Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Skripalová se po otravě ukázala světu: Bolestivá léčba, devastující změny

Video se připravuje ...
Autor: Jan Kálal, zst - 
23. května 2018
19:10

Dcera bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala (66) Julia (33) se poprvé od březnové otravy ukázala na veřejnosti. Z tajného místa v Londýně promluvila o tom, jak strávila v kómatu 20 dní, život se jí obrátil vzhůru nohama a jak se jednou chce vrátit zpátky do Ruska.

„Probudila jsem se do zpráv, že jsme oba byli otráveni,“ řekla Skripalová v exkluzivním rozhovoru pro agenturu Reuters. Informace o nervovém jedu ji šokovaly, Britové z útoku viní Rusko, Skripalová se ale právě do své rodné země chce jednou vrátit.

„Jsme tak šťastní, že jsme přežili tenhle pokus o vraždu. Naše zotavení bylo pomalé a extrémně bolestivé,“ uvedla Skripalová v anglicky psaném písemném prohlášení. „Do Británie jsem přijela 3. března navštívit svého otce, něco takového jsem dělala v minulosti pravidelně,“ zmínila.

Léčba byla invazivní a depresivní

„Nechci zacházet do detailů, ale léčba byla invazivní, bolestivá a depresivní,“ dodala Skripalová, která poděkovala také personálu nemocnice v Salisbury, se kterým se sžila. Další poděkování věnovala těm, kteří ji s otcem našli na ulici. Skripalová tvrdí, že se musí sžívat s devastujícími změnami, kterými prošla po fyzické i emocionální stránce.

Dcera ruského exšpiona chce nejdřív pomoci svému otci, v dlouhodobém výhledu zmínila pak návrat do vlasti. Požádala o soukromí pro sebe i Skripala a zdůraznila, že za ni ani za jejího otce nemluví nikdo další. Jen oni sami.

Diplomatická válka a Zeman versus Česko

Skripalovou s otcem našli na lavičce v parku v britském Salisbury 4. března. Útok nervovým jeden novičokem spustil diplomatickou válku mezi Británií a Ruskem, viníka dodnes nikdo nedopadl. Řada zemí – mezi nimi i Česko – vyhostila některé pracovníky ruských ambasád. V případě České republiky šlo o tři lidi, obdobně postupovali i Rusové.

V Česku Skripalova kauza zažehla spor prezidenta Miloše Zemana s většinou politické reprezentace. Zeman totiž veřejně prohlásil, že se v České republice vyráběl a skladoval novičok, což následně popřely tajné služby. Mezitím to ale už stihla využít ruská propaganda jako argument, že za útokem na Skripala a jeho dceru nemusí být nutně Rusko. Kreml takové obvinění soustavně odmítá.

milan59 ( 23. května 2018 21:34 )

No na to že byla otrávena smrtícím jedem vypadá skvěle.Spíš to vypadá že byla na plastice a ne že byla v ohržení života.Britové nevědí jak útočit na rusáky tak doufejme že se chytnou za rypák až jim oba zdrhnou do Ruska a tam si budou užívat.

santikxauz ( 23. května 2018 20:57 )

Jak se ji mluvilo,pod hlavněmi automatických zbraní a dávce drogy,aby mluvila,co si britové přáli?

zkzkz ( 23. května 2018 19:39 )

Ha ha ha ha ha

Zobrazit celou diskusi