Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Charita tutlala obvinění o sexuálním obtěžování. Právníkům zaplatila miliony

Autor: Darina Jíchová - 
23. května 2018
23:10

Jedna z největších a nejznámějších britských charit Zachraňte děti (Save the Children) zaplatila zřejmě svým právníkům přes tři miliony korun. Její vedení chtělo, aby „ututlali“ zvěsti o tom, že jejich vysoce postavení úředníci byli zapleteni do případů sexuálního obtěžování. Speciální komise složená z poslanců, která se případem zabývá, si pozvala předsedu zastupitelstva charity, aby situaci objasnil, informoval deník Telegraph.

Poslanci si k výslechu předvolali Alana Parkera, člena mezinárodního vedení organizace Zachraňte děti. Zajímalo je, jak pokračuje vyšetřování případů sexuálního obtěžování, které je vedené proti bývalému výkonnému řediteli Justinu Forsythovi a jeho kolegovi Brendanovi Coxovi. Poslanci se ptali zejména na to, proč si organizace najala právnickou firmu Harbottle & Lewis, která je známá svým agresivním přístupem.

Alan Parker vypovídal před speciální komisí zabývající se případy sexuálního obtěžování v britských charitativních společnostech. Alan Parker vypovídal před speciální komisí zabývající se případy sexuálního obtěžování v britských charitativních společnostech. | reprofoto/twitter

Právníci radili novinářům „správné“ informace

Parkerovi byly předložené dopisy, které právnici zaslali novinám a dalším mediálním agenturám. Reportéry v nich vyzývali, aby ve svých článcích publikovali „správné“ informace, nebo o případech vůbec nepsali. Charita právníkům zaplatila v přepočtu přes tři miliony korun.

„Právnickou službu jste zaplatili z pěněz, které vám darovali lidé a které jsou primárně určené na dobročinné účely. Proč jste se tak rozhodli?“ ptala se během slyšení Pauline Lathamová z Konzervativní strany.

„Musíme chránit pověst naší organizace. Pokud by se ukázalo, že obvinění jsou falešná, mohlo by nás to poškodit a lidé by v nás ztratili důvěru. Pak bychom přišli o naše finanční zdroje,“ uvedl Parker. „Dosáhli jste svého, dostali jste média pod tlak a novináři o aféře moc nepsali,“ poznamenala Lathamová.

Případ Coxe a Forsytha

Přítomní poslanci vyzvali Parkera, aby charita předložila, za co přesně utratila tak velkou částku peněz. Parker slíbil, že jejich žádost předá vedení organizace. On sám na svůj post ve správní radě minulý měsíc rezignoval. Zastupitelstvo se k případům sexuálního obtěžování kokrétně nevyjádřilo.

Forsyth byl obviněn, že posílal svým kolegyním a zaměstnankyním „nevhodné“ zprávy, někdy jim i volal. V letech 2011 až 2015 na něj kvůli jeho chování byly podány tři stížnosti, na jejichž základě se později rozhodl rezignovat. Zároveň prý kryl Coxe, manžela zavražděné poslankyně Coxové, který v práci osahával své kolegyně.

Oběti sexuálního obtěžování

„Oznámila jsem, že mě obtěžuje, ale nikdo tomu nevěnoval pozornost a nic se nevyřešilo,“ uvedla žena, která na Forsytha podala oznámení. „Vypadalo to, jako by se víc starali o pověst organizace než o svoje zaměstnance. Chtěli za každou cenu zabránit, aby se to, co se děje uvnitř, dostalo na veřejnost,“ dodala další. Forsyth se ženám veřejně omluvil, více se případu nevěnoval a přenechal ho právníkům.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi