Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Znásilnění není omluva. Zákaz potratů v Irsku může prolomit až referendum

Autor: Darina Jíchová - 
23. května 2018
05:45

V katolickém Irsku jsou potraty zakázány. Ženy nemohou lékaře požádat o přerušení těhotenství ani po znásilnění, incestu nebo v případě, že je plod vážně poškozen. Výjimku zákon uděluje jen, pokud je v ohrožení život matky. Neznamená to však, že Irky nemají možnost jít na potrat, za interrupcí však musí urazit značnou dálku. Nejbližší klinika je v britském Liverpoolu, který je 200 kilometrů od irské metropole Dublin. Stanice CNN přinesla příběh žen, které se rozhodly tuto cestu podniknout.

V pátek 25. května proběhne v Irsku referendum, kde budou voliči rozhodovat o zrušení osmého dodatku ústavy. Ten dává nenarozenému plodu a těhotné ženě stejné právo rozhodovat o životě. Pokud se Irům podaří dodatek zrušit, potrat do 12. týdne těhotenství bude v zemi legální.

Ročně potrat v zahraničí podstoupí podle odhadů přes tři tisíce Irek. Jednou z nich je Julie O'Donnellová (38). „Byla jsem v 29. týdnu těhotenství, když mi gynekolog po ultrazvuku řekl, že moje dítě má anencefalii, vrozenou vadu neslučitelnou se životem. Jedná se o nepřítomnost mozku u plodu. Doktor mi dal dvě možnosti, buď pokračovat s tím, že porodím mrtvé dítě, nebo vycestovat do zahraničí a těhotenství ukončit,“ řekla reportérům CNN.

Potrat kvůli vrozené vadě plodu

„Bylo to nepříjemné, doktor mi na kousek papírku napsal, kam mám jít, a to bylo vše. Letěla jsem pak sama, bez manžela. Vystoupila jsem z letadla, nebyla jsem schopná se ovládat a brečela jsem. Vzala jsem si taxi. Kam to bude, ptal se mě řidič. Jen jsem řekla název kliniky a on hned věděl. Byl zvyklý na ženy přijíždějící kvůli potratům,“ popsala O'Donnellová.

„Byla jsem zničená, přišla jsem domů, s manželem jsme nevěděli, co dělat. Pak jsem si zarezervovala letenku a objednala se na kliniku, byl to zdlouhavý proces. Doufám, že se nám v pátečním referendu podaří zrušit 8. dodatek, žádná nastávající matka by si něčím podobným neměla projít,“ řekla O'Donnellová a připojila: „Víte, každý má v rodině nebo mezi známými někoho, kdo byl na potratu.“

Pokud by zrušení dodatku neprošlo, v Irsku by platil jeden z nejpřísnějších potratových zákonů v Evropské unii. Dodatek má však v Irsku řadu zastánců. Odpůrci potratů zastávají dosavadní alternativy jako perinatální hospice pro děti, u kterých se neočekává, že přežijí první dny po porodu, nebo adopci. Podle nich stávající legislativa zachránila tisíce životů.

Kampaň Pro život

„Obrovské množství žen nám řeklo, že si potrat během svých příprav na cestu do Británie rozmyslelo, že jen potřebovaly čas,“ řekla Anna Murrayová, mluvčí protipotratové kampaně Pro život. Oproti tomu zastánci zrušení 8. dodatku tvrdí, že se Irsko změnilo v zemi, kde lékaři nemohou plně vykonávat svou práci a pomáhat pacientům a ženy nemohou samy rozhodovat o svém vlastním těle.

Irsko bude v pátek 25. května hlasovat v referendu o potratech. Irsko bude v pátek 25. května hlasovat v referendu o potratech. | Reuters

Donagh Stensonová je členkou správní rady charitativní organizace BPAS provozující těhotenské poradny ve Velké Británii. Uvedla, že denně do Británie přicestuje kvůli interrupci devět Irek. „K irským potratům dochází, jen ne v Irsku,“ řekla Stensonová. Dodala, že nařízení nutí žít ženy v hanbě a lhát. „Několikrát jsme ženy slyšely, jak známým vysvětlovaly, že jen letěly na výlet nebo na nákupy. Pokud s nimi jsou partneři, vymlouvají se na fotbal nebo rugby.“

Za provedení interrupce až 14 let vězení

V současné době v Irsku hrozí ženám a lékařům, kteří by provedli ve státě interrupci, pokuta a až 14 let vězení. „Mnoho pacientek britských potratových klinik je právě z Irska, a i přestože jsou v prvním trimestru, raději volí operativní zákrok před potratovou pilulkou. Bojí se, že by mohla začít působit během návratu domů. Celá procedura i s cestou a ubytováním je může vyjít až na 88 tisíc korun,“ řekla Stensonová.

Lucy Watmoughová podstoupila potrat v roce 2015 v Londýně. „Přišla jsem o spoustu přátel a vztahů, tajila jsem to a to mě naprosto zničilo. Byla jsem ve stresu, často naštvaná a podrážděná a vylívala jsem si to na lidech,“ přiznala Watmoughová. Otěhotněla po krátké známosti, aby připojila: „Vztah nikam nevedl a já jsem se necítila na to být matkou.“

„Dusila jsem to v sobě, až jsem to jednou nevydržela a řekla jsem své matce, že jsem byla na potratu. Neuvěřitelně se mi ulevilo, čím víc jsem o své zkušenosti mluvila, tím lépe mi bylo,“ uvedla. Setkala se i s negativní reakcí veřejnosti. „Domů mi nějaký čas chodily výhrůžky smrti a znásilnění. Lidé na mě pokřikovali i na ulicích.“

„Lékaři mají svázané ruce“

„Potrat celkově byl rychlý. Když jsem jela z kliniky, musela jsem ve vlaku stát. Bylo mi špatně a cítila jsem, jak krvácím. Vložka, kterou mi na klinice doporučili, byla totálně prosáklá, nemohla jsem jen tak lidem říct: Jsem po potratu, je mi špatně a potřebuju si sednout. Styděla jsem se,“ sdělila reportérům Watmoughová.

„Lékaři mají v Irsku svázané ruce, 14 let vězení, pokuta a ztráta licence jsou hrozným strašákem. O to horší pocit je, že nemůžete pomoct svým pacientkám,“ prohlásil lékař Mark Murphy. „Několikrát jsem diagnostikoval vrozenou vadu neslučitelnou se životem, věděl jsem, že interrupce je jediným logickým a humánním řešení, a nemohl jsem nic dělat,“ doplnil Murphy. Stejně jako on i mnoho dalších lékařů v referendu podpoří zrušení 8. dodatku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi