Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Opravdu patří ženy za volant? Reformy korunního prince dostávají „na frak“

Autor: Darina Jíchová - 
21. května 2018
22:50

Jen pár dní zbývá do chvíle, kdy v Saúdské Arábii vejde v platnost královské nařízení, které dovolí ženám řídit auto i bez svolení a doprovodu svého mužského opatrovníka. Úřady však nechaly zatknout čtyři aktivistky, které bojovaly za to, aby ženy mohly řídit. A často dosud platný zákaz porušovaly. Byly obviněné z „podezřelé činnosti a kontaktu se zahraničními skupinami“, saúdské noviny je označily za „zrádkyně“, napsal deník The Guardian.

Aktvistky Loudžan Hathloulová, Iman Najdžanová, Aziza Jousefová a Aiša Almanová skončily na konci minulého týdne ve vězení, společně s nimi byli zadrženi i čtyři muži, kteří podporovali jejich kampaň. Ženy se několik let snažily o to, aby vláda zrušila zákaz řízení pro ženy. Samy ho často porušovaly a auta řídily.

Podle úřadů byly Saúdky „v kontaktu se zahraničními skupinami a jejich společná činnost mohla vést k destabilizaci státu“, uvedl mluvčí úřadu státní bezpečnosti.

V oficiálním prohlášení úřadu nebyla uvedena jména zatčených aktivistek, ty zveřejnila až televizní stanice Al-Džazíra. Saúdské noviny následně ženy označily za zrádkyně. Od 24. června budou moct ženy v království řídit auto bez svolení a doprovodů svých mužských opatrovníků. Svět tuto inovaci označil za velký krok ke zlepšení postavení žen v saúdské společnosti.

Vláda o zatčení mlčí

Zatčení čtyř žen vyvolalo rozruch mezi ostatními aktivisty, kteří spolupracovali na kampani za ženská práva. „Jsme zpátky na začátku, takhle jsme si princovu modernizaci nepředstavovali,“ řekla další aktivistka Manal Šarífová. Zákon dovolující ženám řídit je součást reformního programu Vize 2030, který představil korunní princ Mohamed bin Salmán a jeho strana.

Mezinárodní agentury se obrátily na saúdskou vládu, ta ale odmítla zatčení aktivistek a jejich pomocníků komentovat.

„Dlouho jsme žili ve vojenském státu a jakýkoli výrok  proti režimu znamenal vězení. Pak přišel princ se svými sliby a reformami…moc dlouho tu ta modernizace nevydržela,“ řekla Šarífová. Zmínila také, že členové bezpečnostních složek vnikli k ženám domů a odvlekli je na stanici. „Úřady je zastrašovali a hrozili vězením. Celá jejich kampaň byla pod dohledem, stát jim napíchl telefony a ženy nesměly vycestovat,“ dodala Šarífová.

Jedna ze zatčených aktivistek Loudžan Hathloulová. Jedna ze zatčených aktivistek Loudžan Hathloulová. | reprofoto/twitter

Saúdský systém opatrovnictví

Mezinárodní organizace Amnesty International zatčení aktivistek odsoudila a Human Rights Watch prohlásila, že jejich zadržení je součástí politické represe. „Korunní princ sám sebe pasoval do role reformátora, ale jeho sliby jsou planné. V zemi dochází k porušování lidských práv a postavení žen se nijak nezlepšilo,“ prohlásila Samid Hadidová, vedoucí kanceláře Amnesty International pro Blízký východ.

Zatčené ženy ve své poslední kampani požadovaly, aby stát zrušil systém přísného opatrovnictví, který říká, že ženy bez svolení mužského opatrovníka nesmějí pracovat, studovat, cestovat, vycházet z domu na nákup, anebo řídit. V rámci dosavadních reforem bylo ženám uděleno právo studovat i pracovat. Další změny vrátily do království kina a hudební kocerty a festivaly, ženám byly dokonce zpřístupněny sportovní stadiony. Nyní by se měly ženy dostat i za volant.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Desterz ( 21. října 2018 09:50 )

Pořád marně čekám kdy ty naše udatné ochránkyně práv žen půjdou kvůli útlaku žen v arábii blokovat ambasádu v Praze, a pořád marně. Holt, na něco milé sufražetky nemají koule, že? Ale navážet se do českých mužů, kteří je kupodivu ani nechtějí kamenovat na náměstí, na to jsou svalnaté i chrabré až běda.

bandour ( 22. května 2018 05:36 )

ubohé, jen jsem zvědavý, kdy se toho začnou domáhat v Evropě, kde se množí jak potkani

Zobrazit celou diskusi