Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Německá fotbalová esa Özil a Gündogan tlumí vášně po schůzce s Erdoganem

Autor: ivm - 
20. května 2018
14:25

Dva němečtí fotbalisté tureckého původu Mesut Özil a Ilkay Gündogan se setkali s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Schůzka s německým prezidentem proběhla krátce poté, co se v médiích objevily snímky fotbalistů a tureckého prezidenta Erdogana - a vyvolaly bouři kritiky.

Podle kritiků z řad politiků, médií i veřejnosti setkáním s Erdoganem oba sportovci podpořili předvolební kampaň autokrata. Někteří fanoušci proto dokonce požadovali, aby se fotbalisté nemohli zúčastnit nadcházejícího mistrovství světa v Rusku.

Fotbalisté se s Erdoganem, který usiluje o znovuzvolení do úřadu hlavy státu, sešli v v jednom z luxusních londýnských hotelů. Özil hraje za Arsenal a Gündogan za  Manchester City. Na záběrech ze schůzky bylo vidět, jak si s tureckým prezidentem třesou rukou a s úsměvem mu předávají své dresy. Gündogan na něj dokonce napsal, že ho věnuje „svému prezidentovi“.

Mesut Ozil při setkání s s tureckým prezidentem Erdoğanem. Mesut Ozil při setkání s s tureckým prezidentem Erdoğanem. | akparti.org.tr

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Šéf německého fotbalového svazu Reinhard Grindel se nechal slyšet, že svaz sice respektuje situaci hráčů s migračními kořeny, ale zároveň zastává hodnoty, které Erdogan dostatečně nerespektuje. Proto podle něj není dobré, „že se naši reprezentanti nechali zneužít pro jeho volební manévry“.

Ilkay Gündogan s tureckým prezidentem Erdoğanem. Ilkay Gündogan s tureckým prezidentem Erdoğanem. | akparti.org.tr

Kritika přišla také ze strany politiků vládních i opozičních stran. „Prezident německého fotbalového reprezentanta se jmenuje Frank-Walter Steinmeier, kancléřka Angela Merkelová a parlament se jmenuje Spolkový sněm. Jeho sídlo je v Berlíně, ne v Ankaře,“ vzkázal fotbalistům někdejší předseda Zelených Cem Özdemir, který má stejně jako oni turecké kořeny.

Foto: 

Servítky si nebrala ani média. „Nárok na to, aby byli jako reprezentanti Německa bráni vážně, Özil a Gündogan ztratili. Oba hráči národního týmu nemají ani kapku politického povědomí," uvedl v komentáři server listu Süddeutsche Zeitung.

Situaci tehdy komentoval i mluvčí kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert, podle něhož jsou reprezentanti i vzorem pro řadu lidí. Schůzka s Erdoganem podle něj vyvolala řadu otázek.
 

Na nynější schůzce prý oba reprezentant potvrdili, že stojí za Německem, které je jejich zemí a jejich týmem. „Uvedli také, že touto činnosti nechtěli vyslat žádný politický signál a plně se ztotožňují s Německem,“ dodal prezident fotbalové federace Reinhard Grindel. 

Mesut Özil a Ilkay Gündogan u německého prezidenta Frank-Waltera Steinmeiera Mesut Özil a Ilkay Gündogan u německého prezidenta Frank-Waltera Steinmeiera | Reuters

Na světovém šampionátu v Rusku, kde bude Německo patřit mezi favority. Turecko se mezi nejlepší týmy světa nekvalifikovalo.

 Mesut Özil  před časem zveřejnil na Facebooku fotku ze své pouti do Mekky:

Mesut Ozil na muslimské pouti v Mekce Mesut Ozil na muslimské pouti v Mekce | Facebook

Video  Erdogan přihlížel výprasku pro své odpůrce. Rozpoutal bitku sám?  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi