentát, při kterém princ zemřel. Zvěst byla založená na tom, že se v paláci před necelým měsícem střílelo a od té doby se princ neobjevil na veřejnosti. Královský palác zveřejnil princovy nové fotky, aby obavy vyvrátil, informoval Daily Mail.

Spekulace o princově úmrtí podpořily kromě sociálních sítí i íránské deníky, které o domnělém útoku informovaly. Podle nich došlo 21. dubna v Rijádu k pokusu o převrat, Íránci psali dokonce o divoké přestřelce. Korunní princ byl podle nich zasažen minimálně dvakrát. „Máme zprávy o tom, že bin Salmán byl postřelen, je možné, že na následky svých zranění zemřel, nebo ho vězní opozice,“ uvedl v dubnu íránský deník Kayhan.

„Tento týden se princ po 30 dnech od útoku poprvé objevil na veřejnosti. Měsíc se zřejmě zotavoval ze svých zranění, která utržil při nepovedeném pokusu o převrat,“ komentoval Kayhan vývoj situace v Saúdské Arábii.

Objasnění střelby u paláce

Mluvčí královského paláce potvrdil, že v blízkosti sídla vládnoucí rodiny došlo ke střelbě. Odmítl však, že by se jednalo o útok na královskou rodinu nebo o pokus o převrat. Ochranka údajně pouze sestřelila dron, který se k paláci přiblížil. „Bylo to nedorozumění, mysleli jsme, že to nemusíme nijak komentovat. Jednalo se o obyčejný dron určený k volnočasovým aktivitám. Íránské zprávy jsou lživé,“ uvedl královský mluvčí.

Korunní princ Mohamed bin Salmán s přáteli. Královský palác zveřejnil princovy nové fotky, aby uklidnil obavy obyvatel. Korunní princ Mohamed bin Salmán s přáteli. Královský palác zveřejnil princovy nové fotky, aby uklidnil obavy obyvatel. | reprofoto/twitter

Zatýkání aktivistek, nesmyslná obvinění

V Saúdské Arábii navíc pokračuje zatýkání aktivistek bojujících za práva žen. Mnoho lidí počínání policie nechápe. Korunní princ totiž spustil reformní program Vize 2030, který má mimo jiné zlepšit postavení žen v tamní společnosti. Díky němu mohou ženy studovat, cestovat a pracovat ve smíšeném prostředí bez svolení svých opatrovníků, mohou na sportovní stadiony, dokonce se už ani nemusí halit do černých abájí (druh svrchního oděvu - pozn. red.). A od června budou moct řídit auta.

Od minulého týdne bylo zatčeno nejméně 11 žen, které se podílely na kampani nejen za právo řídit, ale také za zrušení přísného opatrovnického systému. Podle mluvčího úřadu státní bezpečnosti byly Saúdky „v kontaktu se zahraničními skupinami a jejich společná činnost mohla vést k destabilizaci státu“.

Zbylí aktivisté označili zadržení žen za „šokující“, Spojené státy vzkázaly, že je situace znepokojila a její průběh budou sledovat. Provládní tisk zadržené ženy označil za „zrádkyně“. Poslední projekt, na kterém se všechny zatčené ženy podílely, bylo hnutí za zrušení opatrovnického systému a budování centra pro oběti domácího násilí.

„Obvinění jsou směšná, policie jim dovoluje jen jeden telefon týdně. Jedna ze zatčených je na samotce a byl jí odepřen jakýkoliv kontakt s rodinou nebo právníky. Nechápeme to,“ sdělila jedna z dalších aktivistek agentuře AP.

Mezi zadrženými jsou prominentní postavy boje za ženská práva Loudžan Hathloulová, Iman Najdžanová, Aziza Jousefová a Aiša Almanová. Ve vězení jsou i dva právníci za lidská práva z organizace Human Rights Watch Mohamed Rabea a Ibrahim Modaimegh nebo spisovatelka Eman Nafjanová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi