Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Po pádu letadla v Havaně 110 mrtvých, tři lidé bojují o život: Černá skříňka se našla

Autor: ČTK, bud, zst - 
19. května 2018
21:15

V kubánské metropoli Havaně se v noci na sobotu krátce po startu z mezinárodního letiště Josého Martího zřítil letoun Boeing 737. Nehoda si vyžádala 110 obětí, mezi nimi byly i děti. Podle prvních zpráv přežili tři lidé, kteří bojovali o život. Na palubě stroje, který provozuje místní letecká společnost Cubana de Aviación, bylo přes sto pasažérů a šestičlenná posádka. Na palubě bylo i pět cizinců - dva Argentinci, tři Mexičané. V sobotu večer kubánské úřady oznámily, že se jim z trosek podařilo dostat jednu ze dvou černých skříněk, které by mohly příčinu havárie objasnit.

Neštěstí přežili tři lidé, kteří byli převezeni v kritickém stavu do nemocnice. Nalezen byl také jeden muž, který ale zemřel při převozu do nemocnice. Mezi oběťmi je i pět dětí, včetně jednoho, kterému byly méně než dva roky, píše deník Mirror. Na palubě bylo přes sto pasažérů a šest členů posádky.

Mexická společnost Global Air, známá také pod názvem Aerolíneas Damojh, která havarovaný boeing vlastnila, stroj pronajímala aeroliniím Cubana de Aviación. Podle ní posádku tvořili dva piloti, mechanik a tři letušky.

Místní média informovala, že po havárii se nad letištěm se objevila „obrovská ohnivá koule“ a z místa stoupal hustý dým. Podle kubánských médií se se letadlo krátce po startu zřítilo na maniokovou plantáž.

Záchranáři v troskách hledali přeživší

U zříceného letadla zasahovaly desítky hasičů a záchranářů. Z místa neštěstí nedaleko místní dálnice a střední školy, které je vidět z terminálu letiště, stoupal hustý černý dým. Letadlo mířilo do města Holguín na východě ostrova.

Letadlo havarovalo pouhý den poté, co byla letecké společnosti kvůli obavám z bezpečnosti odstavena třetina strojů  pro jejich nevyhovující technický stav, uvedl list Daily Mail. Stroj, který se zřítil byl v provozu více než 40 let. 

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel, který navštívil místo neštěstí, řekl, že úřady provádějí identifikaci obětí a že zjišťují příčinu nehody. Byl vyhlášen dvoudenní celonárodní smutek.

Poslední velká havárie civilního letadla se na Kubě stala v listopadu 2010. Při zřícení stroje kubánské společnosti Aerocaribbean tehdy za špatného počasí zahynulo všech 68 cestujících, včetně 28 cizinců.

sores ( 20. května 2018 11:09 )

Nikdy tak letadla nepadala!Bývala to jedna nejbezpečnější doprava. Protože jich lítalo velmi málo a teď jich lítá denně několik stovek. Takže je už nebezpečnější než auta.

radsab ( 19. května 2018 02:53 )

HA, ha. Vtipný ty vymaštěný ubožáku!

offline ( 18. května 2018 21:25 )

Jen o 100 kubánských imigrantů do USA méně. Kubánců je ale dostatek, již letí další.

jasnovidec01 ( 18. května 2018 20:03 )

Ty letadla poslední dobou padají jak mouchy,létají přestárlé stroje ,ale hlavně že letenky jdou na odbyt a letecká společnost vydělává.hnus.

Zobrazit celou diskusi