Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zemřela rakouská hvězda Facebooku. Orangutanku Tonju museli v zoo utratit

Autor: ČTK, Mii - 
22. května 2018
17:50

Poslední chvíle prožila v rakouské zoologické zahradě u zámku Schönbrunn samice orangutana Nonja, která se proslavila svými fotografiemi zveřejňovanými na Facebooku. Ošetřovatelé museli opičí samici kvůli vážným zdravotním problémům utratit. Nonja byla internetovou hvězdou, podle zoo se dokonce v roce 2009 stala první opicí s vlastním účtem na sociální síti.

„Nezbylo nám nic jiného, než Nonju vysvobodit,“ uvedl veterinář schönbrunnské zoo Thomas Voracek. Ve svých 42 letech měla podle něj vážné problémy s ledvinami a v posledních dnech se její stav začal dramaticky zhoršovat.

Nonja se proslavila v roce 2009, kdy se podle agentury APA stala první opicí s vlastním účtem na facebooku. Na něm se objevovaly fotografie, jež samice orangutana pořídila fotoaparátem v plastovém obalu, který do výběhu dostala.

Na svých snímcích, za které automaticky dostávala jako odměnu rozinku, zachytila Nonja červené salátové listy na kameni, návštěvníky za sklem či chlupaté tělo jednoho ze spolubydlících. Facebookovou stránku, na které se fotky objevovaly, označilo takzvaným lajkem přes 60 tisíc lidí.

250 abstraktních obrazů

Nonja ale byla v Rakousku hvězdou již dlouho před vznikem facebookového účtu. V 90. letech dostala k dispozici štětec a barvy, pomocí kterých vytvořila zhruba 250 abstraktních obrazů. Podle zoo se za Nonjina díla platily i 2000 eur (51 000 korun).

Nonja se narodila v roce 1976 v Schönbrunnu, nejstarší dosud fungující zoologické zahradě na světě. Její jméno znamená v malajštině dívka. Po narození se o ni staral ošetřovatel, takže si zvykla na lidskou společnost. Platilo to ovšem i opačně: Během čtyř desítek let si zaměstnanci i návštěvníci schönbrunnské zoo zvykli na Nonju. „Bude nám chybět. Určitě i mnoha věrným návštěvníkům, kteří si k ní vytvořili vztah. Ráda návštěvníky pozorovala, reagovala na ně, vybízela je, aby jí ukázali obsah svých tašek,“ uvedla ředitelka zoo Dagmar Schratterová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salacia ( 22. května 2018 19:33 )

I orangutani mají právo na euthanazii. Jen my lidé jsme pro naše politiky (zákonodárce) méně než zvířata a musíme trpět a do konce.

Zobrazit celou diskusi