Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zřícené letadlo na Kubě: Aerolinky byly léta pod palbou kritiky kvůli bezpečnosti

Autor: ČTK - 
20. května 2018
08:41

Mexická letecká společnost, jejíž letoun se zřítil v pátek u kubánské metropole Havany, čelila v posledních letech vážným stížnostem. Ty se týkaly bezpečnostních pravidel. Úřady jihoamerické Guyany loni kvůli nebezpečnému počínání posádky zakázaly letadlu, při jehož pádu zemřelo na Kubě 110 lidí, vstupovat do vzdušného prostoru země. Informovala o tom agentura AP.

Kubánské aerolinky si stroj Boeing 737-200 pronajaly i s posádkou od mexické společnosti Aerolíneas Damojh. Jejich letoun dostal loni podle AP zákaz létat přes zmíněnou zemi poté, co posádka umožnila nebezpečné přetížení zavazadlového prostoru během letů mířících na Kubu. Agentuře to řekl jeden z pracovníků guyanského úřadu pro civilní letectví.

Letoun směřující z metropole do východokubánského Holguínu havaroval v pátek krátce po startu z havanského letiště. Při nehodě zahynulo 99 Kubánců a 11 cizinců včetně šesti členů mexické posádky. Příčiny nehody zatím nejsou známy, očití svědkové nicméně tvrdí, že letadlo před pádem na zem hořelo.

Problémy společnosti, která Kubáncům letoun pronajala, potvrdil podle AP i jeden z dlouholetých pilotů kubánských aerolinek Ovidio Martínez. Jeden z jejích strojů podle něho před několika lety nakrátko zmizel z radaru, což kubánští dispečeři považovali za zásadní technický problém a úřady vydaly doporučení, aby si již Kuba od Aerolíneas Damojh nepronajímala stroje a posádky. Kubánská společnost, která nemá dostatek vlastních strojů, však pokyn nerespektovala.

Kubánské úřady zatím žádné teze o možných příčinách nehody nezveřejnily ani nezjistily možná bezpečnostní pochybení. Podle mexické strany prošla společnost naposledy loni v listopadu testem bezpečné provozuschopnosti svých strojů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi