Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

EU slíbila „přátelům“ v Íránu záchranu jaderné dohody, kterou potopil Trump

Autor: ČTK - 
19. května 2018
17:58

Evropská unie slíbila Íránu zachování závazků z jaderné dohody se světovými mocnostmi navzdory nedávno ohlášenému rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o jejím vypovězení Spojenými státy a o uvalení sankcí na Írán. V Teheránu to v sobotu řekl viceprezident a předseda íránské organizace pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí. Na Evropany naléhal, aby rychle konkretizovali své závazky, a varoval, že jinak většina íránského obyvatelstva donutí vedení země od dohody odstoupit.

„Doufáme, že se jejich snahy Unie promění ve skutek... Akce Ameriky ukazují, že USA nejsou důvěryhodnou zemí v mezinárodních jednáních,“ řekl Sálehí na společné tiskové konferenci s evropským komisařem pro klimatické změny a energie Miguelem Cañetem.

Šéf íránské organizace pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí a eurokomisař pro klimatické změny a energie Miguel Cañete na tiskové konferenci v Teheránu, Šéf íránské organizace pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí a eurokomisař pro klimatické změny a energie Miguel Cañete na tiskové konferenci v Teheránu, | Reuters

Ten přicestoval do Teheránu v pátek v noci na dvoudenní návštěvu, jejímž hlavním cílem je ujistit Írán, že EU chce zachovat obchod s Íránem navzdory americkému vypovězení jaderné dohody.

„Zachovat jadernou dohodu je zásadní pro mír v regionu,“ řekl Cañete, který je prvním západním představitelem, přijatým v Teheránu od oznámení Trumpova rozhodnutí. Je jisté, že tu jsou „evidentní těžkosti se sankcemi“, dodal. „Budeme muset žádat odchylky, zproštění pro podniky, které investují v Íránu“, řekl Cañete.

A co problém s raketami? Vysvětlení nezaznělo

Dohodu o omezení svého jaderného programu uzavřel Írán se šesti světovými mocnostmi (USA, Rusko, Německo, Francie, Británie a Čína) a Evropskou unií v roce 2015 výměnou za zrušení většiny západních sankcí proti Teheránu v následujícím roce.

Trump ale letos 8. května oznámil, že USA od dohody odstoupí. Označil ji za neúčinnou a poukázal mimo jiné na to, že se nevztahuje na balistické rakety vyvíjené Teheránem. Otázce týkající se těchto raket se Sálehí vyhnul. Podle něj jde o téma spadající do kompetence ministra zahraničních věcí. Se šéfem íránské diplomacie Mohammadem Džavádem Zarífem se Cañete má sejít v neděli před svým návratem do Bruselu.

Od Trumpova oznámení jednají evropští lídři o tom, jak ujednání přesto udržet, zajistit unijní hospodářské zájmy a zároveň to, že Írán nezíská jaderné zbraně. Teherán hned po oznámení kroku Washingtonu reagoval prohlášením, že pokud se nepodaří pokračování smlouvy zabezpečit, opět začne s obohacováním uranu. „Míč je na straně hřiště Evropské unie,“ řekl Sálehí. „Vyslali jsme našim íránským přátelům poselství, že dokud budou dodržovat dohodu, budou Evropané plnit své závazky. A oni řekli totéž ze své strany,“ prohlásil Cañete.

EU byla svého času největším dovozcem íránské ropy, v současné době odebírají 70 procent její produkce Čína a další asijské státy. Dřívější sankce vůči Teheránu snížily íránský vývoz ropy o zhruba milion barelů denně. Letos v dubnu vývoz dosáhl 2,6 milionu barelů denně, což byla nejvyšší úroveň od uzavření jaderné dohody v roce 2015. Írán je nyní třetím největším exportérem ropy v rámci kartelu OPEC za Saúdskou Arábií a Irákem.

Zobrazit celou diskusi