Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové pochybují o Skripalové: Papouškovala nadiktovaná slova, je to gigantická provokace

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
24. května 2018
11:09

Po prvním veřejném vystoupení Julije Skripalové, ve kterém mimo jiné uvedla, že se chce vrátit do Ruska, zároveň však znovu odmítla pomoc ruského velvyslanectví, se nechal mluvčí Kremlu slyšet, že pochybuje o důvěryhodnosti jejích slov. Ruský velvyslanec v Londýně požaduje osobní setkání se Skripalovou, aby se ujistil, že není zadržována proti své vůli. Rusové rovněž nechali přezkoumat její projev experty, kteří uvedli, že nebyl zcela autentický, napsal ruský deník Gazeta.

„Těší nás, že Julija i její otec jsou v pořádku a jejich rekonvalescence probíhá podle plánu. Mrzí nás, čím vším si museli projít. Nicméně zveřejněné video jen utvrdilo naše obavy, že Julija může být zadržována proti své vůli,“ uvedlo ruské velvyslanectví ve svém prohlášení a dodalo: „Britské úřady pořád podléhají konzulárním úmluvám a je jejich povinností umožnit nám osobní setkání s Julijí.“

Video  První rozhovor Julie Skripalové po otravě: Život se mi obrátil naruby. Léčba byla pomalá, bolestivá a stále pokračuje. (23.5.2018)  - Reuters
Video se připravuje ...

„Její projev se nám zdál nucený, je možné, že mluvila pod nátlakem,“ uvedlo také velvyslanectví. „Julija sice mluvila rusky, ale dalo se jasně poznat, že text byl původně v agličtině a podle našich expertů ho musel sestavit rodilý mluvčí. O opaku nás nepřesvědčila ani písemná forma projevu, kterou Julija před kamerou podepsala. Všechno bylo příliš strojené,“ stojí dále v prohlášení.

Pochyby Kremlu

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes v rozhovoru pro ruskou televizi NTV řekl, že Rusko „si nemůže být jisto, v jakém stavu se Julija nachází“. Prohlášení Skripalové je třeba prověřit, uvedl mluvčí. „Je velká otázka, nakolik důvěryhodné mohou být kýmsi zprostředkované informace, tím spíš, že se šíří na pozadí gigantické, dosud nevídané britské provokace,“ prohlásil Peskov.

Rusové však nejsou sami, kdo se domnívá, že Skripalová může být zadržována proti své vůli. Na Twitteru probíhá živá debata o tom, proč by se chtěla vrátit do Ruska, pokud se ji její země pokusila zabít. O autenticitě jejích slov zapochyboval i bývalý člen britské protiteroristické jednotky Charles Shoebridges.

Analýza projevu

„Nedává to smysl. Proč se vracet do země, která se ji a jejího otce pokusila zabít?“ napsal na svém profilu. „Navíc neodpovídala na žádné otázky a agentura Reuters po zveřejnění projevu začala interview redigovat a odstranila poznámky o její jizvě a další pasáže. Možná to byla její slova, možná jen naučený projev. Kdyby to bylo naopak, britský občan umístěn na neznámém místě v Rusku, také bychom si mysleli, že mluví pod nátlakem,“ komentoval vystoupení Skripalové.

Rozborem projevu projevu Skripalové se zabývala také psycholožka Světlana Filatová, zaměřila se hlavně na neverbální komunikaci. Podle expertky se Skripalová očividně držela předepsaného scénáře a bála se mluvit. „Nepochybuji o tom, že pronesla naučený text. Hlídala se, aby neřekla nic navíc, nechtěla dát najevo své skutečné pocity,“ prohlásila Filatová.

Už jen z toho, jak sedí a z kadence její řeči je jasné, že jen odříkává naučená slova. Držení těla má strnulé a téměř postrádá gestikulaci. Mimika obličeje je minimální, řeč doprovází jen mírný pohyb hlavy a očí. Z její tváře se dá vyčíst smutek, ano, ale chybí emocionální prožitek,“ zanalyzovala výstup psycholožka.

Slova bez prožitku

„Mluví o strašné zkušenosti, kterou si otcem prožili a přežili ji, o náročné léčbě, ale její slova postrádají hloubku, byť se vyjadřovala v rodném jazyce. Nebyl to projev přeživšího. Je otázkou, zda to byl její záměr – prostě informovat, že i s otcem žijí a uzdravují se, nebo zda jí britská vláda přísně nadiktovala, co má říct,“ Filatová prohlásila, že z videa nelze poznat, kdo je autorem.

„Mohla ho napsat sama a někdo jí ho pomohl přeložit do angličtiny. Nebo naopak někdo ho napsal, nadiktoval jí ho a Julija ho přeložila do ruštiny,“ dodala na závěr svého rozboru.

Kauza Skripal

Julija Skripalová a její otec Sergej, bývalý dvojitý agent, upadli v neděli 4. března v anglickém městě Salisbury do katatonického stavu. Testy prokázaly, že byli otráveni nervovým toxinem novičok, známým také pod značkou A-234, který se vyráběl v Sovětském svazu. Oba strávili několik týdnů v kómatu a jejich stav byl vážný, lékaři určitou dobu pochybovali o jejich přežití.

Skripalová nabyla vědomí jako první a 9. dubna byla propuštěná z nemocnice, její léčba, kterou popsala jako „zdlouhavou, invazivní a bolestivou“, pokračuje. Z komatu se následně probral také Skripal, z nemocnice ho podle zpráv západního tisku pustili v pátek 18. května.  

Český novičok

Podle britských vyšetřovatelů všechno nasvědčuje tomu, že za útokem je Moskva. Rusko ale jakýkoli podíl na otravě kategoricky popírá. Rozepře mezi zeměmi spustila diplomatickou válkou. Řada států po vzoru Británie vyhostila ruské diplomaty a pracovníky jejich ambasád, v případě Česka se jednalo o 3 lidi.

V Česku se ve spojitosti s touto kauzou dostal do sporu prezident Miloš Zeman s vládou, opozicí i tajnými službami. Prezident tvrdí, že se u nás novičok vyráběl i skladoval, čímž v podstatě popřel prohlášení britské premiérky Theresy Mayové, že se toxin vyráběl pouze v Sovětském svazu. Zemanovo tvrzení odmítla česká tajná služba, Kreml ho však využil ke svému prospěchu.

 

fotrpjotr ( 24. května 2018 12:16 )

Jedno je jisté,kdyby byla otrávena novičokem,tak už nežije.

Deneček ( 24. května 2018 12:14 )

Každému je jasné,že mluvila pod vlivem prášků a namířenou pistolí.

Zobrazit celou diskusi