Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Nezaslouží si slitování.“ Soud za 10 minut poslal na smrt přes 40 stoupenkyň ISIS

Autor: Darina Jíchová - 
22. května 2018
23:20

Bagdádský soud během desetiminutového slyšení odsoudil více než čtyřicet žen k trestu smrti. Jednalo se o cizinky, které se přidaly k Islámskému státu. Podle Iráčanů si „nezaslouží žádné slitování“, během procesu byly i děti souzených žen. U slyšení nebyli přítomní zahraniční velvyslanci, například Francie trvá na tom, aby její občané bojující za ISIS byli souzeni v zahraničí, napsal deník The Guardian.

Mezi odsouzenými byla také Francouzka Džamila Boutoutaová (29) původně z města Lille, na rozsudek soudu čekala ve společnosti své dvouleté dcery a dalších obviněných žen a jejich dětí.

„Mám pocit, že přicházím o rozum. Hrozí mi trest smrti, nebo doživotí. Nikdo mi nenabídl pomoc, nikdo mi nic neřekl, nemluvila jsem ani s naším velvyslancem,“ řekla Boutoutaová.

Francouzka Džamila Boutoutaová před bagdádským soudem. Francouzka Džamila Boutoutaová před bagdádským soudem. | Profimedia.cz

Novinářům sdělila, že všechny její spoluvězeňkyně jsou také cizinky. „Většina žen pochází střední Asie nebo Turecka. Přisly jsme o manžely během pádu Islámského státu. Teď se bojíme, že přijdeme o děti. Prosím pomozte mi, moje rodina má peníze, pokud kontaktujete mé rodiče, jistě zaplatí. Prosím dostaňte mě odsud,“ prosila.

Bez podpory velvyslanectví

Jejího slyšení se neúčastnil jediný člen francouzského velvyslanectví v Iráku. Boutoutaová věděla, že pokud by soud rozhodl, že se k ISIS přidala dobrovolně, čekal by ji trest smrti oběšením, v lepším případě doživotí v bagdádské věznici. Procesy se zahraničními členy ISIS probíhají již několik měsíců, většina ze 40 tisíc cizinců se k teroristické skupině přidala dobrovolně.

Boutoutaová se svým manželem Mohamedem Nassereddinem a jejich dvěma dětmi přišli do Iráku v roce 2014. Ovdověla v roce 2016 při bojích o Mosul, její syn Abdulláh zemřel o rok později. Ji a její dceru zatkli Kurdové a odvezli do Bagdádu. Byla vězněna asi s dalším tisícem zajatých muslimek, do vězení doprovodilo své matky i na 820 dětí. 

Rychlý proces s nejpřísnějším rozsudkem

Během pondělního slyšení bylo 40 žen odsouzeno na smrt a několik desítek na doživotí, soudu trvalo necelých 10 minut, než rozhodl, že se k samozvanému chálífátu přidaly z vlastní vůle. Není známé, jaký tres postihl zadrženou Francouzsku Boutoutaovou.

Minulý týden probíhal proces s Iráčankou, která byla rovněž obviněná z příslušnosti k ISIS. Byla schopná prokázat, že ji k tomu donutil její bratr. Žena byla zbavená obvinění a protpuštěna na svobodu.

Dobrovolná cesta k ISIS

Francie a další evropské státy, jejichž občané byli zadrženi po pádu ISIS, trvají na tom, aby byli souzeni v Iráku. Francouzská vláda uvedla, že je ochotná se postarat o děti jejích občanů, které během tamější války přišly o rodiče. „Dospělí, kteří se z vlastní vůle přidali k teroristické organizaci, musí čelit spravedlnosti. Pokud byli zajati v Sýrii nebo v Iráku, musí být souzeni tam. Pokud se dostali zpátky do Francie, stanou před soudem zde,“ uvedla ministryně obrany Florence Parlyová.

„Spoustu iráckých žen bylo odvlečeno k ISIS násilím, jejich rodiny je provdaly za extrémisty. Neměly žádnou šanci. Pak jsou tady ale takové, které cestovaly přes půlku světa, koupily si letenku a přidaly se k teroristům… jen těžko se jim pak dokazuje, že něco dělaly z donucení,“ uvedla právnička Belkis Willová z irácké pobočky organizace Human Rights Watch (HWR). „Na druhou stranu soud by neměl jednat jen na základě emocí, měl by dát obviněným šanci se bránit,“ dodala právnička.

Osud sirotků je nejistý

HRW teď nejvíce zajímá, co se stane s osiřelými dětmi. „Bude z nich to samé, co z jejich otců a matek,“ domnívá se jeden z iráckých policistů. Jeho názor však mnoho lidí nesdílí. „Všechny děti jsou nevinné,“ nechalo se slyšet několik lidí u soudu. O osudu sirotků ale zatím nebylo rozhodnuto.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

smeagol ( 2. září 2018 23:30 )

Studenti jsou tak blbi, ze dodnes nepochopili, ze islam a muslim neni rasa.

krtek. ( 23. května 2018 17:05 )

nezaložil, ale ano, vypěstovali si ho

pekaaaros ( 23. května 2018 16:20 )

Co udělaly kromě toho, že byly manželky bojovníků IS? Podílely se nějak na vraždění lidí? Páchaly nějak zlo vlastním chováním? Nebo měly jenom vztah k muži, kterýmu vymyli mozek a pro ně nebylo zbytí a musely s ním táhnout za jeden provaz, protože bez muže by byly na mizině i s dětmi? Nejhorší na světě je tíha okamžiku, kdy se musíte nějak rozhodnout, většinou je na prvním místě rodina a pak za své rozhodnutí nesete následky a to dokonce až takové, že vás odsoudí k smrti.

bobou ( 23. května 2018 16:17 )

Je zajímavé, že když se dobrovolně přidala do řad ISIS, tak žádnou pomoc od Francie nežádala. A nyní když jí jde o život, tak prosí? Dokonce se ohání tím, že "Mám pocit, že přicházím o rozum. Hrozí mi trest smrti, nebo doživotí. Nikdo mi nenabídl pomoc, nikdo mi nic neřekl, nemluvila jsem ani s naším velvyslancem". Moje rodina má peníze, zaplatí. Tak tahle určitě patřila k těm nejaktivnějším... co si tak asi zaslouží?

vihor ( 23. května 2018 14:37 )

Celá ta situace v Afghánistánu a okolních zemích do značné míry souvisí s tím, že tam USA za desetiletí nasypala miliardy dolarů a ohromné množství ručních zbraní v rámci podpory odporu proti Rusku. Ale vymklo se jim to z rukou a nepochopili, že ti mudžahedíni si chtějí žít hlavně svůj život a zájmy USA je až tak nezajímají. Přitom jsou vývojově ve stavu středověku. Stejně by to vypadalo v Evropě, kdyby tady někdo v období středověkých válek dovezl nějaké mimozemské zbraně a lidé zvyklí na meče a luky rázem dostali do rukou kulomety a rakety.

Zobrazit celou diskusi