Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Diktátor Kim vyhodil do povětří jaderné středisko. A schytal přirovnání ke Kaddáfímu

Autor: ČTK, Mii - 
24. května 2018
13:13

Severní Korea za přítomnosti zahraničních novinářů provedla operaci, při níž podle svých slov zlikvidovala své hlavní jaderné testovací středisko. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AP, jejíž reportér byl na místě. Zpráva přišla krátce poté, co výrok amerického viceprezidenta Mikea Pence rozhněval náměstkyni šéfa severokorejské diplomacie Čche Son-huia. Pence přirovnal KLDR k Libyi pod vedením diktátora Kaddáfího, pokud se nevzdá svého jaderného programu.

Novináři byli svědky série explozí, které po několik hodin otřásaly jadernou testovací lokalitou u obce Pchunggje, jež se nachází v hornaté, řídce osídlené oblasti na severovýchodě KLDR.

Výbuchy se zaměřily na tři tunely vedoucí do podzemního testovacího zařízení a na řadu pozorovacích věží v jejich okolí, uvedla AP. Vstupy do tunelů se při explozích zhroutily, čímž byly tunely zablokovány.

Plán na likvidaci střediska oznámil severokorejský vůdce Kim Čong-un jako vstřícné gesto před summitem s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který by se měl uskutečnit 12. června v Singapuru. KLDR se ale dočkala kritiky za to, že k demolici nepřizvala mezinárodní inspektory. Zničení střediska mohli přihlížet novináři z Číny, Británie, Ruska, Spojených států a Jižní Koreje.

Satelitní snímky ukazují místo, kde mělo dojít k demolici hlavního severokorejského jaderného testovacího střediska Satelitní snímky ukazují místo, kde mělo dojít k demolici hlavního severokorejského jaderného testovacího střediska | ČTK

V jaderném testovacím středisku u obce Pchunggje uskutečnila Severní Korea všech šest svých nukleárních zkoušek. Čínští vědci nedávno uvedli, že středisko se po poslední jaderné zkoušce stalo zřejmě nepoužitelným, neboť část podzemního areálu se po výbuchu propadla.

Severní Korea označuje čtvrteční likvidaci testovacího střediska za potvrzení svého závazku ukončit zkoušky jaderných zbraní. Experti ale upozorňují, že pro Kima by zřejmě nebyl problém zkušební lokalitu obnovit, pokud by chtěl atomové zbraně znovu testovat. Spojené státy proto naléhají na KLDR, aby provedla významnější, nezvratné kroky, které by potvrdily vůli Pchjongjangu vzdát se jaderných zbraní.

Kim jako Kaddáfí?

Demolice se udála několik hodin poté, co americký viceprezident Pence přirovnal Severní Koreu k Libyi v rozhovoru s televizí Fox News. Bývalý libyjský vůdce se vzdal jaderného programu na jeho počátku a klíčové prvky libyjského projektu atomových zbraní byly umístěny do americké národní laboratoře v Oak Ridge, která se věnuje jadernému výzkumu a jaderný materiál i skladuje. O několik let později, v roce 2011, byl Kaddáfí svržen a brutálně zabit při převratu. V zemi zavládl chaos.

Severní Korea v minulosti Kaddáfího smrt používala jako argument při obhajobě svého jaderného programu kvůli údajné hrozbě ze strany USA. Pchjongjang se srovnání s Libyí brání mimo jiné proto, že severokorejský nukleární program je podstatně vyspělejší než ten libyjský.

„Omezenec“. Trumpův viceprezident to schytal od KLDR

„Jsem nesmírně překvapena, že americký viceprezident může vypustit z úst tak ignorantské a hloupé poznámky,“ prohlásila náměstkyně severokorejského ministra zahraničí. Podle ní je Pence „omezenec“, když srovnává „jaderný stát KLDR s Libyí, která instalovala jen pár zařízení“.

V dubnu se již uskutečnil summit KLDR a Jižní Koreje:

„Jestli se s námi Spojené státy setkají v jednacím sále nebo při jaderném střetu, záleží zcela na jejich rozhodnutí a chování,“ podotkla náměstkyně Čche. „Nebudeme prosit USA o dialog ani je nebudeme přesvědčovat, pokud s námi nechtějí zasednout k rozhovorům,“ dodala.

Hádají se, ale o setkání je zájem

O možnosti zrušení či odložení summitu hovořil v posledních dnech také Trump. V úterý po schůzce s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem šéf Bílého domu prohlásil, že KLDR musí splnit jisté podmínky, aby se rozhovory mohly uskutečnit.

Podle agentury AP ale obě strany mají o summit patrně dál zájem. Dohoda o jaderném odzbrojení KLDR by byla pro Trumpa velkým úspěchem. Pro Kima je pak nepochybně lákavá představa, že se sejde na mezinárodní scéně s americkým prezidentem jako rovný s rovným.

Agentura AP napsala, že představitelé obou stran se o víkendu chystají sejít v Singapuru, aby projednali program summitu a logistické podrobnosti.

gabreta ( 24. května 2018 15:04 )

Amíci už dávno nejsou v pozici, kdy by měli někomu diktovat podmínky. Celému světu předvedli, že státy které na jejich podmínky a ultimáta o odzbrojení přistoupili, krátce na to byly napadeni a to bez rezolucí RB OSN, tedy v rozporu s mezinárodním právem!!

Zobrazit celou diskusi