Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Katolický biskup kryl kolegu, který zneužíval děti. Kvůli skandálu rezignoval

Autor: ČTK - 
23. května 2018
12:16

Australský arcibiskup Philip Wilson, jehož soud v úterý uznal vinným ze zatajení sexuálního zneužívání dětí jedním knězem, dnes odstoupil. Wilson to podle agentury Reuters sdělil v prohlášení zaslaném médiím. Arcibiskup z Adelaide je nejvýše postaveným duchovním římskokatolické církve stíhaným za nečinnost v případě sexuálního zneužívání. Kvůli obdobnému skandálu dnes biskupství v chilském městě Rancagua suspendovalo 14 kněží.

Wilson v e-mailu uvedl, že verdikt soudu stále zkoumá. „Mezitím je ve světle rozhodnutí soudu vhodné, abych se vzdal svých povinností arcibiskupa,“ uvedl Wilson.

Wilson u soudu prohlásil, že o činech dotyčného kněze nevěděl, soud ale uvěřil svědkovi, který tvrdil opak. O výši trestu má soud rozhodnout v červnu, Wilsonovi hrozí dva roky vězení.

Skandály s pedofilií

Římskokatolickou církví otřásají v posledních letech skandály spojené s pedofilií ve více zemích. Papež František v minulosti opakovaně vyzýval k přísnému potrestání těch, kteří se dopustí sexuálního zneužívání nezletilců. Vydal také dekret umožňující odvolávání biskupů, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých katolickými kněžími.

Nejnovější je případ 34 chilských biskupů, kteří nabídli minulý týden rezignaci kvůli zneužívání mladistvých za nečinnosti chilské katolické hierarchie. Papež biskupy obvinil, že ničili důkazy o sexuálním zneužívání a tlačili na právníky, aby obvinění bagatelizovali. Tím podle něj vážně pochybili, protože nechránili děti před pedofilními kněžími.

Dnes biskupství ve městě Rancagua v centrální části země oznámilo, že pozastavuje činnost 14 kněžím zapleteným podle něj do jiného skandálu ohledně sexuálního zneužívání. Podle svědkyně, která minulý týden vystoupila v chilské televizi, byli tito kněží součástí skupiny, která si říkala rodina a věnovala se nevhodným sexuálním praktikám a patrně také zneužívala mladistvé.

 

mazd ( 17. září 2018 12:36 )

Například?

gabreta ( 23. května 2018 21:22 )

Co tomu říká Graubner? Ten taky kryl pedofilní zmetky. Že by taky rezignoval?

Monikay ( 23. května 2018 15:17 )

lháři a nechuťáci

Zobrazit celou diskusi