Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zneužil holčičku ve třídě před jejími bratry. V Somálsku nejvíce znásilňují vojáci a učitelé

Autor: Darina Jíchová - 
19. května 2018
16:51

Za poslední tři měsíce bylo v Somálsku zaznamenáno přes sto případů zneužívání dětí. Ředitelka Somálského rozvojového centra pro ženy (SWDC) Amina Aralová uvedla, že se jedná jen o zlomek případů. „Mnoho dětí ze strachu a studu o zneužívání nemluví. Navíc somálský právní systém obětem a jejich rodinám neposkytuje žádnou ochranu. Pokud se případ dostane před soud, tresty pro násilníky jsou směšné,“ sdělila Aralová novinářům deníku The Guardian.

SWDC se právě teď stará o šestiletou Anab, kterou zneužíval její učitel. „O tom, co se přesně stalo, mluvila jen s mojí ženou. Učitel ji prý požádal, aby po hodině zůstala ve třídě. Společně s ní v místnosti zůstali i její dva mladší bratři. Učitel je vyzval, aby se postavili čelem ke zdi a pak Anab znásilnil,“ vypověděl Anabin otec Jusuf.

„Okamžitě jsme ji vzali do nejbližší nemocnice. Neumíte si představit ten horor, který se jí zračil v očích. Byla v naprostém šoku,“ dodal. Anab nyní chodí do nové školy a pravidelně navštěvuje psycholožku v SWDC. „Vedeme skupinovou terapii pro oběti sexuálního násilí, momentálně tam máme 26 dětí, nejmladší dívce jsou čtyři roky,“ řekla Aralová.

Spravedlnost pro Anab

Jusuf od dalších rodičů, jejichž děti docházely do stejné školy jako Anab, zjistil, že učitel zneužíval celou řadu dětí. „Dívky se styděly a nechtěly to nahlásit a jejich rodiče s nimi souhlasili. Kdyby šli na policii, mohl být už dávno ve vězení a Anab by se to nikdy nestalo,“ prohlásil Jusuf. „Bojíme se předsudků a názorů druhých…je snad důležitější, co si o nás lidi myslí, než bezpečí našich dětí?“

Nejvíce obětí podle SWDC pochází z okraje hlavního města Mogadišo, kde se nachází přeplněné tábory lidí, kteří přišli o své domovy. „Sexuální násilí je v zemi bohužel všudypřítomné a o většině případů nevíme. Mezi září 2016 a únorem 2017 zaznamenaly somálské lidsko-právní organizace více než 1500 sexuálních napadení,“ popsala situaci Aralová.

Somálští rodiče vyzývá k boji proti sexuálnímu násilí na dětech. Somálští rodiče vyzývá k boji proti sexuálnímu násilí na dětech. | reprofoto/twitter/SWDC

Problémy se zvykovým právem

Aralová uvedla, že naprosto chápe Jusufovu frustraci. Poukázala ale na to, že ohlášení na policie mnohdy nic neřeší. „Jen málo obětí jde na policii. Jedním z důvodů je to, že obviněný si může požádat o soud podle zvykového práva. Rada starších pak určí, že oběť se musí vdát za násilníka a ten jen rodině vyplatí určitou finanční částku jako kompenzaci,“ vysvětlila ředitelka SWDC.

Jusuf a jeho rodina dosáhli toho, aby byl pachatel souzen před státním soudem. Byl shledán vinným a rozsudek ho poslal na dva roky do vězení. „Nejsem s tím spokojený a s právníky pracujeme na tom, aby se konal nový proces a byl mu udělen přísnější trest. Dva roky? Co to je…za pár měsíců by tak byl zpátky ve škole a zneužíval další děti,“ prohlásil Jusuf.

Znásilnění je totéž, co vražda

Procesu předsedal stejný soudce, který na začátku roku poslal na pět let do vězení muže, jenž brutálně znásilnil čtrnáctiletého chlapce. „Případ by se měl posuzovat jako vražda. Pro mě je to to samé, v podstatě mého syna zabil, zlomil jeho ducha a zničil jeho budoucnost,“ uvedla chlapcova matka.

„Přiznal se, že napadl mého syna, držel mu hlavu v louži a znásilnil ho. Každé dítě, které si něco podobného prožilo, si to s sebou ponese do konce života,“ řekla novinářům chlapcova matka. Podle statistik, které ze záznamů o sexuálním napadení vypracovalo vzdělávací centrum Galkayo, jsou nejčastějšími útočníky policisté, vojáci nebo učitelé.

Zobrazit celou diskusi