Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vůdce ISIS plánuje z úkrytu pomstu, tvrdí agenti USA. Bagdádí prý stále žije

Autor: Darina Jíchová - 
21. května 2018
23:00

Vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí podle amerických tajných služeb není mrtvý, jak tvrdily dosavadní zprávy. Namísto toho se ukrývá na zatím neznámém místě. Tajné služby USA uvedly, že se snaží o ideologickou obnovu takzvaného Islámského státu (ISIS). A domnívají se, že jeho nová doktrína má ovlivňovat hlavně děti, informoval deník Daily Mail.

Mnozí velitelé, ale i řadoví vojáci ISIS nesou nepřítomnost svého vůdce s nevolí, vojákům nejvíce vadí, že Bagdádí nebojuje po jejich boku. Americká protiteroristická jednotka věří, že Bagdádí se stáhl do ústraní z toho důvodu, že připravuje novou doktrínu ISIS, její ideologie má mít vliv zvláště na děti, jejím úkolem bude rovněž získávat další rekruty, kteří budou pokračovat v boji proti západním spojencům.

Jeden z velitelů Islámského státu abú Zajd Iraqi uvedl, že se Bagdádí spolu se svými nejbližšími poradci nachází blízko syrského města Dajr az-Zaur. Jenže tato zpráva pochází už z přelomu roku. „Na našem jednání s Bagdádím u Dajr az-Zauru byli přítomni nejvyšší velitelé chalífátu i naši duchovní,“ řekl Iraqi na záznamu, který odvysílala irácká policie.

Nepolapitelný Bagdádí

Sám Bagdádí se veřejnosti dlouhodobě vyhýbá, naposledy byl zachycen v roce 2014 během kázání v mosulské mešitě, kde deklaroval založení Islámského státu. Následně vůdce ISIS odešel do ústraní a z různých zdrojů se začaly objevovat zprávy o jeho smrti, o kterých se pak ukázalo, že jsou mylné. Několikrát přišly také informace o jeho zatčení. Nic však nebylo pravdivé.

V roce 2016 byla zvýšena odměna za jeho dopadení z 217 milionů na 543 milionů korun. Zahraniční tajné služby obdržely zprávy o jeho pohybu, ale většina z nich nebyla z důvěryhodných zdrojů. „Dostávali jsme anonymní hlášení, že je Bagdádí tam nebo onam, prověřili jsme je, ale informace se ukázaly být nepravdivé,“ sdělil novinářům jeden ze členů protiteroristické jednotky.

Američanům se ale podařilo při výsleších zadržených vojáků zjistit, že Bagdádí je naživu, při jedné ze svých akcí dokonce zachytili zprávy, které si velitelé ISIS se svým vůdcem posílali. „Domníváme se, že Bagdádí stále řídí celou organizaci,“ uvedly americké tajné služby ve svém prohlášení, které konstatuje: „Podle všech informací je stále v Sýrii, zřejmě v nějaké odlehlé oblasti, kterou ISIS stále ovládá.“

Válka s Islámským státem neskončila

Protiteroristická jednotka je v kontaktu s jedním z nižších velitelů ISISu, který tvrdí, že Bagdádí pracuje na nové doktríně. „Velitelé jsou přesvědčeni o tom, že i když Islámský stát jako takový zanikl, dokud má jeho ideologie dopad na další generace, chalífát dál existuje,“ napsal Američacům.

O nových informacích promluvil bývalý ředitel Národního protiteroristického centra Nicholas Rasmussen. „Věděli, že neudrží území v takové rozsahu, silám spojenců se nemohli ubránit. Nesmíme si ale myslet, že vítězství v Rakce nebo Mosulu znamená, že jsme ISIS porazili. Vyhráli jsme na bitevním poli, ne na tom ideologickém. Dokud jsou lidé, kteří věří a uznávají hodnoty, které nastavuje Bagdádí, válka neskončila,“ vysvětlil Rasmussen.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Antonin Blaha ( 22. května 2018 06:07 )

 A ti to prece musi vedet kdyz ho vycvicili ,zaplatili 😕

Zobrazit celou diskusi